...

............................................................................

dijous, 23 de juny de 2011

FOTOS TRAÏDORES

(SECCIÓ: L'ALTRA BURRERA. Capítol sisé)


D. Alfonso Rus, president
de la Diputació de València,
diu que té
las ideas claras. 
L'any 2010, la Diputació de València va censurar 10 de les fotografies que formaven part de l'exposició Fragments d'un any, organitzada pel Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (Muvim). L'esmentada exposició es componia de 91 imatges en les quals 38 professionals del periodisme gràfic valencià recorrien els esdeveniments més rellevants de l'any 2009, amb fotografies que havien estat publicades en diaris com El Mundo, ABC, El Periódico, Levante-EMV o El País. Tal decisió va provocar la dimissió irrevocable del llavors director del referit museu, Romà de la Calle, i va propiciar un dur comunicat de la FAPE (Federación de Asociaciones de Periodistas de España), on es qualificava l'acte com a impropi d'una societat democràtica, ja que atemptava contra la llibertat d'expressió i d'informació, pilars fonamentals de qualsevol estat de dret.

Romà de la Calle, exdirector
del MUVIM, no tenia les idees
tan clares com D. Alfonso.
Per això va dimitir. 
Algunes de les fotos censurades captaven moments ingrats per als mandataris, com ara compareixences del Sr. Camps als jutjats, els plors de don Ricardo Costa el dia que fou defenestrat pel seu propi partit, o una conversa de l'ínclit Bigotes amb l'expresident de la Generalitat, don Víctor Campos. Però altres instantànies afectades no feien cap referència compromesa, la qual cosa ens motiva a pensar que foren qüestionades per temor que el seu contingut, involuntàriament còmic, provocara les rialles del populatxo més sarcàstic. Els encanta xuplar càmera, però hi ha vegades que se'n fan creus quan veuen els resultats. Els oferim a continuació algunes de les fotos que foren censurades sense motius aparents:

XIQUEEES, PEIX!
L'alcaldessa de València, Rita Barberá, celebra, amb el president de la Generalitat, Francisco Camps, el triomf del PP en les eleccions europees. La foto és de Carles Francesc, i està feta en un local públic de València el 7 de juny del 2009. Per tant, ací no hi ha cap trucatge ni es viola el dret a cap intimitat. És un simple entusiasme desbocat de donya Rita en un acte públic, i el fotògraf es va limitar a complir amb el seu treball. (Per cert... la foto és total. No troben?)DOMINUS VOBISCUM
Ací tampoc no hi ha trampa ni cartró. Don Francisco Camps i l'arquebisbe de València van propiciar aquesta fotografia de Miguel Lorenzo a la capella del Palau de la Generalitat. Ells són els protagonistes d'aquestes estampes; després no s'agraden i censuren el treball dels professionals. LA FICCIÓ, SUPERADA PER LA REALITAT
L'expresident del Govern José María Aznar immortalitzat per Mikel Ponce en l'acte de la seua investidura com a Doctor Honoris Causa per la Universitat Cardenal Herrera CEU el 20 de gener del 2009. Comprendran que els fotògrafs no són la causa dels honors ridículs de cap doctor.  

BURLADORS BURLATS
Francisco Camps, (a la dreta), Vicente Rambla, (esquerra) i  Ricardo Costa, s'alcen a l'inici del ple d'una sessió de control en les Corts Valencianes el 30 de setembre del 2009. Sembla que només es tractava d'una acció de fanfarroneria que Vicent Bosch va captar amb la seua càmera. Ja sabem que l'estampa inspira la rialla burlanera, però quina culpa té el fotògraf de les bravates alienes?La pàtria valenciana s'empara baix ton mant
¡Oh, Verge Sobirana de terres de Llevant!
(fragment de l'Himne a la Coronació)

Acabarem aquesta entradeta oferint-los una fotografia que no estava inclosa a l'exposició abans referida (sembla que és posterior), però ben rebé en podria formar part. El dubte és si, donat el cas, també hagués estat censurada. Desconeixem el nom de l'autor, però l'hem trobada a la xarxa internauta:


Si volen veure aquesta mateixa foto amb una grandària més lluïda, amb adornaments adequats i amb acompanyament musical, cliquen ací: DIGUEN GLÒRIA (cliiic)


Articles anteriors d'aquesta secció:EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...

LA FAULA DE LES PILOTES

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - bucomsa - - 19/05/20
*Per Salvador Bolufer* *"La faula de les pilotes"* és un poema que vaig escriure en els temps en què els duros botaven, quan el formigó era sinònim de *riquea* i prosperitat i la moda dels camps de golf havia d’atraure a les nostres geografies tots els rics del planeta. L'any 2017, quan el vaig incloure al llibre de poemes satírics *Versos (per)versos* (Edicions 96) ja podia considerar-se una crònica de fets, però l’any 2007, quan va guanyar la primera edició del Premi Malva, era només una amanida de versets de caire premonitori. *L'any 2007 es preveia que l'esclafit de la bomb... més »

LA PLATJA DE L'ESPERANÇA (la playa de Madrid)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - bucomsa - 12/04/20
*Per Salvador Bolufer* LA PLATJA DE L'ESPERANÇA és el títol del poema guanyador del Premi Malva 2015 de poesia satírica. Forma part d'un conjunt de cosconelles poètiques que vaig escriure amb tota la mordacitat sarcàstica que el moment reclamava. Es tracta d'una paròdia poètica basada en fets reals, però que ens recorda el *Bienvenido, Mister Marshall*, del gran Berlanga. Don Arturo Torró –el trobador en la ficció– i donya Esperanza Aguirre –la musa– són els principals protagonistes d'una història que es va desenvolupar a Gandia durant una visita oficial de la susdita mandatària... més »

...

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................