...

............................................................................

divendres, 2 de novembre de 2012

XVI HOMENATGE A LA PARAULA: Ploma i espasa

Per Maria Josep Escrivà

Rient rient, aquest acte emblemàtic, que convoca el Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell de Gandia, arriba a l'edició número 16. Com sempre, el caràcter de l'Homenatge a la Paraula és doble: un espectacle escènic; i l'edició d'un llibre, amb el qual s'obsequia el públic assistent a l'acte, que recull el motiu al qual es dedica aquesta festa de les paraules. Enguany: els contes literaris. 

La col·lecció "Homenatge a la Paraula" ja compta amb 16 títols.
La portada del llibre d'enguany és obra de l'artista j. basset.
El títol, Ploma i espasa, el devem al relat d'Andrea Robles, nom literari
del duet format per Gregori Royo i Maite Enrique.
Basset, Maite i Gregori pertanyen al col·lectiu Saforíssims SL.

L'Homenatge a la Paraula d'enguany va acompanyat d'una sèrie de grates circumstàncies que ens fa goig destacar i explicar ací. Perquè, encara que parega mentida, i encara que el dia a dia les soterre sota un pam de tarquim, també n'hi ha, de notícies satisfactòries, de persones que dignifiquen la condició humana, i de motius que ens aboquen a la gratitud. I quan tot això es dóna, aleshores, per pur compromís ètic, s'ha de compartir. 


En primer lloc, després de 17 fructífers anys de direcció del Centre, el respectadíssim Gabriel Garcia Frasquet ha cedit el relleu a Rafael Delgado Artés, que n'ha empomat amb voluntat de ferro i entusiasme renovellat tan compromesa tasca. Els qui hi estem implicats, en major o en menor mesura, agraïm al venerable exdirector tants anys de dedicació rigorosa, i desitgem i donem suport incondicional a Rafa (nom amb el qual em permet adreçar-m'hi, en condició d'amiga): professor d'Enginyeria Tècnica Forestal de l'Escola Politècnica Superior de Gandia. Aquest serà el primer Homenatge a la Paraula que inaugurarà.


Una de les imatges identificatives
del CEIC Alfons el Vell,
aquest arbre poblat de llibres.

El segon motiu de celebració està íntimament relacionat amb el caràcter literari de l'Homenatge d'enguany: 20 contes (més un que només es narrarà  en escena) units per la referència comuna a Ausiàs March. I això per què?: perquè el premi de poesia que duu el nom de l'il·lustre poeta valencià del segle XV, i que es lliurarà durant la Setmana Literària de Gandia, arriba a la 50a edició. I això crec honra la ciutat que el convoca i tota la gent que l'ha fet possible al llarg d'aquest mig segle d'existència.



Ausiàs March, cavaller i poeta.
El premi de poesia que porta el seu nom
arriba aquest any a la 50a edició.
El premi s'instaurà a Gandia l'any 1959.
Ja ha plogut, des d'aleshores.

Tercera satisfacció, de caràcter col·lectiu: els textos publicats al volum Ploma i espasa, i que s'incorporaran també a l'espectacle han estat elaborats, en la seua majoria, per escriptors i escriptores del col·lectiu Saforíssims SL (Societat Literària). La complicitat a l'hora d'engegar qualsevol activitat és primordial, però en aquest cas, on hi ha implicat el talent i la generositat desinteressada de tanta gent, és un luxe. Aquests són els autors i les autores de les narracions: Josep Basset, Xema Balbastre, Frederic Barber, Lourdes Boïgues, Josep-Carles Català, Ferran Garcia-Oliver, Rafa Gomar, Joan Iborra, Carles Miret Estruch, Lluís Miret Pastor, Ignasi Mora, Àngels Moreno, Raül Navarro, Gemma Pasqual, Alexandra Pérez Morató, Andrea Robles, Josep Lluís Roig i Encarna Sant-Celoni i Verger. A més a més, Elvira Cambrils, Jordi Llavina i Antònia Vicens, que participaran la vespra en la Nit de Contes al Palau, han aportat també tres contes a la causa.


Alguns dels membres del col·lectiu Saforíssims SL,
fotografiats al jardí de Foment de Gandia.
L'Homenatge a la Paraula se celebrarà a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós diumenge 18 de novembre, a les 19 hores, amb la següent fitxa artística:


Narració en escena: Isabel Canet, Vicent Olaso, Maria Josep Escrivà

Animació plàstica: Amadeu Vives

Música: Cristina Martí (dolçaina) i Àlex Velázquez (piano)


I ara, pel tema de màxima actualitat, pel caràcter divertit i per l'enginyosa mala bava tan afí a la que impregna les línies d'aquest Burribloc, us convidem a llegir un dels relats que s'inclouen al llibre titulat Ploma i espasa. 20 contes a Ausiàs March. L'autor és Lluís Miret Pastor (Gandia, 1973), i, a més d'escriptor saforíssim és economista i membre del CEIC Alfons el Vell. Els mantenidors d'aquest Burribloc li agraïm profundament que ens haja concedit l'honor d'acomodar el seu divertidíssim "¡Viva Cervantes!" entre les nostres burricoses. Jo de vosaltres no me'l perdria:  


Lluís Miret Pastor: economista, conseller del CEIC Alfons el Vell,
escriptor saforíssim i autor de "¡Viva Cervantes!",
un conte que ridiculitza la misèria intel·lectual dels polítics
que ens desgovernen, però en clau humorística i irònica.




"El nou retall era un no res comparat amb esporgades anteriors. La Conselleria de Cultura havia aplicat ajustos superiors amb pocs problemes i molts somriures. Però ara hi havia un detall nou i inquietant: ja no sabien d’on treure.
−I els llibres? −va suggerir el Secretari Autonòmic de Bous Embolats.
−Fa temps que no donem un euro −va respondre la Consellera.
−I el teatre? −contraatacà el Director General de Revetles.
−Tampoc.
−Un moment! −el Secretari Autonòmic de Traques i Masclets va demanar l’atenció dels presents−. Si no podem disminuir les partides, caldrà augmentar els ingressos.
−Com? −va preguntar amb un somriure sorneguer el Director General de Cordades i Despertades.
−Augmentant els impostos sobre la cultura −respongué el Secretari Autonòmic de Traques i Masclets, tot pagat del curs i mig d’ADE que va aconseguir acabar.
−Però si això ja ho hem fet! −respongué el Sotsdirector de la Fundació Valenciana de la Xaranga.
−A veure, presteu atenció −demanà la Consellera−. La situació és molt greu. Si no trobem on actuar, caldrà retallar en càrrecs directius."


Per a continuar llegint, cliqueu ací.

EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...

LA FAULA DE LES PILOTES

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - bucomsa - - 19/05/20
*Per Salvador Bolufer* *"La faula de les pilotes"* és un poema que vaig escriure en els temps en què els duros botaven, quan el formigó era sinònim de *riquea* i prosperitat i la moda dels camps de golf havia d’atraure a les nostres geografies tots els rics del planeta. L'any 2017, quan el vaig incloure al llibre de poemes satírics *Versos (per)versos* (Edicions 96) ja podia considerar-se una crònica de fets, però l’any 2007, quan va guanyar la primera edició del Premi Malva, era només una amanida de versets de caire premonitori. *L'any 2007 es preveia que l'esclafit de la bomb... més »

LA PLATJA DE L'ESPERANÇA (la playa de Madrid)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - bucomsa - 12/04/20
*Per Salvador Bolufer* LA PLATJA DE L'ESPERANÇA és el títol del poema guanyador del Premi Malva 2015 de poesia satírica. Forma part d'un conjunt de cosconelles poètiques que vaig escriure amb tota la mordacitat sarcàstica que el moment reclamava. Es tracta d'una paròdia poètica basada en fets reals, però que ens recorda el *Bienvenido, Mister Marshall*, del gran Berlanga. Don Arturo Torró –el trobador en la ficció– i donya Esperanza Aguirre –la musa– són els principals protagonistes d'una història que es va desenvolupar a Gandia durant una visita oficial de la susdita mandatària... més »

..



.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................