...

............................................................................

dimecres, 8 de febrer del 2012

DIJOUS DE CELEBRACIONS COMPARTIDES

J. M. Almela
Com que la vida del món no es compon només d'escàndols i corrupcions, crisis i fatalitats, polítics i mentiders, Mourinhos i senyorius, secretaris generals, aeroports sense avions, generalitats en fallida, farmàcies que no cobren, instituts sense llum, escoles en barracons, tribunals populars, pilotes i marxadors, infantes i urdangarins, mediocres i bufanúvols, grans hermanos, Gürtels, Emarses, Brugals, Bancs, Cams i Camps, coets i campanes, Rites i Barberàs, maresmeues desesperades i etcèteres diverses, aquest humil burribloc es complau d'oferir-los de tant en tant algunes de les petites grans coses que reconforten les ànimes i tonifiquen els esperits, normalment protagonitzades per gent de pau, que encara fa coses per gust de fer-les, i que sol practicar activitats, sovint ignorades per les tribus mediàtiques que ens envolten. I dijous, dia 9, se celebraran dos actes culturals que toquen de prop la gent de Bucomsa i, per tant, ens abelleix divulgar-los amb el rigor afectiu que mereixen.

Michel amb Fidel Castro
1975
El primer ens arriba de la mà del meu paisà i amic Joan Miquel Almela, que presentarà a Dénia el seu llibre Michel. La voz que desgarró el telón de acero (per qüestions pressupostàries està escrit només en castellà, però aspirem que algun dia puga ser traduït a la llengua connatural de l'autor i del personatge protagonista). Es tracta d'una biografia molt completa de la vida i obra del cantant pegolí Miquel Samper Michel. Ens consta l'intens treball de camp i les peripècies que va haver d'acomboiar Joan Miquel per tal d'aconseguir les abundants referències biogràfiques que nodreixen el seu magnífic text i les fotografies que l'il·lustren, algunes d'elles dignes d'emmarcar. Michel forma part de la generació de cantants que triomfaren en la dècada dels 60 pertot arreu del món mundial, però les seues aventures professionals a l'antiga URSS atorgaren un caràcter especial a la seua carrera. En aquesta etapa s'ha inspirat Almela per a donar títol al llibre.

Michel a Canal 37
Any 2002


Michel va morir el mes de gener de l'any 2009, i la publicació que ens ocupa va veure la llum 18 mesos després. Aleshores no existia el burribloc; per tant, parlar de Miquel era una assignatura que encara teníem pendent, ja que ens unia una entranyable amistat amb el referit cantant, qui, a més a més, va col·laborar desinteressadament en algunes activitats burrocomprimides, com ara l'Ambaixada assassina de l'any 97.
I aquesta presentació ens proporciona l'excusa perfecta per a dedicar un pensament al personatge més internacional que ha donat el meu poble, i que fou també amic personal i defensor de la causa Bucomsa. L'acte serà a les 20 h del susdit dijous, 9 de febrer, a la Casa de Cultura de Dénia. La participació de Vicent Balaguer i els audiovisuals que Almela ha preparat seran al·licients que proporcionaran a l'esdeveniment un caràcter encara més especial.





--------------------------------------------------------------------


I la segona ens arriba de Maria Josep Escrivà, una de les ànimes d'aquest benintencionat burribloc, i autora de textos, en prosa i en vers, d'eixos que per on passen deixen. Ens diu el següent:



Mentre a Dénia es recordarà el cantant, i artista polifacètic, Michel, a València, la professora de filosofia, i autora de diversos treballs assagístics, Anna Lis, presentarà en societat el seu primer llibre de ficció. Un recull de narracions aplegades sota el títol global de Les temptacions que ha publicat Edicions 96. Són 26 relats que conten històries d’ahir i d’avui, d’amors, de desamors, d’alegries, de tristeses..., units pel fil conductor de la bona música atemporal, i redactats amb una llengua molt pròxima, viva i plàstica com els personatges que encarnen cada història. Introduirà l’acte el periodista i escriptor Adolf Beltran, que, de segur, sabrà presentar a l’autora des de la complicitat i la companyonia de molts anys de coneixença.


Una foto recent d'Anna Lis


Per a complicitats, aquesta petita narració que Anna ha volgut dedicar al seu company de travessies vitals, Marc [Granell]. Una bella i entremaliada demostració d’estima −a la qual ens voldríem adherir, des de l’amistat, i amb admiració−, cap a qui molts i moltes considerem mestre espiritual infal·lible. Enhorabona, Anna, i llarga vida a les teues temptacions. Des d'ací celebrem amb tu la teua alegria, que és també un poquet nostra.

AMOR ETERN (A Marc)

Quan vaig conéixer qui seria el meu marit, aleshores ja escriptor famós, en vaig aprendre els entrellats de la literatura. Guiada per ell, vaig llegir l’essencial i crec que vaig adquirir un gust impecable per a la lírica. Em creia capaç de distingir la sinceritat de la impostura sota les belles paraules dels poetes. Pensava que quasi tots mentien, que l’eufonia era la seua única veritat i l’estètica la seua particular ètica, encara que en açò també hi hagueren diferències, ara guanyava l’autenticitat, ara guanyava la màgia.

Vam paladejar junts els més bonics poemes d’amor i res no em va commoure més que els versos quevedians «polvo será mas polvo enamorado». Ens els cantàvem mútuament perquè el nostre amor, n’estàvem convençuts, era per sempre.

Així portem uns quants anys, tan feliços. Amor i literatura. Sóc la seua dona estimada i el seu crític més respectat, com em diu. Poema que escriu, poema que passa per la mena d’ull de Déu que he esdevingut per a ell.

Tanmateix..., no sé… Anit, amb el seu darrer manuscrit a les mans, em vaig acomodar al sofà i vaig començar a llegir «Si ho he comprés bé, l’amor dura una mirada». Complaguda però alarmada el vaig mirar. Ell, somrient, em va sostindre la mirada.






Dijous, 9 de febrer
19,30 h


CASA DEL LIBRO 
(Passeig de Russafa, 11)


València


Amb la intervenció de l'autora
i d'Adolf Beltran (escriptor 
i periodista)








En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més significatives i entranyables que s'han publicat 

al Burribloc durant els seus 23 anys de vida activa.


I començarem amb l'article publicat el 15 de juliol de 2012 

sobre la vida i obra de l'immortal Joan Pellicer, escrit per 

Maria Josep Escrivà —la Dama del Grau— amb la pulcritud 

que la caracteritza. Malgrat els anys que han passat, 

continua sent un dels posts més visitats de la burrixarxa. 


JOAN PELLICER: «DONEU-ME UN POC DE LA VOSTRA SAVIESA»

Text: Maria Josep Escrivà Muntatge del vídeo: Salvador Bolufer “No l’espectre dels despatxos i salons, ni el fantasma dels pas...


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més típiques de la causa burricomprimida que s'han publicat 

al Burribloc, tant les audiovisuals com les escrites.


I començarem amb la presentació del vídeo

"EL POTET DE PIXUM" recitat a duo per l'autor,

Salvador Bolufer i pel mestre Tomàs Llopis.

El potet de pixum és un dels poemes clàssics de Bucomsa.  


EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...
   

En aquest apartat recordarem, a poc a poc, algunes

de les burrientrades precioses que s'han publicat 

al grup del Burribloc i al Pulcribloc «Passa la vida»

que administra la nostra Maria Josep Escrivà.


I començarem amb un dels articles de la sèrie

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES, un magnífic

      treball que realitzaven conjuntament Maria Josep Escrivà,

Àngela Guixot i Júlia Llorca Tauste. L'entrega que ara

recordem és la que dedicaren a la paraula «MELIC».


 LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «MELIC»








*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.» Isabel Coixet Text: Maria Josep Escrivà i Àngela Guixot Escrivà Fotos: Júlia Llorca Tauste * *Això de la foto és un «llombrígol», o «llombric»: «cuc, especialment de terra, o intestinal». A l'amiga Júlia Llorca li resulten repugnants i li costa fotografiar-los. Però, en el meu cas, reconec que em recorden nits de pescar a l'anguila amb el meu pare, al barranc de Sant Nicolau del Grau de Gandia, sempre que no hi hagués lluna plena... I potser per això em resulten entranyables, què hi farem! L'atzar va voler que, just jo i no la Júlia... mostra'n més

EL MÓN PER UN FORAT. Experiment apocalíptic

*Per Salvador Bolufer* El dia 9 de novembre de 2010 encetàvem el Burribloc que ara tenen entre cella i cella. En aquella època es van posar de moda aquesta classe de pàgines Web, conegudes normalment com a "blogs" (per a nosaltres sempre han sigut "blocs"), i la xarxa internauta es va omplir de blocaires, blocòlegs i bloquistes de les més diverses classes i condicions. Després aparegueren altres xarxes més dinàmiques i menys exigents que propiciaren l'abandonament progressiu d'aquesta modalitat divulgativa. Queden enc... mostra'n més
  

  


    LES PREVISIONS DELS BRILLANTS
    Textos i versos: Salvador Bolufer Femenia
    Recitació i muntatge àudios: Salvador Bolufer Sendra

             La romança                     Llagrimetes 
               dels temps que corren                          planetàries 
                       
                           2021                                            2022


             La venjança                          El món
                            de Manitú                                    per un forat
                       
                           2023                                          2024



                                                           

..



.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................