Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

dilluns, 7 de juliol de 2014

¡QUE VIENEN LOS ROJOS PROCATALANISTAS!

Per Maria Josep Escrivà 

Divendres 4 de juliol em vaig desdejunar amb unes declaracions del Molt Honorable president de la Generalitat Valenciana, el senyor Alberto Fabra: un tall de veu extret d'una conferència pronunciada el dia abans, dijous, en un curs d'estiu de la fundació FAES titulat «La Constitución territorial y el desafío secesionista». He de reconèixer que el primer que em va passar pel cap, mentre sentia aquest minut i vint-i-pocs segons de declaracions, fou que el Molt Honorable s'havia fet una ratlleta, i demane perdó per la vulgaritat. Als pocs segons, el pensament destarifat va evolucionar cap a una reacció més racional de perplexitat, i d'esgotament mental («una altra vegada la mateixa cançoneta...»). I, finalment, em va assaltar una sensació d'alegria íntima, perquè vaig arribar a la conclusió que ja no pot estar més clar que la gent del PPCV va posant-se molt nerviosa, de cara a un futur immediat en què la situació política al nostre País Valencià se'ls complica molt.


Les colles de dimonis i de diables són una constant festiva tot al llarg i a l'ample d'això que el senyor Fabra diu «Països Catalans», i que ací, per no donar gust al PP, podem denominar «territoris de parla catalana».
Aquest dimoni és de Sant Antoni de Sa Pobla, de l'illa de Mallorca. Si parlem de dimonis, els temors pancatalanistes dels polítics del PP tenen un motiu ben fonamentat.

A continuació copie l'enllaç des d'on es poden sentir aquelles declaracions, que, simplificant una mica, podrien resumir-se amb el crit tragicòmic de «¡Que vienen los rojos procatalanistas!». Però, com que és possible que l'àudio acabe per no poder-se sentir a la xarxa en un futur, m'he entretingut transcrivint aquest discurset que —honestament, i sense cap tipus d'ironia— crec que és suculent, interessantíssim per a entendre quina és la política de baixa estofa que fa servir el PP valencià de cara a la ciutadania; i què és, en realitat, allò que els preocupa de veritat, quan tornen a ressuscitar, davant de les masses poregoses, el dimoni pancatalanista, o quan —en aquest discurs, per exemple— al·ludeixen a una situació «inquietant per a l'estabilitat del sistema polític en la Comunitat Valenciana». Allà va el paràgraf. Gaudisquen-lo paraula a paraula. Per cert, si l'escolten també, comprovaran que algunes (paraules) li ixen un poquet trabucades, al Molt Honorable president. No és l'oratòria la virtut principal del senyor Fabra. Transcrivim el discurset en castellà, sense picors, que nosaltres tenim intel·ligència suficient per a poder exercir de bilingües sense complexos. El Molt Honorable deixarà de ser president i no haurà après valencià. Però a favor d'ell hem de dir que en cap moment haurà deixat de preocupar-se per reclamar als catalans que respecten les senyes d'identitat valencianes. Són sinistres fins i tot quan alenen.

 Per escoltar les declaracions del President Alberto Fabra, cliquen ací.«El hundimiento electoral del PSPV en las últimas elecciones europeas y el aumento en los votos de Compromís y Esquerra Unida, junto con la irrupción inesperada de Podemos dibujan un panorama inquietante para la estabilidad del sistema político actual en la Comunitat Valenciana. Hay que tener en cuenta que tanto el PSPV como IU, y sobretodo Compromís, son partidos procatalanistas que simpatizan con el proyecto independentista de Països Catalans [sic]. Un proyecto que deberíamos temer, porque, si alcanza alguna vez el gobierno en la Comunitat [sic], es muy probable que se sume a la agitación independista [sic; se li enreda la llengua] de Cataluña i del País Vasco. En este hipotético y nada deseable escenario, la fachada mediterránea de España, que acoge 13,6 millones de habitantes y representa más del 30% del PIB entraría en una crisis aguda política de compleja solución. Ir tomando consciencia de que, si la Comunitat Valenciana deja de ser un dique de contención a la expansión independentista y se inunda de la inestabilidad política, social y económica que supondría la entrada de un gobierno tripartito, de izquierdas, procatalanista, esto no sólo afectaría al arco mediterráneo, sino a toda España y en alguna medida también a Europa.»


Aquesta és una colla de dimonis que es diu La Ceba, i són d'Alacant, senyor Fabra: ai mare! I, per si arribara a tenir la temptació de pensar que la rojor els ve només del coloret de la disfressa, li aclariré que la foto reprodueix un moment de l'Homenatge a les víctimes del bombardeig feixista (italià) a la plaça del Mercat d’Alacant del 25 de maig de 1938. Vostès no hi varen tenir res a veure, ja ho sé. Però no em negarà que no els fa massa gràcia fer memòria d'aquells fets històrics on les víctimes (més de 300, i la majoria civils, en aquest cas) hagen sigut més bé esquerroses.

I ací ens tenen, els polítics que ens malgovernen, entretenint-nos amb batibulls identitaris, d'aquells que estimulen directament la fibra emotiva del personal, i resulta que el que els fa por és que se'ls descontrole (en tots els sentits) la «fachada mediterránea española». Ah, pardalet... Jo ja no tinc ganes de retornar sobre trampes i conflictes inventats per la dreta espanyolista i aplicats contra el País Valencià en nom de la salvaguarda de les nostres (de qui...?) senyes d'identitat. Només m'agradaria que, quan ens apareguen descervellats parlant de la llengua ibera, desprestigiant els filòlegs i les universitats, o inventant-se enquestes per sondejar unitat de la llengua sí, o unitat de la llengua no, que nosaltres tinguérem ben clar que la dreta defensora de les nostres senyes d'identitat tremola pensant en la possibilitat que la seua Comunitat Valenciana (CV), ara Dique de Contención (DdC), els rebente en la cara i se'ls escape de les mans identitàries el 30% del PIB (Producte Interior Brut). I aquesta catàstrofe —atenció— sembla que pot arribar amb la irrupció del tripartit «d'esquerres i procatalanista» que comencen a ensumar-se. El PSPV també hi compta, segons el PP. Això sí que em sona a paranoia de les greus.


Aquesta foto m'agrada especialment. També és un dimoni, però encarnat en dona, que de vegades també passa. Està extreta de la pàgina de facebook de la mateixa colla de dimonis La Ceba, d'Alacant. En desconec l'autoria.

Immediatament després d'haver resseguit amb interès aquell discurs clarivident, em varen vindre ganes de contestar al Molt Honorable. Ho sent: va ser una reacció instintiva. I, com que anava conduint, vaig tirar mà d'una gravadoreta que, de tant en tant, m'ajuda a satisfer algun desig d'aquesta mena. La meua reacció verbal —un poquet més endreçada, ara que la redacte per escrit— va ser aquesta:
 

Senyor president Alberto Fabra:

Insinua al seu brillant discurs que hauríem de témer un projecte polític qualificat per vostè de «procatalanista» i d'esquerres. Li ha faltat ben poc per a dir «de rojos». Supose que, entre titubeig i titubeig, ha tingut temps de repensar-s'ho. Li he de confessar que jo mai no m’he sentit «amenaçada» amb el terme de catalanista (ni
pro-, tampoc). Encara menys amb el de «roja». No entraré a tornar-li el qualificatiu més o menys ofensiu —sempre depèn de qui s'hi done per al·ludit—. Les declaracions que acabe de sentir-li són, senzillament, les d’un polític de baixa estofa. El seu és un discurs avorrit, anacrònic, repetit, inútil, que diu molt de la poca consideració intel·lectual que els polítics tenen dels seus conciutadans. Estic sentint aquest discurs des de fa més de 30 anys, quan es va introduir l'assignatura de Valencià a l'ensenyament, allà cap a l’any 83. Aleshores ja hi havia gent que es pensava que ens podia ofendre dient catalanistes aquells altres que explicaven llengua de manera honesta i professional, i també els qui l'estudiàvem ben a gust. Jo vaig entendre aleshores que no ens acusaven de res que no fóra veritat, perquè, si el delicte era la llengua que m’ensenyaven a l’institut, aquella era la mateixa llengua que a mi m’havien ensenyat a casa, una miqueta millorada i passada pel filtre d'allò que el professorat hi anomenava, amb una miqueta de solemnitat, «Normativa»; però, al cap i a la fi, la mateixa amb què ma mare i mon pare m’havien parlat des que vaig nàixer. Aquells acusadors de fa 30 anys no eren vostès, però amb el pas del temps, han fet ben feta la feina d'incorporar-los també a les seues files (de vostès).

Aquesta colla es diu, sense temor a la redundància, Diables Rojos.
Són de Sant Feliu de Llobregat.


I és curiós, perquè, cavil·lant cavil·lant quina era la millor manera d'ofendre'ns en la nostra identitat lingüística arravatada, vostès, o altres polítics de baixa estofa com vostès, s'han dedicat a arrasar el meu país. Dir «el meu país» no és dir una entelèquia; dir «el meu país» és anomenar una realitat molt concreta. Han arrasat el territori del meu país; han construït fins i tot a les boques dels barrancs; ens han dut a la ruïna econòmica, els que ara hi som i també els que ens han de succeir; han arrasat la sanitat pública del meu país, les entitats financeres pròpies, els mitjans de comunicació públics, els que entre tots, prèviament, havien adulterat perquè no els volguérem; i estan a punt d’arrasar l’educació pública, en valencià, del meu país. Fins i tot han intentat arrasar (i continuen intentant-ho; i com a mostra, aquestes declaracions) la convivència entre la gent del meu país, desqualificant opcions polítiques que no siguen la seua autocràcia prepotent. S’han inventat motius que superen la ciència, i superen els raonaments científics, i els fets històrics, per a esquarterar la nostra llengua, el valencià, que és el català que parlem en territori valencià. I ara resulta que el dimoni que ens ve de cara, el major mal que amenaça el meu país és aquest presumpte front d’esquerres, el «tripartito, de izquierdas, procatalanista» a què vostè hi fa referència. El que posa en perill l’estabilitat dels seus culs. Ho repetisc: jo no em sent ofesa, però vostès són uns mesquins, mentiders, que no només no estimen la seua «Comunitat» («Dique de contención», en diuen també?), que és el meu «País», sinó que, si els hi deixem governar més temps, intentaran acabar amb els ànims, amb la paciència, amb la constància, amb el treball, amb la vàlua altíssima de molta gent que, com ara jo, estima el meu país i que voldrien —que voldríem, senyor Alberto Fabra— que algun dia fóra el país que ens mereixem.


4 comentaris:

 1. Acabo de llegir-ho. Acabo de llegir-te i, amb tot el respecte que sento cap a l'autora del treball, com a tots els lectors de Bucomsa, no trobo una paraula més escaient per a començar el meu comentari que aquesta: COLLONS! Sí, el que he dit, ja era hora que algú, amb la ploma ben esmolada, plena de saviesa, digués ja n'hi ha prou. Fins aquí hem arribat i no m'insulteu més, no ens insulteu més amb aquests discursos de paranoies mal païdes i pitjor amagades de ja no sé quants anys fa ens estan avocant. Discursos que són avorribles. No es podia dir més clar, però sí més alt si pujarem allà enfilats a les torres de la televisió valenciana. Pot ser que el País Valencià, el nostre país, necessita que l'obrin les finestres. Les finestres que obren els vots. Els vots que es guanyen amb honradesa i treball, no ficant la por al cos a les persones omplint-los de mentides. Com deia la senyora Oltra aquell dia en el parlament valencià..... i vostés continuen parlant dels catalans.....
  Per cert, les fotos molt molt escaients i de tots el racons de parla catalana.
  Bé pararé d'escriure, aquest treball ho diu tot i no voldria pas espatllar res amb les meues paraules. Ara bé, vull afegir, per si algun pallús, volgués fer tabac aquest treball de Maria Josep Escrivà, dir que el dia 6 de juliol d'enguany va ser dissabte no divendres. Ho dic per si algú vol fer algun cometari ridícul sobre l'autora. Una abraçada a tots, tenim faena a fer. Eduard

  ResponElimina
  Respostes
  1. Benvolgut Eduard: moltes gràcies per les teues paraules; això que vaja per davant. Després, anem a la fe d'errates pel que fa a la data en què em vaig enamorar d'aquest discurs antològic: divendres era 4; el dia 6 fou diumenge (aiaiai...). Ja està corregit a l'entrada. Gràcies a la teua observació atenta he descobert una paraula preciosa que no coneixia: “pallús”! ("persona curta de gambals").
   Crec que un bon grapat de gent, des de diferents fronts i en versions diverses, està dient "Ja n'hi ha prou" des de fa temps. Però els focus que els enfoquen no són tan potents com els que domina el poder. Caldrà rendibilitzar-los al màxim, aquells “haver-n’hi prou”, ajuntar voluntats en contra de la mateixa pesta política (cadascú que s’hi entenga) i canalitzar totes les indignacions de l’única manera en què, ara mateix, es poden canviar les coses: votant.
   Una abraçada ben gran.

   Elimina
 2. Sols falta afegir: que els bufons de la cort ja se’ls subleven, ja no els poden comprar amb els diners públics, BOE, etc. Vegeu el País : http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/07/07/valencia/1404726614_481535.html, Els empresaris valencians ja no estan per a bromes, diuen que el major volum de negoci el tenen a Catalunya i el major proveïdor també ho es vegeu el País: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/07/07/valencia/1404757312_351504.html, sembla que ja “tenen foc a la barraca”, les seues xorrades ja no venen res i sense majoria absoluta no hi haurà ningú que vulga pactar amb ells.

  Enric Cerver.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies pel comentari, i encara més pels enllaços. Especialment el segon és molt interessant. Com diu un amic, és increïble i molt significatiu que aquesta "sublevació" (un poquet massa tímida encara) arribe amb 30 anys de retard. Veurem si fa efecte en el govern valencià. Aquest amic meu també diu que els arguments que toquen la butxaca són molt més efectius que els que toquen el cor, per combatre l'anticatalanisme. Tot açò m'ha fet pensar molt. I comence a tindre clar que, si els empresaris han tardat 30 anys a reaccionar, nosaltres hem estat 30 anys equivocant el discurs. I potser hem apuntat massa al cor i massa poc a la butxaca. No ho sé...; tot això em passa pel cap.
   Salut, Enric.

   Elimina

LES VERITATS "OFICIALS"

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/11/17
*Per Salvador Bolufer* Els primers anys de la dècada dels 80, Pego –el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: *La guerra de l'aigua*. El conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva. *Naixement del Riu Bullent* *(Foto: Revista Aguaits)* Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestim... més »

El Gobierno de la Nación disposa...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 15/09/17
*Per Ignasi Mora * El *Gobierno de la Nación* disposa, i no se'n tornarà arrere per més cagaleres que tinga: 1. S'habilitaran les places de bous de tota la Nació Espanyola per a tancar-hi tots els catalans —he dit tots!—, que ja s'han rist prou dels espanyols de veritat. El Director General d'aquesta gran operació nacional serà l'Il·lustríssim Senyor Felipe Cal Viva, amb experiència en aquestes feines de neteja de la població. 2. La Legió Nacional Espanyola substituirà el Barça en la lliga nacional espanyola i la seua cabra farà de porter, i qui no siga prou demòcrata i li clave... més »


«VIDA, TANTA VIDA!» AMB JOAN PELLICER I EL SEU 'DIARI DE SOTAIA'

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 25/07/17
*Per Maria Josep Escrivà* Llegir el *Diari de Sotaia*, que ha publicat, amb encert impagable, la Institució Alfons el Magnànim-CVEI és tornar a caminar a prop de Joan Pellicer, amerar-se de les seues paraules entusiastes i reverencials, admirar-se amb la seua admiració envers cada troballa senzilla i alhora grandiosa que la terra ens descobreix. Us anime, tant si sou amants —o aficionats només— de l'etnobotànica com si no, a no deixar-ne passar l'oportunitat. *Una de les imatges de l'exposició Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes, que es pot visitar al Museu Valencià... més »

EL FLORIDO PERNIL (2)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/05/17
*Per Salvador Bolufer* Fuiste de glorias florido pensil hoy reverdecen a un impulso juvenil Aquests dos pseudoversos –rebordonits, per cert– pertanyen a la lletra de l'himne d'Espanya que publicava l'Enciclopedia Álvarez, el llibre didàctic més habitual en les escoles franquistes entre els anys 1954 i 1966. I això de *Florido pensil*, que traduït al valencià seria més o menys com dir "pèndul florit" –nom de parida–, sembla que va inspirar el títol d'una espècie de memòria de l'escola nacionalcatòlica que va implantar el règim del general Franco. *L'obrires per on l'obrires, l'E... més »

EL NUVOLET DE BERNAT CAPÓ

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/03/17
*Per Salvador Bolufer* *Bernat Capó*Bernat Capó ha mort. Tenia 89 anys (molt ben aprofitats, si ens atenem a la quantitat de coses fetes i ben fetes que ens ha deixat per herència). No puc presumir de conèixer Bernat de tota la vida, però la deessa fortuna em va regalar la sort de coincidir amb ell fa 18 anys, i des de llavors ençà he pogut gaudir la seua amistat i la seua enriquidora mestria. Molt s'ha escrit i molt més s'escriurà sobre la vida i obra d'aquest homenot de Benissa (m'encanta eixe qualificatiu –homenot– que algú li ha atribuït aquests dies), i a més ho han fet i ho ... més »

VERSOS (PER)VERSOS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 3/03/17
*Per Salvador Bolufer* Ja està quasi. Després de 9 mesos de gestació –com les criatures humanes–, *Versos (per)versos* està a punt de veure la llum. Ja hem trencat aigües, i ens avisen del paritori editorial que el feliç esdeveniment tindrà lloc durant els pròxims dies. Portada del llibre *Versos (per)versos*, dissenyada per Josep Olaso, d'Edicions 96. *Versos (per)versos* és un llibre de poemes on es resumeixen, a manera de mostra, les diverses facetes de la meua producció satírica dels últims 15 anys. El projecte s'ha portat a terme amb la necessària complicitat d'Edicions 96... més »

LA PÀTRIA DELS FORASTERS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 17/01/17
*Per Salvador Bolufer* *Començaré aclarint que aquesta referència als "forasters" no amaga per a res connotacions xenòfobes, ni histèries patriòtiques ni monomanies xovinistes. Poder arrelar en qualsevol país del món, siga per gust o per pur instint de supervivència, és un dret que no se li pot negar a ningú, i els que presumim de ser nadius d'una zona privilegiada hem de tenir clar que ho som perquè algun avantpassat nostre va immigrar als paratges que nosaltres ara habitem. Els forasters d'aquesta història són aquells (i aquelles) que, de manera circumstancial i/o motivats per al... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.