...

............................................................................

divendres, 24 de desembre del 2010

SAFORÍSSIMS SL (Societat Literària): una nova aposta cultural de Gandia

Tres membres saforencs de Bucomsa −Vicenta Llorca, Pasqual Molina i Maria Josep Escrivà− formen part del col·lectiu


Alguns membres saforíssims, fotografiats el novembre de 2010.
Portada de la pàgina. Per visitar-la poden clicar ací.

En el marc de la Setmana Literària que se celebra a Gandia a finals del mes de novembre, es va presentar a la premsa aquest grup literari que s’ha constituït lliurement, sota l’aixopluc i el patrocini de l’IMAB (Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques). Saforíssims pretèn aplegar totes aquelles persones unides per la passió i la pràctica compartida de l’escriptura de creació, amb l’objectiu d’impulsar iniciatives, de donar visibilitat a aquest col·lectiu, de vertebrar-lo i de projectar idees i activitats cap a tota aquella gent amb curiositats o dedicacions afins. Exercir l’activitat literària des de la Safor i utilitzar el català com a llengua literària són els únics requisits indispensables per a formar-ne part. I amb aquestes característiques s’han inventariat, ara per ara, al voltant de quaranta-cinc persones.


La tradició literària a la Safor, i el seu pes específic dintre de la literatura catalana es constata des de l’època dels clàssics. El col·lectiu Saforíssims està convençut que aquest és un valor cultural que cal reivindicar i abanderar més enllà de la comarca, així com també s’ha de subratllar la continuïtat i la veterania d’iniciatives literàries com ara els premis que l’Ajuntament de Gandia convoca des de l’any 1959. L’Ausiàs March de poesia va celebrar l’any passat el seu 50è aniversari.

Anna Aguilar-Amat
a 'Les nits de l'IMAB'
Sense cap vanitat, però tampoc sense cap complex, sinó amb la certesa que tota tradició s’assenta a través de la perseverança, i que els escriptors i les escriptores són els garants a l'hora de deixar constància d’aquesta tradició, l’IMAB s’ha prestat a donar suport tant a la part logística i d’intendència en l’elaboració d’una base de dades i d’informació del col·lectiu, com també a difondre i cedir les instal·lacions de la Biblioteca Central del convent de Sant Roc (edifici on s’ubica l’Institut, i l’arxiu de Gandia) per a posar en marxa la primera de les activitats impulsades per aquest col·lectiu, batejada com a Les Nits de l’IMAB, unes sessions que pretenen conjugar poesia i música, de manera distesa, i amb colofó d’una picadeta o vi d’honor al claustre de l’antic convent, per tal de facilitar la conversa i l’intercanvi d’opinions entre els assistents i els artistes convidats.  

Carles Pastor
La primera d’aquestes sessions es va celebrar el divendres dia 10 de desembre, amb el recital de la poeta Anna Aguilar-Amat i la música de Carles Pastor (veu i guitarra) i de Pere Ródenas (guitarra). La dona de les tres A és una magnífica recitadora, a banda d’una poeta que té el do de saber conjugar la profunditat dels seus missatges amb l’art de la comunicació fluida i encisadora. Posseeix un “saber dir” original, ple de sorpreses i un ritme a l’altura dels rapsodes més experimentats. El cantautor Carles Pastor va oferir una mostra del treball de musicació d’autors valencians en el qual treballa últimament. Té previst editar-ne un CD el proper mes de febrer. Una delícia inesperada, aquest paral·lelisme entre els versos quasi cantats d’Anna i les cançons fetes de versos en la veu potent de Carles.

Aquestes sessions es rependran al febrer, i està previst ubicar-les cada primer divendres de mes. Els en mantindrem informats.

1 comentari:

  1. Hem celebrat amb cava l'estrena com a editora burribloquera de la nostra benvolguda benefactora, amiga i assessora lingüística Maria Josep Escrivà. Estem segurs que, després d'aquesta excel·lent i interessant informació sobre el col·lectiu "Saforíssims" vindran altres joies escrites que honoraran el nostre burribloc amb les capacitats literàries de la poeta del Grau. Molt agraïts, senyora. I bones festes a vosté i a tota la gent que li importe.

    ResponElimina


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més significatives i entranyables que s'han publicat 

al Burribloc durant els seus 23 anys de vida activa.


I començarem amb l'article publicat el 15 de juliol de 2012 

sobre la vida i obra de l'immortal Joan Pellicer, escrit per 

Maria Josep Escrivà —la Dama del Grau— amb la pulcritud 

que la caracteritza. Malgrat els anys que han passat, 

continua sent un dels posts més visitats de la burrixarxa. 


JOAN PELLICER: «DONEU-ME UN POC DE LA VOSTRA SAVIESA»

Text: Maria Josep Escrivà Muntatge del vídeo: Salvador Bolufer “No l’espectre dels despatxos i salons, ni el fantasma dels pas...


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més típiques de la causa burricomprimida que s'han publicat 

al Burribloc, tant les audiovisuals com les escrites.


I començarem amb la presentació del vídeo

"EL POTET DE PIXUM" recitat a duo per l'autor,

Salvador Bolufer i pel mestre Tomàs Llopis.

El potet de pixum és un dels poemes clàssics de Bucomsa.  


EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...
   

En aquest apartat recordarem, a poc a poc, algunes

de les burrientrades precioses que s'han publicat 

al grup del Burribloc i al Pulcribloc «Passa la vida»

que administra la nostra Maria Josep Escrivà.


I començarem amb un dels articles de la sèrie

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES, un magnífic

      treball que realitzaven conjuntament Maria Josep Escrivà,

Àngela Guixot i Júlia Llorca Tauste. L'entrega que ara

recordem és la que dedicaren a la paraula «MELIC».


 LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «MELIC»
*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.» Isabel Coixet Text: Maria Josep Escrivà i Àngela Guixot Escrivà Fotos: Júlia Llorca Tauste * *Això de la foto és un «llombrígol», o «llombric»: «cuc, especialment de terra, o intestinal». A l'amiga Júlia Llorca li resulten repugnants i li costa fotografiar-los. Però, en el meu cas, reconec que em recorden nits de pescar a l'anguila amb el meu pare, al barranc de Sant Nicolau del Grau de Gandia, sempre que no hi hagués lluna plena... I potser per això em resulten entranyables, què hi farem! L'atzar va voler que, just jo i no la Júlia... mostra'n més

EL MÓN PER UN FORAT. Experiment apocalíptic

*Per Salvador Bolufer* El dia 9 de novembre de 2010 encetàvem el Burribloc que ara tenen entre cella i cella. En aquella època es van posar de moda aquesta classe de pàgines Web, conegudes normalment com a "blogs" (per a nosaltres sempre han sigut "blocs"), i la xarxa internauta es va omplir de blocaires, blocòlegs i bloquistes de les més diverses classes i condicions. Després aparegueren altres xarxes més dinàmiques i menys exigents que propiciaren l'abandonament progressiu d'aquesta modalitat divulgativa. Queden enc... mostra'n més
  

  


    LES PREVISIONS DELS BRILLANTS
    Textos i versos: Salvador Bolufer Femenia
    Recitació i muntatge àudios: Salvador Bolufer Sendra

             La romança                     Llagrimetes 
               dels temps que corren                          planetàries 
                       
                           2021                                            2022


             La venjança                          El món
                            de Manitú                                    per un forat
                       
                           2023                                          2024                                                           

...

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................