(SECCIÓ: L'ALTRA BURRERA. Capítol sisé)
|
D. Alfonso Rus, president
de la Diputació de València,
diu que té las ideas claras. |
L'any 2010, la Diputació de València va censurar 10 de les fotografies que formaven part de l'exposició Fragments d'un any, organitzada pel Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (Muvim). L'esmentada exposició es componia de 91 imatges en les quals 38 professionals del periodisme gràfic valencià recorrien els esdeveniments més rellevants de l'any 2009, amb fotografies que havien estat publicades en diaris com El Mundo, ABC, El Periódico, Levante-EMV o El País. Tal decisió va provocar la dimissió irrevocable del llavors director del referit museu, Romà de la Calle, i va propiciar un dur comunicat de la FAPE (Federación de Asociaciones de Periodistas de España), on es qualificava l'acte com a impropi d'una societat democràtica, ja que atemptava contra la llibertat d'expressió i d'informació, pilars fonamentals de qualsevol estat de dret.
|
Romà de la Calle, exdirector
del MUVIM, no tenia les idees
tan clares com D. Alfonso.
Per això va dimitir. |
Algunes de les fotos censurades captaven moments ingrats per als mandataris, com ara compareixences del Sr. Camps als jutjats, els plors de don Ricardo Costa el dia que fou defenestrat pel seu propi partit, o una conversa de l'ínclit Bigotes amb l'expresident de la Generalitat, don Víctor Campos. Però altres instantànies afectades no feien cap referència compromesa, la qual cosa ens motiva a pensar que foren qüestionades per temor que el seu contingut, involuntàriament còmic, provocara les rialles del populatxo més sarcàstic. Els encanta xuplar càmera, però hi ha vegades que se'n fan creus quan veuen els resultats.
Els oferim a continuació algunes de les fotos que foren censurades sense motius aparents:
XIQUEEES, PEIX!
L'alcaldessa de València, Rita Barberá, celebra, amb el president de la Generalitat, Francisco Camps, el triomf del PP en les eleccions europees. La foto és de Carles Francesc, i està feta en un local públic de València el 7 de juny del 2009. Per tant, ací no hi ha cap trucatge ni es viola el dret a cap intimitat. És un simple entusiasme desbocat de donya Rita en un acte públic, i el fotògraf es va limitar a complir amb el seu treball. (Per cert... la foto és total. No troben?)
DOMINUS VOBISCUM
Ací tampoc no hi ha trampa ni cartró. Don Francisco Camps i l'arquebisbe de València van propiciar aquesta fotografia de Miguel Lorenzo a la capella del Palau de la Generalitat. Ells són els protagonistes d'aquestes estampes; després no s'agraden i censuren el treball dels professionals.
LA FICCIÓ, SUPERADA PER LA REALITAT
L'expresident del Govern José María Aznar immortalitzat per Mikel Ponce en l'acte de la seua investidura com a Doctor Honoris Causa per la Universitat Cardenal Herrera CEU el 20 de gener del 2009. Comprendran que els fotògrafs no són la causa dels honors ridículs de cap doctor.
BURLADORS BURLATS
Francisco Camps, (a la dreta), Vicente Rambla, (esquerra) i Ricardo Costa, s'alcen a l'inici del ple d'una sessió de control en les Corts Valencianes el 30 de setembre del 2009. Sembla que només es tractava d'una acció de fanfarroneria que Vicent Bosch va captar amb la seua càmera. Ja sabem que l'estampa inspira la rialla burlanera, però quina culpa té el fotògraf de les bravates alienes?
La pàtria valenciana s'empara baix ton mant
¡Oh, Verge Sobirana de terres de Llevant!(fragment de l'Himne a la Coronació)
Acabarem aquesta entradeta oferint-los una fotografia que no estava inclosa a l'exposició abans referida (sembla que és posterior), però ben rebé en podria formar part. El dubte és si, donat el cas, també hagués estat censurada. Desconeixem el nom de l'autor, però l'hem trobada a la xarxa internauta:
Si volen veure aquesta mateixa foto amb una grandària més lluïda, amb adornaments adequats i amb acompanyament musical, cliquen ací: DIGUEN GLÒRIA (cliiic)
Articles anteriors d'aquesta secció:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada