...

............................................................................

dissabte, 7 d’abril del 2012

FER EL RIDÍCUL

(SECCIÓ: L'ALTRA BURRERA. Capítol 8é)

Moltes vegades, un exemple defineix millor que els diccionaris l'autèntic sentit d'una paraula o expressió. En el seu moment vam glossar el significat del mot "bufanúvols" a través del discurs on el "no culpable", sr. Camps, anunciava la seua dimissió com a President de la Generalitat. I ara aprofitarem un audiovisual que hem emprat a la xarxa, per a mostrar com es pot fer el ridícul en només 39 segons. El fet va succeir a l'hemicicle de les Corts Valencianes (lloc on es donen habitualment aquesta classe d'anècdotes). La diputada Mònica Oltra acabava de proposar que les Corts reclamaren al govern central una retallada del 20% de la despesa militar. El portaveu del PP va justificar d'aquesta manera els motius del seu vot en contra (no ampliarem comentaris, perquè el contingut del discurs parla per si sol):


             Durant aquests dies de Setmana Santa se celebren en moltes localitats les tradicionals processons on es poden veure determinats personatges fent el ridícul, ciri en mà, mudats com a margallons, i botinflant el pit per tal de ressaltar els medallons presidencials que s'han penjat al coll (i que no em vinguen amb arguments fervorosos, perquè eixos ja no se'ls creuen ni ells). No entrarem en eixa classe d'hipocresies perquè, al cap i a la fi, només serveixen per a alimentar l'ego dels seus protagonistes (i que em perdonen els penitents que assisteixen a les processons de bona fe. El comentari no va per ells). Però despropòsits argumentals com el del vídeo que han pogut veure i escoltar sí que ens afecten a tots, perquè posen en evidència l'ètica i el nivell d'un parlament que, en teoria, representa tota la ciutadania.

Vestimenta que solen usar alguns jerarques
per a fer el ridícul a les processons.
A qui vulga destacar sobre tots, li recomanem
uns pantalons com els del personatge del centre.

Estem segurs que, si en una conferència de metges (per exemple), algun ponent s'arreara un discurset així, es convertiria en la mofa de tota la concurrència... i si un artista (per exemple també) pifiara d'eixa manera alguna creació, posaria en perill el seu prestigi (conten que, fins i tot el gran Pavarotti, va fugir per cames de l'Scala una vegada que li van eixir un parell de galls cantant el Don Carlo, de Verdi).

Per a ells, inaugurar un
 aeroport sense avions
no és fer el ridícul.
Per a nosaltres, sí.
Però sembla clar que el sentit del ridícul no existeix en el món dels polítics, i per això no donen cap importància al fet que una consellera de cultura diga en públic que Ausiàs March fou l'autor del Tirant lo Blanc (sense posteriors rectificacions ni disculpes), o que l'actual titular de l'àrea d'educació renegara en públic de la seua llengua (sense aclarir després el possible malentés). Les brofegades de don Rus, els deliris de don Camps, els misticismes ressentits de don Alarte, les bravates de donya Rita o les brosses dialèctiques de l'actual president del Consell (cada vegada més avorrit i destrellatat) demostren que els de la classe dirigent no tenen cap interés a predicar amb l'exemple, ni molt menys a mostrar cap detall que justifique els sous vergonyosos que estan cobrant ni els privilegis que ells mateixos s'han autoconcedit. 

El pintor i escriptor en Santiago Rusiñol (1861-1931) va dir: "Enganyar els homes d'un en un és bastant més difícil que enganyar-ne de mil en mil. Per això l'orador té menys mèrit que l'advocat o el curandero". Doncs bé; l'orador que ha "orat" al vídeo que il·lustra aquest article és també advocat. Ignorem si és a banda curandero, si és capaç d'enganyar algú amb aquesta classe de discursos, i si els mèrits que ha acumulat durant la seua llarga trajectòria política van més enllà dels que ell mateix puga atribuir-se. He dit. 

2 comentaris:

  1. Seguidor confés, fanàtic i impenitent --ara que són dates-- de la vostra Burrera, m'he pres la llibertat de distingir-la amb una modesta menció al meu blog. Ho dic perquè no vos espanteu quan, des d'ara mateix, noteu un increment exponencial en el nombre de visites: vos mereixeu això, i molt més. Salut i endavant!

    ResponElimina
  2. L'admiració és mútua, amic. A més, ja saps que compartim sensibilitats, rialles, plors, modèsties i complicitats. Moltes gràcies per la distingida distinció amb la qual ens has distingit. Hem convocat un consell extraordinari i urgent per tal de seleccionar 5 blocs i seguir la cadena. Igualment, salut, força i molta sort.

    ResponElimina


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més significatives i entranyables que s'han publicat 

al Burribloc durant els seus 23 anys de vida activa.


I començarem amb l'article publicat el 15 de juliol de 2012 

sobre la vida i obra de l'immortal Joan Pellicer, escrit per 

Maria Josep Escrivà —la Dama del Grau— amb la pulcritud 

que la caracteritza. Malgrat els anys que han passat, 

continua sent un dels posts més visitats de la burrixarxa. 


JOAN PELLICER: «DONEU-ME UN POC DE LA VOSTRA SAVIESA»

Text: Maria Josep Escrivà Muntatge del vídeo: Salvador Bolufer “No l’espectre dels despatxos i salons, ni el fantasma dels pas...


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més típiques de la causa burricomprimida que s'han publicat 

al Burribloc, tant les audiovisuals com les escrites.


I començarem amb la presentació del vídeo

"EL POTET DE PIXUM" recitat a duo per l'autor,

Salvador Bolufer i pel mestre Tomàs Llopis.

El potet de pixum és un dels poemes clàssics de Bucomsa.  


EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...
   

En aquest apartat recordarem, a poc a poc, algunes

de les burrientrades precioses que s'han publicat 

al grup del Burribloc i al Pulcribloc «Passa la vida»

que administra la nostra Maria Josep Escrivà.


I començarem amb un dels articles de la sèrie

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES, un magnífic

      treball que realitzaven conjuntament Maria Josep Escrivà,

Àngela Guixot i Júlia Llorca Tauste. L'entrega que ara

recordem és la que dedicaren a la paraula «MELIC».


 LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «MELIC»
*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.» Isabel Coixet Text: Maria Josep Escrivà i Àngela Guixot Escrivà Fotos: Júlia Llorca Tauste * *Això de la foto és un «llombrígol», o «llombric»: «cuc, especialment de terra, o intestinal». A l'amiga Júlia Llorca li resulten repugnants i li costa fotografiar-los. Però, en el meu cas, reconec que em recorden nits de pescar a l'anguila amb el meu pare, al barranc de Sant Nicolau del Grau de Gandia, sempre que no hi hagués lluna plena... I potser per això em resulten entranyables, què hi farem! L'atzar va voler que, just jo i no la Júlia... mostra'n més

EL MÓN PER UN FORAT. Experiment apocalíptic

*Per Salvador Bolufer* El dia 9 de novembre de 2010 encetàvem el Burribloc que ara tenen entre cella i cella. En aquella època es van posar de moda aquesta classe de pàgines Web, conegudes normalment com a "blogs" (per a nosaltres sempre han sigut "blocs"), i la xarxa internauta es va omplir de blocaires, blocòlegs i bloquistes de les més diverses classes i condicions. Després aparegueren altres xarxes més dinàmiques i menys exigents que propiciaren l'abandonament progressiu d'aquesta modalitat divulgativa. Queden enc... mostra'n més
  

  


    LES PREVISIONS DELS BRILLANTS
    Textos i versos: Salvador Bolufer Femenia
    Recitació i muntatge àudios: Salvador Bolufer Sendra

             La romança                     Llagrimetes 
               dels temps que corren                          planetàries 
                       
                           2021                                            2022


             La venjança                          El món
                            de Manitú                                    per un forat
                       
                           2023                                          2024                                                           

...

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................