...

............................................................................

dimecres, 20 de juliol del 2011

JOSÉ PEÑALVA, "PENYA"  L'home i el mite

Beniatjar, "el poble del Benicadell" (així resa la capçalera del seu web oficial), és una localitat de la Vall d'Albaida amb poc més de 250 habitants, però amb una banda de música que supera les 40 places. Si afegim a la xifra esmentada els instrumentistes que ja no estan en actiu, siga per jubilació, per incompatibilitat laboral o per qualsevol altre motiu, podríem dir que el 35% de beniatgins (i beniatgines) són músics. Nosaltres coneixem el poble i la seua Societat Musical des de fa 30 anys, quan érem quasi adolescents i buscàvem una banda de música que acompanyara la nostra filà, Al Hagamba Muza (cliiic), a les festes de Pego (ja hem explicat en alguna ocasió que la referida filà i la Burrera Comprimida (claaac) són germanes de llet). Aleshores, segons deien, els  principals ingressos de Beniatjar eren, al 50%, els que generava la banda i els provinents de la venda de les ametles que produïen els camps de secà del seu terme municipal.

José Peñalva Pla
"Penya"
La història de la susdita Societat Musical està íntimament lligada a la de José Peñalva Pla --Penya--, l'home que fou durant quasi 40 anys director de la banda i de l'escola d'educands. Durant tot eixe temps, diverses generacions d'alumnes han rebut les lliçons del mestre Peñalva i han assaborit les bondats de la seua batuta. Penya és trompetista, però les dificultats econòmiques del poble per a comptar amb una plantilla completa de professors el van induir a estudiar les tècniques bàsiques de la resta d'instruments, per tal de poder iniciar cada educand en l'eina musical que més s'adaptara a les seues condicions i, a més, perquè això servira també per a mantenir la banda compensada.

Banda de Música de Beniatjar
(foto d'arxiu)
Actualment Penya continua gaudint les bonances de la seua banda, però ho fa amb discreció i humilitat, dues facetes que sempre l'han caracteritzat. Ara es dedica a ajudar el grup en la mesura que les circumstàncies li ho permeten, però mira amb satisfacció que la seua tasca ha estat molt ben aprofitada pels seus successors, els quals han sabut mantenir, amb l'ajuda dels músics, el prestigi que la societat havia abastat durant el temps que ell fou director. El mestre Peñalva encara festeja amb la trompeta, i ho fa com ho ha fet sempre, sense rebufades ni estridències, acariciant l'embocadura amb els llavis i raonant amb ella com si li xiuxiuejara a cau d'orella. L'instrument, agraït, també li correspon, com li ha correspost sempre, convertint en màgies sonores els missatges de pau que el mestre Peñalva ens deixarà per herència.

Beniatjar,
amb el mestre Peñalva
El passat dissabte, 16 de juliol, fou un dia molt especial per a Penya i per a tota la gent que l'estimem. A proposta de la Societat Musical de Beniatjar (cliiic), l'ajuntament l'havia nomenat Fill Predilecte del seu poble, i el dia esmentat se celebrava l'acte institucional que oficialitzaria el tal nomenament. El saló de plens estava de gom a gom. L'alcalde de l'anterior legislatura i l'alcaldessa actual, malgrat les seues diferències polítiques, van saber compartir harmoniosament la presidència de l'acte. El mestre Peñalva, poc donat a pompes i envaniments, no va traure pit en cap moment i es va limitar a agrair la prerrogativa a les dues corporacions municipals i al públic que havia volgut acompanyar-lo. Ho va fer en forma breu, però molt sentida. Penya és així d'entranyable.

El director, Juan Alborch,
al front de la banda.
Al fons (esquerra), Penya,
acariciant la trompeta
Després, la banda de música, amb formació de gala i a ritme de pasdoble, va iniciar una cercavila fins al saló d'actes de la seu tan coqueta que actualment gaudeix la Societat Musical, on se celebraria el concert que la banda havia preparat amb motiu del nomenament. El mestre Peñalva, acompanyat de la seua família, de tot el poble i dels forasters que havíem tingut l'honor de ser convidats, vam caminar contents, darrere els músics, fins al lloc referit. Una vegada més, Penya va preferir tocar la trompeta que presidir un concert que s'havia organitzat en el seu honor. Per cert, la banda de Beniatjar sona tan afinada com sonava aquell dia de fa més de 30 anys, quan aquells quasi adolescents d'Al Hagamba Muza (germana de llet de la Burrera Comprimida) acudírem a contractar-la a les escoles del poble on llavors es feien els assajos. Aleshores, José Peñalva --Penya-- era el director. Hui és el músic i l'amic, a més de Fill Predilecte de Beniatjar.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...

LA FAULA DE LES PILOTES

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - bucomsa - - 19/05/20
*Per Salvador Bolufer* *"La faula de les pilotes"* és un poema que vaig escriure en els temps en què els duros botaven, quan el formigó era sinònim de *riquea* i prosperitat i la moda dels camps de golf havia d’atraure a les nostres geografies tots els rics del planeta. L'any 2017, quan el vaig incloure al llibre de poemes satírics *Versos (per)versos* (Edicions 96) ja podia considerar-se una crònica de fets, però l’any 2007, quan va guanyar la primera edició del Premi Malva, era només una amanida de versets de caire premonitori. *L'any 2007 es preveia que l'esclafit de la bomb... més »

LA PLATJA DE L'ESPERANÇA (la playa de Madrid)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - bucomsa - 12/04/20
*Per Salvador Bolufer* LA PLATJA DE L'ESPERANÇA és el títol del poema guanyador del Premi Malva 2015 de poesia satírica. Forma part d'un conjunt de cosconelles poètiques que vaig escriure amb tota la mordacitat sarcàstica que el moment reclamava. Es tracta d'una paròdia poètica basada en fets reals, però que ens recorda el *Bienvenido, Mister Marshall*, del gran Berlanga. Don Arturo Torró –el trobador en la ficció– i donya Esperanza Aguirre –la musa– són els principals protagonistes d'una història que es va desenvolupar a Gandia durant una visita oficial de la susdita mandatària... més »

...

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................