Barranc d’Atanasi, Ròtova, gener de 2012. Nou mesos després de l’incendi que, l’abril abans, hi va fer estralls. Foto: Jordi Puig |
El projecte Enllà del foc, impulsat i coordinat des de l’Ecomuseu Vernissa Viu és una d’aquestes “honroses batalles”. I, tot i que altres blocs amics se n’estan fent ressò des de fa temps, el nostre benintencionat Burribloc no podia quedar-se’n al marge. I estem contents que l’ocasió haja arribat just ara, perquè podem aprofitar per compartir una bona notícia que al final explicarem.
En qualsevol dels enllaços activats ací dalt trobareu les intencions, les finalitats, la manera de col·laborar i les primeres accions que defineixen aquest intent d’estratègia de mobilització col·lectiva contra el que els seus impulsors consideren (i considerem) impassibilitat i absoluta manca de voluntat política per a gestionar el territori abans, durant i després d’un incendi forestal. Uns dies després del que, a primeries de juny d’enguany, va arrasar la serra de la Cuta (la Safor), Miquel Camarena, president del col·lectiu Vall de Vernissa, va redactar un article, al meu parer brillant, que es va titular “De nou, el foc”, i amb el qual, defugint les pressuposades afectacions emotives, pegava al clau de la necessitat de gestió i de la possible viabilitat econòmica dels pobles d’interior. Si interessara, clar −això ho dic jo, no Miquel−, més enllà de les tres P del model que, a la costa de la comarca, i de bona part del País Valencià, ens ha correspost en dissort. A saber: “playa, pipas, paseo”.
Riu Vernissa, al seu pas per Llocnou de Sant Jeroni. Abril de 2009 |
Raïm de pastor rebrotat al terme de Ròtova després de l’incendi de 2011. Foto: Joana Todo. En aquest enllaç se n’han recollit més imatges: |
Potser sóc extrema en aquests pensaments, però, si respectar la terra és estimar-la; si estimar-la és voler conèixer-la millor, ser conscient de les seues potencialitats i de les seues febleses; presumir-ne, parlar-li en la llengua en què ens parla; no consentir que se la difame, no permetre els ultratges contra ella, invertir econòmicament a tenir-ne cura, a embellir-la i no a esbocinar-la; actuar en favor de l’autoestima, i no l’autoodi... Si tot això −com em sembla− és un conjunt de suposicions interconnectades...: no crec ni poc ni molt que els nostres governants tinguen damunt la taula aquest full de ruta. Ni que estiguen disposats, per exemple, a deixar perdre l’oportunitat de construir una urbanització de xalets a 15 km de la mar que es diga Suspiros del Mediterráneo a canvi de mantenir-hi una alqueria amb bassa de reg i tarongers: una bella proposta d’allotjament rural, d’altra banda. Però..., i si el poble apostara, majoritàriament, per l’alqueria? A les Cévennes, per exemple, ho tingueren ben clar.
Dalt, una de les imatges que formarà part de l’exposició Enllà del foc. Extreta de Levante-EMV. Autor: Ximo Ferri
De moment, però, ens quedem amb les mesures urgents per reparar, sacsejar consciències i intentar prevenir desastres com els dels últims incendis a la Safor. Amb aquesta finalitat, i amb l’honrosa aspiració de sensibilitzar a través de la mirada artística, l’Ecomuseu Vernissa Viu té previst muntar una exposició fotogràfica itinerant, on s’aplegaran 50 imatges de 5 dels fotògrafs més compromesos de la comarca: Ximo Ferri, Natxo Francés, Àlex Oltra, Àlex Ruiz i Juantxo Ribes. Les fotografies faran un recorregut pels incendis, pel territori i per la gent, amb diferents episodis del foc. I s’espera, així mateix, sumar-hi la complicitat dels escriptors.
En aquest moment, tots i totes les que hem cregut, i seguirem creient, en aquest projecte col·lectiu, comptem amb un bon incentiu per a l’optimisme en aquesta primera fase d’actuació. I és que, a través de Verkami, s’han superat els 3.000 euros necessaris per a començar a mirar amb esperança més enllà del foc. I encara queden 4 dies, per si algú −entitat, empresa o individu− se n’ha quedat amb les ganes.
És evident que el títol d’aquesta entrada tenia una segona part: “Feliç el país... on l’home no fa malbé la terra on viu”. Són paraules d’Alexander von Humboldt que el nostre Joan Pellicer i Bataller va recollir a la introducció del 1r volum del seu Costumari botànic. Ens agrada emparar-nos amb l’aura benèfica de Joan, per a mamprendre camins importants amb bon peu. La foto és de Natxo Francés. |