Hem començat aquest burriarticle amb una afirmació al·lucinant, publicada als Textos escolares de 1r curs de 1955. De segur que el caràcter anacrònic de la referida banalitat i l'ingenu paternalisme de la seua redacció han provocat la rialla dels lectors, però m'atrevisc a dir que la tal estupidesa és perfectament equiparable a qualsevol proclama dels bufanúvols actuals, sobretot quan s'enfebreixen en patriotismes passats de moda i/o justifiquen amb excuses de mal pagador les estafes socials i econòmiques provocades per les seues ineptituds (o per la seua cobdícia). Les modes modernes de fer el ridícul formen part de la nostra realitat quotidiana, i per això ens semblen tan normals, però no tinc cap dubte que, quan estiguen fora de temps, l'opinió pública es mofarà dels escampafums actuals amb la mateixa sorna amb què nosaltres ara ho fem amb els arguments que esgrimia el franquisme per aborregar el populatxo (a l'article El florido pernil (cliic) publicàvem altres bacoretes similars a la del "Señor que quiere mucho a España").
Hermano Lobo era una revista que denunciava en clau d'humor el desvergonyiment dels mandataris. Han passat 38 anys, i encara estem pegant-li voltes al mateix nano. |
Ja se sap que les estructures polítiques de l'Estat no exigeixen als governants cap tipus de capacitat ni preparació per a desenvolupar les responsabilitats que pretenen assumir; així, la missió del líder és captar vots, siga com siga, i l'obligació de la tropa acomodada al voltant dels pessebres és pegar la cabotà a tot el que diga l'amo. Amb eixe sistema, apareixen els que estan en política per a forrar-se, els mentiders convulsius, els que no tenen vergonya ni la coneixen, els que no tenen escrúpols de cap tipus i els que no tenen ni puta idea del que es porten entre mans. Imaginen-se, per exemple, què passaria si un metge, en una conferència sobre medicina, afirmara que fumar és sa per als pulmons i regula les masses cardiovasculars del cerebel! (és un dir)...; doncs, això mateix. Però si una consellera de cultura confon Ausiàs March amb Joanot Martorell, o un advocat madrileny s'especialitza en educació per a espanyolitzar catalans, o una vicepresidenta de govern sonríe quan li recorden les troles que deia quan estava a l'oposició, o un ajuntament consent que els seus afins saquegen empreses públiques, o qualsevol rebentasoques arma empastres econòmics que després hem de pagar entre tots... doncs, no passa res: ells mateixos diuen que la política és així.
Les portades de la revista Hermano Lobo (1975) que estem utilitzant per a il·lustrar aquest burriarticle han estat recopilades per l'amiga Maria Dolors Lloret. Gràcies, so guapa! |
Un dels aspectes on el desvergonyiment dels mandataris clama al cel amb més força és l'econòmic. Els xarraires oficials aprofiten el caràcter avorrit de les matemàtiques i els pocs coneixements que tenim els votants en assumptes macroeconòmics per a vendre fum a quatre pessetes el duro (em recorden el concurs de xarlatans que organitzen els antics venedors ambulants, on vaig tenir el gust de veure l'entranyable oriolà Ramonet guanyar una edició simulant la venda de la Manga del Mar Menor al més pur estil d'un venedor de mantes tradicional). A ells els dóna igual dir quatre que vint-i-quatre, i quan apareixen ruïnes com les que ara rellueixen (i les que no relluiran mai), ens parlen de la prima de risc i del dèficit públic, i ho apanyen no pagant els creditors, retallant serveis públics, incrementant impostos, fent reformes laborals que només poden augmentar el desastre i repartint almoines de 400 euros al mes. Els jerarques més generosos també han col·laborat en la crisi rebaixant-se el jornal; per això, els que cobraven 90.000 eurots a l'any ara només en cobren 85.000 (més dietes, desplaçaments, i assignacions diverses, això sí).
Pel que es veu, l'any 75 hi havia una crisi... o era també una estafa? Això de "VEO, PATRIA, TU INFLACIÓN" sembla una "Elegía financiera" guapa. M'agradaria llegir-la. |
Com a complement al paràgraf anterior, ens permetem recomanar el vídeo que enllacem a continuació. Recull poc més de 5 minuts de la intervenció de José María Gay durant una mesa de debat que va tenir lloc a Elx a finals de setembre. Podran veure i escoltar les afirmacions de l'esmentat economista sobre la política econòmica del govern. Malgrat el dramatisme del seu contingut, l'audiovisual és molt fàcil d'entendre, amé i, fins i tot, divertit. El sr. Gay utilitza la claredat argumental del compte de la vella per a qüestionar i posar pates per amunt el desgavell que estan propiciant els mandataris, i lamentar la pobra reacció de la ciutadania. "Este es un país de chorizos, lo digo con todo el respeto... y el pueblo tiene que decir ¡basta!". Així comença el discurs de José María Gay... però miren, miren... i escolten, escolten:
Si clamoroses són les bravates, frivolitats i estupideses que sentim dir als polítics de Madrid, més lamentables són encara els destarifos d'aquells que han revestit amb quincalles el País Valencià per tal de convertir-lo en la Comunidad Valenciana que ells s'han inventat. Ho han fet tot pols, i encara amenacen amb nimietats, com ara la de retirar ajudes i subvencions als que usen o porten a les seues sigles l'expressió "País Valencià" (per cert, en Serafí... vosté sap que eixa denominació resa al preàmbul de l'Estatut?... I vosté sap que eixa classe de cacicades atempten contra la Constitució que vosté tantes vegades anomena?... Aleshores, què collons sap vosté?).
Gràcies de nou, Maria Dolors. |
- Dominus vobiscum.
Ai!... si donya Pilar alçara el cap! |
Pense que estem a la mateixa ratlla de fa fa 40 anys, ens falta el Wert que possiblement el dia 30 quede aprovada la seua reforma per el curs proper, indignant. Gràcies per les teves paraures burribloc. M. D.
ResponEliminaPossiblement siga encara pitjor, perquè ara, aquests paios (i aquestes paies) diuen que els ha votat el poble i, pel que es veu, entenen que això es legitima per a continuar fent-ho tot pols. Açò és un règim disfressat de democràcia, i si no aconseguim capgirar-ho acabarem com camot. Recomanem divulgar el vídeo que hem inserit a l'article; les paraules de JM Gay no tenen pèrdua. Salut i força, MD.
ResponEliminaAmig Bolufer estic per creure'm que això no té futur ni millora. El personal no està per la feina. Crec que tu m'entendràs, i més d'un, com jo, que esperem poder llegir la veritat del que pasa en aquest collons de pais, i perdoneu-me la parauleta, en els teus escrits. Tot i valorant la teva feina com es mereix, és molt trist. Jo tenia vint i pico d'anys quan El hermano lobo ens feia somniar, sempre acabava amb aquesta afirmació LA DEMOCRACIA LLEGARA EL AÑO QUE VIENE........ Com et deia això no té el caire de canviar. Una petita mostra la veiem en quasi tots el bars, on de quan en quan la dona i jo ens anem a fer-nos un cafetó, el diari de referència n'es un d'esports què no és ni del nostre país. No tinc en contra del diari ni contra l'esport, res de res, nimde lluny. La meva pregunta és.... Però no hi ha res més important? No estic en plan derrotista estic trist. I amb ganes de lluitar per obrir els ulls a la nostre gent i com tu diries acabem d'una vegada de comprar fum, si no el comprem deixaràn de vendre'ns-el. Una abraçada a tots. Eduard
ResponEliminaLa veritat és que hi ha motius per a estar, si no trist, com diu Eduard (que això depèn, exclusivament de cadascú), sí almenys per a estar 'astorat'. L'entrada no té pèrdua en cap aspecte, però, centrant-nos només en l'econòmic, i en l'esplèndida intervenció del senyor J. M. Gay, ja tindríem material per a emplenar cent pàgines de Burribloc. Hi ha un corrent que cada vegada sona més, i que a mi em pareix de les actituds més sensates, i segurament també de les poques que podrien fer trontollar els fonaments d'aquesta colossal mentida en què se'ns ha clavat. I és la desobediència civil. Ho va dir Mònica Oltra en aquella famosa intervenció de fa poques setmanes: si el deute és il·legítim, per què hem de pagar-lo? Ahir, Jordi Évole va anar repassant casos de desobediència, com per exemple el de milers de ciutadans irlandesos, que s'han plantat davant de l'obligació de pagar un nou impost. I ara José María Gay lamenta la falta de reacció de la ciutadania. La gent (en nombre àmpliament majoritari votants del PP, no ho oblidem) encara té molt a perdre si pensa en termes de revolució. Com es diu al programa Salvados d'ahir, la desobediència duta als últims extrems és una manera pacífica de rebel·lió. No sé com ho veieu.
ResponElimina