Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

dijous, 16 de juny de 2011

D’UTOPIA I GARROTADES

Maria Josep Escrivà (cliccc)
Assessora lingüística de Bucomsa

Hem de reconèixer que, en les últimes setmanes, s’acumulen multitud d’estímuls mentals, potents, suggeridors, contradictoris. Els fets passen molt de pressa, i la informació i els comentaris corren que volen. Amb les deformacions, les manipulacions i les intervencions interessades i no gens objectives que ja sabem que són inherents a la transmissió de les notícies avui en dia. Encara que no ens agrade.  

Manifestació improvisada pels carrers de València, la vespra de la constitució de les Corts. Foto: Josep Olaso

El desallotjament de la plaça Catalunya del dia 28 de maig, i el rebombori consegüent, va anar seguit de la càrrega policial desmesurada a València, el mateix dia que s’hi constituïen les Corts. De vesprada, moltíssima gent es concentrava per denunciar les intencions trilingües de l’ara mateix exconseller d’educació Alejandro Font de Mora (flamant vicepresident de les Corts ja). Un pas més, en opinió de qui escriu açò, dintre de la maniobra conscient, més o menys subtil, del genocidi lingüístic maquinat pel PP valencià.

Paral·lelament, centenars de ciutadans, més indignats encara, s’aplegaven davant de la comissaria de Sapadors manifestant la seua oposició per les detencions del matí anterior. A les mateixes Corts Valencianes, el nou president, el senyor Cotino, jurava el seu càrrec davant d’un crucifix que, no sé per quina associació indeguda, em va recordar aquell de la pel·lícula de l’exorcista...

Sapadors, 9 de juny de 2011. Foto: Eduard Ramírez
Acostumats a la patxorra valenciana, no diguen que això no impacta!

I amb tot això encara fresquet, aquesta setmana ens arriben les notícies dels incidents al parc de la Ciutadella de Barcelona, on milers d’indignats tractaven d’impedir l’accés al Parlament català dels polítics que havien d’aprovar uns pressupostos en l’opinió dels allí concentrats inacceptables per culpa de les retallades violentes en Educació i en Sanitat. Fins ací, les reivindicacions són sensates; les protestes, lícites; i la resposta popular, digna de ser aplaudida.
Indignats bloquegen les portes
 del Parc de la Ciutadella. 
Foto: Ara.cat
La llàstima és que, en aquest cas, les maneres de demostrar la “indignació” es van extralimitar en alguns sectors i, ai, dolor!, mitjans i bona part de l’opinió pública ha aprofitat per manipular i criminalitzar aquells fets. Res −em sap greu reconèixer-ho− que no entrara dins d’allò previsible. Se n’ha opinat ja molt, s’ha qualificat aquesta actuació del moviment 15M de moltes maneres, des de “gravíssim error tàctic” a “actuació de desobediència civil legítima davant d’uns pressupostos violents”, o “anècdota protagonitzada per una minoria”. Però, de totes, jo em quedaria amb les paraules, entre dolgudes i encoratjadores, que Andreu Buenafuente hi va dedicar en comentar la notícia al seu programa de televisió: “el món està massa malament com perquè ara s’ensorre el moviment 15M com si fos un castell de naips. Us necessitem!”. Doncs això.

 Eduard Carmona
(Deltebre, 1982),
poeta i artista escènic.
Amb tantes emocions fortes, ens agradaria aportar una pinzellada literària que hi fera de contrapunt. Ens l’ha facilitada el poeta i magnífic intèrpret de la poesia Eduard Carmona, que va passar per Gandia, en una nova sessió de Les Nits de l’IMAB, l’endemà de la càrrega dels mossos a Barcelona, i el mateix dia que el Barça es proclamava campió de la Champions League. Acompanyat a la guitarra per Guillem Callejon, ens va regalar aquest conte. Una faula quasiamable que narra el procés d’acostament i seducció d’un llop i una llebre: dos enemics naturals que de sobte es troben irremeiablement atrets, l’un per l’altre, però...

Aquella nit teníem fresqueta l’experiència de les porres enfrontades als braços alçats de plaça Catalunya. I Eduard va dedicar el conte a tota la gent acampada a les places, i els hi va donar les gràcies. Nosaltres donem les gràcies a Eduard, i a Guillem també, en record d’aquella nit bonica i triomfal, i repleta de tantes esperances i tantes utopies que encara tenen tota una vida per davant.


Un dels cartells bonics que han il·lustrat la filosofia pacifista
del moviment 15M. Que no es perda de vista.


AL BOSC IDÍL·LIC
Eduard Carmona, poeta i intèrpret

L’explotació forestal havia destruït un noranta-vuit per cent del bosc i l’havia reduït a una parcel·la de cent vint-i-cinc metres quadrats. El bosc era petit fins al punt que tots els éssers que l’habitaven havien de conviure, forçosament, junts.

Un dia el llop va dir a la llebre:

−Escolta, Llebre... No voldràs pas vindre a sopar a casa meva aquesta nit?... (clique ací per a llegir el conte complet)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LES VERITATS "OFICIALS"

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/11/17
*Per Salvador Bolufer* Els primers anys de la dècada dels 80, Pego –el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: *La guerra de l'aigua*. El conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva. *Naixement del Riu Bullent* *(Foto: Revista Aguaits)* Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestim... més »

El Gobierno de la Nación disposa...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 15/09/17
*Per Ignasi Mora * El *Gobierno de la Nación* disposa, i no se'n tornarà arrere per més cagaleres que tinga: 1. S'habilitaran les places de bous de tota la Nació Espanyola per a tancar-hi tots els catalans —he dit tots!—, que ja s'han rist prou dels espanyols de veritat. El Director General d'aquesta gran operació nacional serà l'Il·lustríssim Senyor Felipe Cal Viva, amb experiència en aquestes feines de neteja de la població. 2. La Legió Nacional Espanyola substituirà el Barça en la lliga nacional espanyola i la seua cabra farà de porter, i qui no siga prou demòcrata i li clave... més »


«VIDA, TANTA VIDA!» AMB JOAN PELLICER I EL SEU 'DIARI DE SOTAIA'

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 25/07/17
*Per Maria Josep Escrivà* Llegir el *Diari de Sotaia*, que ha publicat, amb encert impagable, la Institució Alfons el Magnànim-CVEI és tornar a caminar a prop de Joan Pellicer, amerar-se de les seues paraules entusiastes i reverencials, admirar-se amb la seua admiració envers cada troballa senzilla i alhora grandiosa que la terra ens descobreix. Us anime, tant si sou amants —o aficionats només— de l'etnobotànica com si no, a no deixar-ne passar l'oportunitat. *Una de les imatges de l'exposició Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes, que es pot visitar al Museu Valencià... més »

EL FLORIDO PERNIL (2)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/05/17
*Per Salvador Bolufer* Fuiste de glorias florido pensil hoy reverdecen a un impulso juvenil Aquests dos pseudoversos –rebordonits, per cert– pertanyen a la lletra de l'himne d'Espanya que publicava l'Enciclopedia Álvarez, el llibre didàctic més habitual en les escoles franquistes entre els anys 1954 i 1966. I això de *Florido pensil*, que traduït al valencià seria més o menys com dir "pèndul florit" –nom de parida–, sembla que va inspirar el títol d'una espècie de memòria de l'escola nacionalcatòlica que va implantar el règim del general Franco. *L'obrires per on l'obrires, l'E... més »

EL NUVOLET DE BERNAT CAPÓ

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/03/17
*Per Salvador Bolufer* *Bernat Capó*Bernat Capó ha mort. Tenia 89 anys (molt ben aprofitats, si ens atenem a la quantitat de coses fetes i ben fetes que ens ha deixat per herència). No puc presumir de conèixer Bernat de tota la vida, però la deessa fortuna em va regalar la sort de coincidir amb ell fa 18 anys, i des de llavors ençà he pogut gaudir la seua amistat i la seua enriquidora mestria. Molt s'ha escrit i molt més s'escriurà sobre la vida i obra d'aquest homenot de Benissa (m'encanta eixe qualificatiu –homenot– que algú li ha atribuït aquests dies), i a més ho han fet i ho ... més »

VERSOS (PER)VERSOS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 3/03/17
*Per Salvador Bolufer* Ja està quasi. Després de 9 mesos de gestació –com les criatures humanes–, *Versos (per)versos* està a punt de veure la llum. Ja hem trencat aigües, i ens avisen del paritori editorial que el feliç esdeveniment tindrà lloc durant els pròxims dies. Portada del llibre *Versos (per)versos*, dissenyada per Josep Olaso, d'Edicions 96. *Versos (per)versos* és un llibre de poemes on es resumeixen, a manera de mostra, les diverses facetes de la meua producció satírica dels últims 15 anys. El projecte s'ha portat a terme amb la necessària complicitat d'Edicions 96... més »

LA PÀTRIA DELS FORASTERS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 17/01/17
*Per Salvador Bolufer* *Començaré aclarint que aquesta referència als "forasters" no amaga per a res connotacions xenòfobes, ni histèries patriòtiques ni monomanies xovinistes. Poder arrelar en qualsevol país del món, siga per gust o per pur instint de supervivència, és un dret que no se li pot negar a ningú, i els que presumim de ser nadius d'una zona privilegiada hem de tenir clar que ho som perquè algun avantpassat nostre va immigrar als paratges que nosaltres ara habitem. Els forasters d'aquesta història són aquells (i aquelles) que, de manera circumstancial i/o motivats per al... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.