Per Salvador Bolufer
L'any 2008, la Falla Sagrada Família-Corea de Gandia publicava "La Bíblia en vers", un experiment poètic que vaig escriure amb l'única intenció d'explicar la falla d'aquell any, però que acabaria marcant un punt d'inflexió en el desenvolupament de la meua tasca creativa en favor de la poesia satírica. Amb la idea pretenia exposar irònicament tot allò que es volia criticar, però fent paral·lelisme amb les històries que conta la Bíblia. Així, per molt exagerats que foren els meus plantejaments, difícilment podrien superar les fantasies al·lucinants que contemplen les Sagrades Escriptures, algunes d'elles considerades dogmes de fe per l'Església Catòlica. Pensava jo que, si la gent creia que un home barbut havia obert en canal les aigües del mar Roig amb un garrot de fusta, també podria creure la matèria corrompuda que jo contava entre versos perversos que, amb el pas del temps, han resultat premonitoris.
El treball en qüestió contemplava els principals episodis del Gènesi i l'Èxode (i també d'altres llibres imaginaris, com ara l'Èxtasi, el Sífilis, el Proxilaxis, l'Anorexis...), des de la Creació fins al Judici final. "La fi del món" és, lògicament, un apartat que no podia faltar en aquesta estrambòtica parida. Huit anys després he rellegit aquells versos i he vist que encara són de rabiosa actualitat, motiu pel qual m'he decidit a republicar-los ara i ací.
Aleshores em vaig inspirar en els elements que provocaven les cridadisses apocalíptiques del moment, i que aprofitaren l'inici de la crisi econòmica (o l'estafa) que ells mateixos havien provocat, per a rebentar la bambolla en mans d'un infeliç —Zapatero—, que no sabia com traure's allò dels dits, i va acabar fent sonar les campanes de l'infern, agenollat cara a la Merkel i en favor de la santa inquisició dels mercats. No sé si els temps actuals són pareguts, però sí que sé que els escenaris i els actors són els mateixos, encara que l'obra que es representa siga distinta: bisbes i canonges proclamant catàstrofes i intentant induir els parroquians a votar dretes; bramaires divulgant estupideses que no se les creuen ni ells; poderosos controlant la potència mediàtica dels mitjans de comunicació (resulta sospitós, per exemple, que l'amo de La Razón ho siga també d'Antena 3 i de La sexta); Bertins Osbornes aprofitant programes atorgats per la televisió pública per a pregonar el seu puto vot; patriaferits reclamant proeses bèl·liques per a apegar amb pegamín una Espanya feta péntols...
En fi... heus a continuació el poema esmentat. Si tenen a bé llegir-lo, ja em diran si aquells versos de fa huit anys podrien haver-se escrit la setmana passada:
Ets la canya! I tant que tenen actualitat els versets en qüestió "profetorum salvatorensis" ;)
ResponEliminaCom sempre, un goig llegir el Burribloc. Així que la demanda per al 2016 és que no pares de fer-nos pensar i riure. Lluny del que apuntava aquell personatge sinistre de El nom de la rosa d'Umberto Eco, la rialla és creació i vida. Ell pretenia fer-nos creure, com la dreta, que la rialla és la debilitat, la corrupció, la tristor de la carn; però nosaltres sabem que la carn és la força de l'os i la bona crítica, vitalitat de la ment.
Que el 2016 siga tan ben parit com aquest Burribloc!
Gràcies, Francesc. Les teues alenades escrites sempre alimenten l'autoestima i tonifiquen l'esperit. Crec que ja t'he dit en més d'una ocasió que, en bona part, la idea del Burribloc va nàixer amb el teu bloc educatiu com a referent. Que 2016 siga també una font d'aliment per a la teua creativitat, i que acabes el segle amb l'alegria i la potència humana que ara tens. I nosaltres que ho puguem veure.
ResponElimina