Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

divendres, 2 de novembre de 2012

XVI HOMENATGE A LA PARAULA: Ploma i espasa

Per Maria Josep Escrivà

Rient rient, aquest acte emblemàtic, que convoca el Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell de Gandia, arriba a l'edició número 16. Com sempre, el caràcter de l'Homenatge a la Paraula és doble: un espectacle escènic; i l'edició d'un llibre, amb el qual s'obsequia el públic assistent a l'acte, que recull el motiu al qual es dedica aquesta festa de les paraules. Enguany: els contes literaris. 

La col·lecció "Homenatge a la Paraula" ja compta amb 16 títols.
La portada del llibre d'enguany és obra de l'artista j. basset.
El títol, Ploma i espasa, el devem al relat d'Andrea Robles, nom literari
del duet format per Gregori Royo i Maite Enrique.
Basset, Maite i Gregori pertanyen al col·lectiu Saforíssims SL.

L'Homenatge a la Paraula d'enguany va acompanyat d'una sèrie de grates circumstàncies que ens fa goig destacar i explicar ací. Perquè, encara que parega mentida, i encara que el dia a dia les soterre sota un pam de tarquim, també n'hi ha, de notícies satisfactòries, de persones que dignifiquen la condició humana, i de motius que ens aboquen a la gratitud. I quan tot això es dóna, aleshores, per pur compromís ètic, s'ha de compartir. 


En primer lloc, després de 17 fructífers anys de direcció del Centre, el respectadíssim Gabriel Garcia Frasquet ha cedit el relleu a Rafael Delgado Artés, que n'ha empomat amb voluntat de ferro i entusiasme renovellat tan compromesa tasca. Els qui hi estem implicats, en major o en menor mesura, agraïm al venerable exdirector tants anys de dedicació rigorosa, i desitgem i donem suport incondicional a Rafa (nom amb el qual em permet adreçar-m'hi, en condició d'amiga): professor d'Enginyeria Tècnica Forestal de l'Escola Politècnica Superior de Gandia. Aquest serà el primer Homenatge a la Paraula que inaugurarà.


Una de les imatges identificatives
del CEIC Alfons el Vell,
aquest arbre poblat de llibres.

El segon motiu de celebració està íntimament relacionat amb el caràcter literari de l'Homenatge d'enguany: 20 contes (més un que només es narrarà  en escena) units per la referència comuna a Ausiàs March. I això per què?: perquè el premi de poesia que duu el nom de l'il·lustre poeta valencià del segle XV, i que es lliurarà durant la Setmana Literària de Gandia, arriba a la 50a edició. I això crec honra la ciutat que el convoca i tota la gent que l'ha fet possible al llarg d'aquest mig segle d'existència.Ausiàs March, cavaller i poeta.
El premi de poesia que porta el seu nom
arriba aquest any a la 50a edició.
El premi s'instaurà a Gandia l'any 1959.
Ja ha plogut, des d'aleshores.

Tercera satisfacció, de caràcter col·lectiu: els textos publicats al volum Ploma i espasa, i que s'incorporaran també a l'espectacle han estat elaborats, en la seua majoria, per escriptors i escriptores del col·lectiu Saforíssims SL (Societat Literària). La complicitat a l'hora d'engegar qualsevol activitat és primordial, però en aquest cas, on hi ha implicat el talent i la generositat desinteressada de tanta gent, és un luxe. Aquests són els autors i les autores de les narracions: Josep Basset, Xema Balbastre, Frederic Barber, Lourdes Boïgues, Josep-Carles Català, Ferran Garcia-Oliver, Rafa Gomar, Joan Iborra, Carles Miret Estruch, Lluís Miret Pastor, Ignasi Mora, Àngels Moreno, Raül Navarro, Gemma Pasqual, Alexandra Pérez Morató, Andrea Robles, Josep Lluís Roig i Encarna Sant-Celoni i Verger. A més a més, Elvira Cambrils, Jordi Llavina i Antònia Vicens, que participaran la vespra en la Nit de Contes al Palau, han aportat també tres contes a la causa.


Alguns dels membres del col·lectiu Saforíssims SL,
fotografiats al jardí de Foment de Gandia.
L'Homenatge a la Paraula se celebrarà a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós diumenge 18 de novembre, a les 19 hores, amb la següent fitxa artística:


Narració en escena: Isabel Canet, Vicent Olaso, Maria Josep Escrivà

Animació plàstica: Amadeu Vives

Música: Cristina Martí (dolçaina) i Àlex Velázquez (piano)


I ara, pel tema de màxima actualitat, pel caràcter divertit i per l'enginyosa mala bava tan afí a la que impregna les línies d'aquest Burribloc, us convidem a llegir un dels relats que s'inclouen al llibre titulat Ploma i espasa. 20 contes a Ausiàs March. L'autor és Lluís Miret Pastor (Gandia, 1973), i, a més d'escriptor saforíssim és economista i membre del CEIC Alfons el Vell. Els mantenidors d'aquest Burribloc li agraïm profundament que ens haja concedit l'honor d'acomodar el seu divertidíssim "¡Viva Cervantes!" entre les nostres burricoses. Jo de vosaltres no me'l perdria:  


Lluís Miret Pastor: economista, conseller del CEIC Alfons el Vell,
escriptor saforíssim i autor de "¡Viva Cervantes!",
un conte que ridiculitza la misèria intel·lectual dels polítics
que ens desgovernen, però en clau humorística i irònica.
"El nou retall era un no res comparat amb esporgades anteriors. La Conselleria de Cultura havia aplicat ajustos superiors amb pocs problemes i molts somriures. Però ara hi havia un detall nou i inquietant: ja no sabien d’on treure.
−I els llibres? −va suggerir el Secretari Autonòmic de Bous Embolats.
−Fa temps que no donem un euro −va respondre la Consellera.
−I el teatre? −contraatacà el Director General de Revetles.
−Tampoc.
−Un moment! −el Secretari Autonòmic de Traques i Masclets va demanar l’atenció dels presents−. Si no podem disminuir les partides, caldrà augmentar els ingressos.
−Com? −va preguntar amb un somriure sorneguer el Director General de Cordades i Despertades.
−Augmentant els impostos sobre la cultura −respongué el Secretari Autonòmic de Traques i Masclets, tot pagat del curs i mig d’ADE que va aconseguir acabar.
−Però si això ja ho hem fet! −respongué el Sotsdirector de la Fundació Valenciana de la Xaranga.
−A veure, presteu atenció −demanà la Consellera−. La situació és molt greu. Si no trobem on actuar, caldrà retallar en càrrecs directius."


Per a continuar llegint, cliqueu ací.

2 comentaris:

  1. Hi ha de vegades que un llegeix. I encara que no ens passi molt sovint... el que fem és passar els ulls damunt de les paraules. Hi ha d’altres que llegim una frase i s’ens obre de cop i volta un món ple de colors, significats, paralelismes, inclós el pensament, amb enveja sana ..... Perquè no hauré pensat jo en dir en una frase com aquesta? Acaba de passar-me. Tot llegint una entrevista que es publica avui en un diari en la nostra llengua. L’entrevistat no és altra que Francesc (Quico) Pi de la Serra. Allí ens explica moltes coses, moltes experiències, i contagiant unes ganes de viure que no estan a l’abast de tothom, si més no, de les persones que saben que la vida s’ha de viure cada dia i que el món, paraules d’ell ..... està hui en dia dirigit per psicòpates...... , l’hem de menjar-nos-el a mossegades. Ha dit una frase, com deia abans que m’ha fet primer sorpresa i més tard somriure’m i somriure a moltes coses i fets. Com per exemple el conte que acabo de llegir ara en aquest article de Maria Josep Escrivà, on podem llegir fets QUE ESTAN PASSANT DEVANT NOSTRE..... i he pensat..... jo diré a tots aquests personatges del conte , la frase d’en Pi de la Serra..... Jo no hi era (allí) per me’n recordo. Ull viu amb aquestes paraules. Encara que no hi siguem, ens en recordarem SEMPRE de tots aquest personatges i le seves malifetes. Una abraçada a tots. Eduard

    ResponElimina
  2. Benvolgut Eduard: seríem desagraïts si deixàrem aquest comentari teu sense resposta, tu que ets tan atent amb les nostres burricoses.
    El conte de Lluís Miret crec que té el do d'elevar les misèries a un grau esperpèntic tan aconseguit que el nostre riure és capaç de sobreposar-se a aquella situació patètica que, per desgràcia, és el viu reflex de la realitat predominant. De totes maneres, els arguments no ens els inventem, ens els donen els psicòpates batejats per Pi de la Serra cada dia. No és la primera vegada que el terme s'ha utilitzat en aquest espai. Psicòpates, sí, però ben instal·lats en una cadira i amb un sou que protegeix totes les seues psicopaties. I la gent, cada vegada més resignada a resistir passivament, calladament, obedientment...
    Gràcies per les teues paraules. Una abraçada també per a tu.

    ResponElimina

LES VERITATS "OFICIALS"

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/11/17
*Per Salvador Bolufer* Els primers anys de la dècada dels 80, Pego –el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: *La guerra de l'aigua*. El conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva. *Naixement del Riu Bullent* *(Foto: Revista Aguaits)* Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestim... més »

El Gobierno de la Nación disposa...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 15/09/17
*Per Ignasi Mora * El *Gobierno de la Nación* disposa, i no se'n tornarà arrere per més cagaleres que tinga: 1. S'habilitaran les places de bous de tota la Nació Espanyola per a tancar-hi tots els catalans —he dit tots!—, que ja s'han rist prou dels espanyols de veritat. El Director General d'aquesta gran operació nacional serà l'Il·lustríssim Senyor Felipe Cal Viva, amb experiència en aquestes feines de neteja de la població. 2. La Legió Nacional Espanyola substituirà el Barça en la lliga nacional espanyola i la seua cabra farà de porter, i qui no siga prou demòcrata i li clave... més »


«VIDA, TANTA VIDA!» AMB JOAN PELLICER I EL SEU 'DIARI DE SOTAIA'

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 25/07/17
*Per Maria Josep Escrivà* Llegir el *Diari de Sotaia*, que ha publicat, amb encert impagable, la Institució Alfons el Magnànim-CVEI és tornar a caminar a prop de Joan Pellicer, amerar-se de les seues paraules entusiastes i reverencials, admirar-se amb la seua admiració envers cada troballa senzilla i alhora grandiosa que la terra ens descobreix. Us anime, tant si sou amants —o aficionats només— de l'etnobotànica com si no, a no deixar-ne passar l'oportunitat. *Una de les imatges de l'exposició Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes, que es pot visitar al Museu Valencià... més »

EL FLORIDO PERNIL (2)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/05/17
*Per Salvador Bolufer* Fuiste de glorias florido pensil hoy reverdecen a un impulso juvenil Aquests dos pseudoversos –rebordonits, per cert– pertanyen a la lletra de l'himne d'Espanya que publicava l'Enciclopedia Álvarez, el llibre didàctic més habitual en les escoles franquistes entre els anys 1954 i 1966. I això de *Florido pensil*, que traduït al valencià seria més o menys com dir "pèndul florit" –nom de parida–, sembla que va inspirar el títol d'una espècie de memòria de l'escola nacionalcatòlica que va implantar el règim del general Franco. *L'obrires per on l'obrires, l'E... més »

EL NUVOLET DE BERNAT CAPÓ

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/03/17
*Per Salvador Bolufer* *Bernat Capó*Bernat Capó ha mort. Tenia 89 anys (molt ben aprofitats, si ens atenem a la quantitat de coses fetes i ben fetes que ens ha deixat per herència). No puc presumir de conèixer Bernat de tota la vida, però la deessa fortuna em va regalar la sort de coincidir amb ell fa 18 anys, i des de llavors ençà he pogut gaudir la seua amistat i la seua enriquidora mestria. Molt s'ha escrit i molt més s'escriurà sobre la vida i obra d'aquest homenot de Benissa (m'encanta eixe qualificatiu –homenot– que algú li ha atribuït aquests dies), i a més ho han fet i ho ... més »

VERSOS (PER)VERSOS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 3/03/17
*Per Salvador Bolufer* Ja està quasi. Després de 9 mesos de gestació –com les criatures humanes–, *Versos (per)versos* està a punt de veure la llum. Ja hem trencat aigües, i ens avisen del paritori editorial que el feliç esdeveniment tindrà lloc durant els pròxims dies. Portada del llibre *Versos (per)versos*, dissenyada per Josep Olaso, d'Edicions 96. *Versos (per)versos* és un llibre de poemes on es resumeixen, a manera de mostra, les diverses facetes de la meua producció satírica dels últims 15 anys. El projecte s'ha portat a terme amb la necessària complicitat d'Edicions 96... més »

LA PÀTRIA DELS FORASTERS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 17/01/17
*Per Salvador Bolufer* *Començaré aclarint que aquesta referència als "forasters" no amaga per a res connotacions xenòfobes, ni histèries patriòtiques ni monomanies xovinistes. Poder arrelar en qualsevol país del món, siga per gust o per pur instint de supervivència, és un dret que no se li pot negar a ningú, i els que presumim de ser nadius d'una zona privilegiada hem de tenir clar que ho som perquè algun avantpassat nostre va immigrar als paratges que nosaltres ara habitem. Els forasters d'aquesta història són aquells (i aquelles) que, de manera circumstancial i/o motivats per al... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.