...

............................................................................

diumenge, 31 d’agost del 2014

LO TIGRE DE BENISSANÓ. Soliloquis amb Serafí (capítol 3)

En un dels comentaris que honoren el darrer soliloqui serafínic burripublicat al nostre grup de Facebook, l'amic Raül Hernàndez es va espolsar una dissertació d'eixes de tronar i fer ploure, on referia el paladí Serafí com "LO TIGRE DE BENISSANÓ". La frase em va alegrar el cos i em va divertir l'ànima; per això he tingut a bé emprar la parida a Raül, i he tingut a mal utilitzar-la per intitular aquesta tercera entrega dels SOLILOQUIS AMB SERAFÍ; una sèrie inventada per a recopilar i republicar (verb transitiu) les cosconelles literàries que venim inserint al burrigrup de Facebook amb certa regularitat, elaborades amb gramàtiques festives, i dedicades a descobrir tants casos d'analfabetisme funcional com ens envolten.

Foto extreta del Twitter oficial de Serafí, on es publiquen, en castellà de pedania, les seues activitats com a Delegat del Govern. 
En aquest cas, la referència twitterina diu: 
"En la procesión en honor a Santa Bárbara, patrona de Casinos".
Amén.
Hui els ofrenem quatre gracietes literàries que foren publicades entre finals de 2013 i principis de 2014. Aleshores encara pegàvem els parells de coces en formats més estrambòtics (paràboles, farses, faules, bravates...), però ja començava a notar-se la nostra vocació soliloquística i la nostra debilitat cap a qui llavors era el principal portaveu del valencianisme troglodita: LO TIGRE DE BENISSANÓ.

---------------------------------

El primer es basava en realitats històriques, i està escrit per a bons entenedors (per això ningú no es va donar per al·ludit):

FOC A LA BARRACA!
(paràbola)
23/12/2013

Diuen que un dia, un savi va dir: "Quan els que manen perden la vergonya, els que obeeixen perden el respecte". I els que llavors manaven van acusar el savi de ser un antisistema i un independentista. Però en un moment inesperat, els deixebles del savi demonitzat van exclamar: "FOC A LA BARRACA!"... I llavors es va armar la de Déu.

Molts anys després, els que manaven van tornar a perdre la vergonya i els que obeïen els havien perdut el respecte. Els manaires, que ja ho havien fet tot pols, no volien anar-se'n a casa i amenaçaven a continuar remenant el merder que ells mateixos havien creat. I si un dia els deixebles del savi exclamaren de nou: "FOC A LA BARRACA", les conseqüències podrien ser imprevisibles.

Llavors..., qui tindria la culpa? Els que haurien perdut el respecte o els que ja feia temps que havien perdut la vergonya?

Paràbola que dediquem a l'amic Joan Femenia.



---------------------------------


El dia dels Sants Innocents de 2013, vàrem fer una ressenyeta basada en la celebració de la tal efemèride, i la vam il·lustrar amb una genial troballa de l'amiga Isabel Cunyat, dama de l'Horta:

LA FARSA DELS PRESUMPTES INNOCENTS
28/12/2013


Diuen que hui és el dia dels Innocents (no sabem si dels sants o dels presumptes). La gent sol gastar bromes que se solen considerar "innocentades". Nosaltres passarem d'aquesta data, perquè ja fa molts anys que vivim immersos en una permanent innocentada que alguns justifiquen invocant les urnes (emparats per una llei electoral que, al seu torn, és també una altra innocentada). I les bromes que no són gracioses, a nosaltres, no ens fan cap gràcia.

Il·lustrem aquesta proclama amb una estampa de Chappatté que hem afanat de la finestra facebooquera que regenta la dama Isabel Cunyat. Açò no és una innocentada; és, senzillament, una genialitat.
Un betlem en femení, Serafí.
---------------------------------

L'any 2014 ja vam començar amb les salutacions sistemàtiques a Serafí des del País Valencià. Encara que la breu ressenya periodística que republiquem a continuació refereix una de les al·lucinacions enfebrides de Pepe Trola, el final ja marca el camí que seguiran els futurs soliloquis serafínics:

BON DIA PEL MATÍ, SERAFÍ!
23/01/2014

Els de la banda de l'empastre afirmen que ja s'ha acabat la crisi (gràcies a ells, clar). Mariano el de les troles i Cospedal de la Manxa diuen que "Una vez superada la crisis, ha llegado el momento de empezar a crear empleo i a recuperar la economía". Aleshores pregunte jo— si han esperat que s'acabara la crisi per a començar la recuperació..., com era la crisi quan encara no s'havia acabat?, rebordonida o diferida? 

Disculpen la foto que il·lustra aquest comentari, però anit vaig tenir un malson i necessitava fer una comprovació. Des del País Valencià, bon dia pel matí, Serafí.

---------------------------------

I per acabar aquesta entrega, republiquem una faula molt coneguda que nosaltres vam relatar amb gramàtica salvatge. La tal faula parla per si sola i, per tant, considerem que explicar-ne el significat podria ser una ofensa contra la intel·ligència dels nostres lectors. De nou, el final és una declaració d'intencions:

L'HAQUETA DEL RETOR 
11/02/2014 



Conta la faula que un retor molt devot tenia una haqueta faenera que alegrava amb els seus renills els repics de les campanes del campanar, i adobava amb les seues bonyigues l'acurat jardí de la casa abadia. 
Com que l'haqueta tenia el defecte de menjar tots els dies, el tal retor va decidir acostumar-la a no menjar, i va programar una sèrie de reformes de quadra i algunes retallades de subministrament que li permeteren aconseguir el seu propòsit. Així, va convertir la pallissa en un magatzem de ciris; va reduir el pessebre tant que el morro de l'haqueta no cabia dins; va suprimir la dotació de garrofes i va restringir de tal manera les racions de palla, que l'animal va perdre per complet l'apetit. 

I, quan l'haqueta ja estava acostumada a no menjar, doncs... ES VA MORIR!! El retor va plorar desconsolat tan dolorosa pèrdua, però mai no va arribar a entendre 
per què havia estirat la pota aquell animalet al qual tant li havia costat d'ensenyar a viure sense menjar. (Clique ACÍ per a llegir la faula sencera).

Des del País Valencià, bon dia pel matí, Serafí. Per on passem hui el rotovato?


---------------------------------

I ací ho deixem per hui. Entre aquest capítol que acabem d'acabar i els dos que hem publicat anteriorment, hem recopilat les gramàtiques atrevides que donaren peu a la consolidació de la sèrie que marcarà un abans i un després en la història de la literatura burra. La pròxima entrega ja s'endinsarà per complet en la realitat d'aquests SOLILOQUIS AMB SERAFÍ.
COSCONELLES LITERÀRIES (2).





En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més significatives i entranyables que s'han publicat 

al Burribloc durant els seus 23 anys de vida activa.


I començarem amb l'article publicat el 15 de juliol de 2012 

sobre la vida i obra de l'immortal Joan Pellicer, escrit per 

Maria Josep Escrivà —la Dama del Grau— amb la pulcritud 

que la caracteritza. Malgrat els anys que han passat, 

continua sent un dels posts més visitats de la burrixarxa. 


JOAN PELLICER: «DONEU-ME UN POC DE LA VOSTRA SAVIESA»

Text: Maria Josep Escrivà Muntatge del vídeo: Salvador Bolufer “No l’espectre dels despatxos i salons, ni el fantasma dels pas...


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més típiques de la causa burricomprimida que s'han publicat 

al Burribloc, tant les audiovisuals com les escrites.


I començarem amb la presentació del vídeo

"EL POTET DE PIXUM" recitat a duo per l'autor,

Salvador Bolufer i pel mestre Tomàs Llopis.

El potet de pixum és un dels poemes clàssics de Bucomsa.  


EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...
   

En aquest apartat recordarem, a poc a poc, algunes

de les burrientrades precioses que s'han publicat 

al grup del Burribloc i al Pulcribloc «Passa la vida»

que administra la nostra Maria Josep Escrivà.


I començarem amb un dels articles de la sèrie

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES, un magnífic

      treball que realitzaven conjuntament Maria Josep Escrivà,

Àngela Guixot i Júlia Llorca Tauste. L'entrega que ara

recordem és la que dedicaren a la paraula «MELIC».


 LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «MELIC»








*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.» Isabel Coixet Text: Maria Josep Escrivà i Àngela Guixot Escrivà Fotos: Júlia Llorca Tauste * *Això de la foto és un «llombrígol», o «llombric»: «cuc, especialment de terra, o intestinal». A l'amiga Júlia Llorca li resulten repugnants i li costa fotografiar-los. Però, en el meu cas, reconec que em recorden nits de pescar a l'anguila amb el meu pare, al barranc de Sant Nicolau del Grau de Gandia, sempre que no hi hagués lluna plena... I potser per això em resulten entranyables, què hi farem! L'atzar va voler que, just jo i no la Júlia... mostra'n més

EL MÓN PER UN FORAT. Experiment apocalíptic

*Per Salvador Bolufer* El dia 9 de novembre de 2010 encetàvem el Burribloc que ara tenen entre cella i cella. En aquella època es van posar de moda aquesta classe de pàgines Web, conegudes normalment com a "blogs" (per a nosaltres sempre han sigut "blocs"), i la xarxa internauta es va omplir de blocaires, blocòlegs i bloquistes de les més diverses classes i condicions. Després aparegueren altres xarxes més dinàmiques i menys exigents que propiciaren l'abandonament progressiu d'aquesta modalitat divulgativa. Queden enc... mostra'n més
  

  


    LES PREVISIONS DELS BRILLANTS
    Textos i versos: Salvador Bolufer Femenia
    Recitació i muntatge àudios: Salvador Bolufer Sendra

             La romança                     Llagrimetes 
               dels temps que corren                          planetàries 
                       
                           2021                                            2022


             La venjança                          El món
                            de Manitú                                    per un forat
                       
                           2023                                          2024



                                                           

..



.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................