...

............................................................................

divendres, 2 de novembre del 2012

XVI HOMENATGE A LA PARAULA: Ploma i espasa

Per Maria Josep Escrivà

Rient rient, aquest acte emblemàtic, que convoca el Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell de Gandia, arriba a l'edició número 16. Com sempre, el caràcter de l'Homenatge a la Paraula és doble: un espectacle escènic; i l'edició d'un llibre, amb el qual s'obsequia el públic assistent a l'acte, que recull el motiu al qual es dedica aquesta festa de les paraules. Enguany: els contes literaris. 

La col·lecció "Homenatge a la Paraula" ja compta amb 16 títols.
La portada del llibre d'enguany és obra de l'artista j. basset.
El títol, Ploma i espasa, el devem al relat d'Andrea Robles, nom literari
del duet format per Gregori Royo i Maite Enrique.
Basset, Maite i Gregori pertanyen al col·lectiu Saforíssims SL.

L'Homenatge a la Paraula d'enguany va acompanyat d'una sèrie de grates circumstàncies que ens fa goig destacar i explicar ací. Perquè, encara que parega mentida, i encara que el dia a dia les soterre sota un pam de tarquim, també n'hi ha, de notícies satisfactòries, de persones que dignifiquen la condició humana, i de motius que ens aboquen a la gratitud. I quan tot això es dóna, aleshores, per pur compromís ètic, s'ha de compartir. 


En primer lloc, després de 17 fructífers anys de direcció del Centre, el respectadíssim Gabriel Garcia Frasquet ha cedit el relleu a Rafael Delgado Artés, que n'ha empomat amb voluntat de ferro i entusiasme renovellat tan compromesa tasca. Els qui hi estem implicats, en major o en menor mesura, agraïm al venerable exdirector tants anys de dedicació rigorosa, i desitgem i donem suport incondicional a Rafa (nom amb el qual em permet adreçar-m'hi, en condició d'amiga): professor d'Enginyeria Tècnica Forestal de l'Escola Politècnica Superior de Gandia. Aquest serà el primer Homenatge a la Paraula que inaugurarà.


Una de les imatges identificatives
del CEIC Alfons el Vell,
aquest arbre poblat de llibres.

El segon motiu de celebració està íntimament relacionat amb el caràcter literari de l'Homenatge d'enguany: 20 contes (més un que només es narrarà  en escena) units per la referència comuna a Ausiàs March. I això per què?: perquè el premi de poesia que duu el nom de l'il·lustre poeta valencià del segle XV, i que es lliurarà durant la Setmana Literària de Gandia, arriba a la 50a edició. I això crec honra la ciutat que el convoca i tota la gent que l'ha fet possible al llarg d'aquest mig segle d'existència.



Ausiàs March, cavaller i poeta.
El premi de poesia que porta el seu nom
arriba aquest any a la 50a edició.
El premi s'instaurà a Gandia l'any 1959.
Ja ha plogut, des d'aleshores.

Tercera satisfacció, de caràcter col·lectiu: els textos publicats al volum Ploma i espasa, i que s'incorporaran també a l'espectacle han estat elaborats, en la seua majoria, per escriptors i escriptores del col·lectiu Saforíssims SL (Societat Literària). La complicitat a l'hora d'engegar qualsevol activitat és primordial, però en aquest cas, on hi ha implicat el talent i la generositat desinteressada de tanta gent, és un luxe. Aquests són els autors i les autores de les narracions: Josep Basset, Xema Balbastre, Frederic Barber, Lourdes Boïgues, Josep-Carles Català, Ferran Garcia-Oliver, Rafa Gomar, Joan Iborra, Carles Miret Estruch, Lluís Miret Pastor, Ignasi Mora, Àngels Moreno, Raül Navarro, Gemma Pasqual, Alexandra Pérez Morató, Andrea Robles, Josep Lluís Roig i Encarna Sant-Celoni i Verger. A més a més, Elvira Cambrils, Jordi Llavina i Antònia Vicens, que participaran la vespra en la Nit de Contes al Palau, han aportat també tres contes a la causa.


Alguns dels membres del col·lectiu Saforíssims SL,
fotografiats al jardí de Foment de Gandia.
L'Homenatge a la Paraula se celebrarà a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós diumenge 18 de novembre, a les 19 hores, amb la següent fitxa artística:


Narració en escena: Isabel Canet, Vicent Olaso, Maria Josep Escrivà

Animació plàstica: Amadeu Vives

Música: Cristina Martí (dolçaina) i Àlex Velázquez (piano)


I ara, pel tema de màxima actualitat, pel caràcter divertit i per l'enginyosa mala bava tan afí a la que impregna les línies d'aquest Burribloc, us convidem a llegir un dels relats que s'inclouen al llibre titulat Ploma i espasa. 20 contes a Ausiàs March. L'autor és Lluís Miret Pastor (Gandia, 1973), i, a més d'escriptor saforíssim és economista i membre del CEIC Alfons el Vell. Els mantenidors d'aquest Burribloc li agraïm profundament que ens haja concedit l'honor d'acomodar el seu divertidíssim "¡Viva Cervantes!" entre les nostres burricoses. Jo de vosaltres no me'l perdria:  


Lluís Miret Pastor: economista, conseller del CEIC Alfons el Vell,
escriptor saforíssim i autor de "¡Viva Cervantes!",
un conte que ridiculitza la misèria intel·lectual dels polítics
que ens desgovernen, però en clau humorística i irònica.




"El nou retall era un no res comparat amb esporgades anteriors. La Conselleria de Cultura havia aplicat ajustos superiors amb pocs problemes i molts somriures. Però ara hi havia un detall nou i inquietant: ja no sabien d’on treure.
−I els llibres? −va suggerir el Secretari Autonòmic de Bous Embolats.
−Fa temps que no donem un euro −va respondre la Consellera.
−I el teatre? −contraatacà el Director General de Revetles.
−Tampoc.
−Un moment! −el Secretari Autonòmic de Traques i Masclets va demanar l’atenció dels presents−. Si no podem disminuir les partides, caldrà augmentar els ingressos.
−Com? −va preguntar amb un somriure sorneguer el Director General de Cordades i Despertades.
−Augmentant els impostos sobre la cultura −respongué el Secretari Autonòmic de Traques i Masclets, tot pagat del curs i mig d’ADE que va aconseguir acabar.
−Però si això ja ho hem fet! −respongué el Sotsdirector de la Fundació Valenciana de la Xaranga.
−A veure, presteu atenció −demanà la Consellera−. La situació és molt greu. Si no trobem on actuar, caldrà retallar en càrrecs directius."


Per a continuar llegint, cliqueu ací.


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més significatives i entranyables que s'han publicat 

al Burribloc durant els seus 23 anys de vida activa.


I començarem amb l'article publicat el 15 de juliol de 2012 

sobre la vida i obra de l'immortal Joan Pellicer, escrit per 

Maria Josep Escrivà —la Dama del Grau— amb la pulcritud 

que la caracteritza. Malgrat els anys que han passat, 

continua sent un dels posts més visitats de la burrixarxa. 


JOAN PELLICER: «DONEU-ME UN POC DE LA VOSTRA SAVIESA»

Text: Maria Josep Escrivà Muntatge del vídeo: Salvador Bolufer “No l’espectre dels despatxos i salons, ni el fantasma dels pas...


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més típiques de la causa burricomprimida que s'han publicat 

al Burribloc, tant les audiovisuals com les escrites.


I començarem amb la presentació del vídeo

"EL POTET DE PIXUM" recitat a duo per l'autor,

Salvador Bolufer i pel mestre Tomàs Llopis.

El potet de pixum és un dels poemes clàssics de Bucomsa.  


EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...
   

En aquest apartat recordarem, a poc a poc, algunes

de les burrientrades precioses que s'han publicat 

al grup del Burribloc i al Pulcribloc «Passa la vida»

que administra la nostra Maria Josep Escrivà.


I començarem amb un dels articles de la sèrie

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES, un magnífic

      treball que realitzaven conjuntament Maria Josep Escrivà,

Àngela Guixot i Júlia Llorca Tauste. L'entrega que ara

recordem és la que dedicaren a la paraula «MELIC».


 LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «MELIC»








*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.» Isabel Coixet Text: Maria Josep Escrivà i Àngela Guixot Escrivà Fotos: Júlia Llorca Tauste * *Això de la foto és un «llombrígol», o «llombric»: «cuc, especialment de terra, o intestinal». A l'amiga Júlia Llorca li resulten repugnants i li costa fotografiar-los. Però, en el meu cas, reconec que em recorden nits de pescar a l'anguila amb el meu pare, al barranc de Sant Nicolau del Grau de Gandia, sempre que no hi hagués lluna plena... I potser per això em resulten entranyables, què hi farem! L'atzar va voler que, just jo i no la Júlia... mostra'n més

EL MÓN PER UN FORAT. Experiment apocalíptic

*Per Salvador Bolufer* El dia 9 de novembre de 2010 encetàvem el Burribloc que ara tenen entre cella i cella. En aquella època es van posar de moda aquesta classe de pàgines Web, conegudes normalment com a "blogs" (per a nosaltres sempre han sigut "blocs"), i la xarxa internauta es va omplir de blocaires, blocòlegs i bloquistes de les més diverses classes i condicions. Després aparegueren altres xarxes més dinàmiques i menys exigents que propiciaren l'abandonament progressiu d'aquesta modalitat divulgativa. Queden enc... mostra'n més
  

  


    LES PREVISIONS DELS BRILLANTS
    Textos i versos: Salvador Bolufer Femenia
    Recitació i muntatge àudios: Salvador Bolufer Sendra

             La romança                     Llagrimetes 
               dels temps que corren                          planetàries 
                       
                           2021                                            2022


             La venjança                          El món
                            de Manitú                                    per un forat
                       
                           2023                                          2024



                                                           

..



.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................