Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

dimecres, 20 de juliol de 2011

JOSÉ PEÑALVA, "PENYA"  L'home i el mite

Beniatjar, "el poble del Benicadell" (així resa la capçalera del seu web oficial), és una localitat de la Vall d'Albaida amb poc més de 250 habitants, però amb una banda de música que supera les 40 places. Si afegim a la xifra esmentada els instrumentistes que ja no estan en actiu, siga per jubilació, per incompatibilitat laboral o per qualsevol altre motiu, podríem dir que el 35% de beniatgins (i beniatgines) són músics. Nosaltres coneixem el poble i la seua Societat Musical des de fa 30 anys, quan érem quasi adolescents i buscàvem una banda de música que acompanyara la nostra filà, Al Hagamba Muza (cliiic), a les festes de Pego (ja hem explicat en alguna ocasió que la referida filà i la Burrera Comprimida (claaac) són germanes de llet). Aleshores, segons deien, els  principals ingressos de Beniatjar eren, al 50%, els que generava la banda i els provinents de la venda de les ametles que produïen els camps de secà del seu terme municipal.

José Peñalva Pla
"Penya"
La història de la susdita Societat Musical està íntimament lligada a la de José Peñalva Pla --Penya--, l'home que fou durant quasi 40 anys director de la banda i de l'escola d'educands. Durant tot eixe temps, diverses generacions d'alumnes han rebut les lliçons del mestre Peñalva i han assaborit les bondats de la seua batuta. Penya és trompetista, però les dificultats econòmiques del poble per a comptar amb una plantilla completa de professors el van induir a estudiar les tècniques bàsiques de la resta d'instruments, per tal de poder iniciar cada educand en l'eina musical que més s'adaptara a les seues condicions i, a més, perquè això servira també per a mantenir la banda compensada.

Banda de Música de Beniatjar
(foto d'arxiu)
Actualment Penya continua gaudint les bonances de la seua banda, però ho fa amb discreció i humilitat, dues facetes que sempre l'han caracteritzat. Ara es dedica a ajudar el grup en la mesura que les circumstàncies li ho permeten, però mira amb satisfacció que la seua tasca ha estat molt ben aprofitada pels seus successors, els quals han sabut mantenir, amb l'ajuda dels músics, el prestigi que la societat havia abastat durant el temps que ell fou director. El mestre Peñalva encara festeja amb la trompeta, i ho fa com ho ha fet sempre, sense rebufades ni estridències, acariciant l'embocadura amb els llavis i raonant amb ella com si li xiuxiuejara a cau d'orella. L'instrument, agraït, també li correspon, com li ha correspost sempre, convertint en màgies sonores els missatges de pau que el mestre Peñalva ens deixarà per herència.

Beniatjar,
amb el mestre Peñalva
El passat dissabte, 16 de juliol, fou un dia molt especial per a Penya i per a tota la gent que l'estimem. A proposta de la Societat Musical de Beniatjar (cliiic), l'ajuntament l'havia nomenat Fill Predilecte del seu poble, i el dia esmentat se celebrava l'acte institucional que oficialitzaria el tal nomenament. El saló de plens estava de gom a gom. L'alcalde de l'anterior legislatura i l'alcaldessa actual, malgrat les seues diferències polítiques, van saber compartir harmoniosament la presidència de l'acte. El mestre Peñalva, poc donat a pompes i envaniments, no va traure pit en cap moment i es va limitar a agrair la prerrogativa a les dues corporacions municipals i al públic que havia volgut acompanyar-lo. Ho va fer en forma breu, però molt sentida. Penya és així d'entranyable.

El director, Juan Alborch,
al front de la banda.
Al fons (esquerra), Penya,
acariciant la trompeta
Després, la banda de música, amb formació de gala i a ritme de pasdoble, va iniciar una cercavila fins al saló d'actes de la seu tan coqueta que actualment gaudeix la Societat Musical, on se celebraria el concert que la banda havia preparat amb motiu del nomenament. El mestre Peñalva, acompanyat de la seua família, de tot el poble i dels forasters que havíem tingut l'honor de ser convidats, vam caminar contents, darrere els músics, fins al lloc referit. Una vegada més, Penya va preferir tocar la trompeta que presidir un concert que s'havia organitzat en el seu honor. Per cert, la banda de Beniatjar sona tan afinada com sonava aquell dia de fa més de 30 anys, quan aquells quasi adolescents d'Al Hagamba Muza (germana de llet de la Burrera Comprimida) acudírem a contractar-la a les escoles del poble on llavors es feien els assajos. Aleshores, José Peñalva --Penya-- era el director. Hui és el músic i l'amic, a més de Fill Predilecte de Beniatjar.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LES VERITATS "OFICIALS"

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/11/17
*Per Salvador Bolufer* Els primers anys de la dècada dels 80, Pego –el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: *La guerra de l'aigua*. El conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva. *Naixement del Riu Bullent* *(Foto: Revista Aguaits)* Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestim... més »

El Gobierno de la Nación disposa...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 15/09/17
*Per Ignasi Mora * El *Gobierno de la Nación* disposa, i no se'n tornarà arrere per més cagaleres que tinga: 1. S'habilitaran les places de bous de tota la Nació Espanyola per a tancar-hi tots els catalans —he dit tots!—, que ja s'han rist prou dels espanyols de veritat. El Director General d'aquesta gran operació nacional serà l'Il·lustríssim Senyor Felipe Cal Viva, amb experiència en aquestes feines de neteja de la població. 2. La Legió Nacional Espanyola substituirà el Barça en la lliga nacional espanyola i la seua cabra farà de porter, i qui no siga prou demòcrata i li clave... més »


«VIDA, TANTA VIDA!» AMB JOAN PELLICER I EL SEU 'DIARI DE SOTAIA'

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 25/07/17
*Per Maria Josep Escrivà* Llegir el *Diari de Sotaia*, que ha publicat, amb encert impagable, la Institució Alfons el Magnànim-CVEI és tornar a caminar a prop de Joan Pellicer, amerar-se de les seues paraules entusiastes i reverencials, admirar-se amb la seua admiració envers cada troballa senzilla i alhora grandiosa que la terra ens descobreix. Us anime, tant si sou amants —o aficionats només— de l'etnobotànica com si no, a no deixar-ne passar l'oportunitat. *Una de les imatges de l'exposició Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes, que es pot visitar al Museu Valencià... més »

EL FLORIDO PERNIL (2)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/05/17
*Per Salvador Bolufer* Fuiste de glorias florido pensil hoy reverdecen a un impulso juvenil Aquests dos pseudoversos –rebordonits, per cert– pertanyen a la lletra de l'himne d'Espanya que publicava l'Enciclopedia Álvarez, el llibre didàctic més habitual en les escoles franquistes entre els anys 1954 i 1966. I això de *Florido pensil*, que traduït al valencià seria més o menys com dir "pèndul florit" –nom de parida–, sembla que va inspirar el títol d'una espècie de memòria de l'escola nacionalcatòlica que va implantar el règim del general Franco. *L'obrires per on l'obrires, l'E... més »

EL NUVOLET DE BERNAT CAPÓ

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/03/17
*Per Salvador Bolufer* *Bernat Capó*Bernat Capó ha mort. Tenia 89 anys (molt ben aprofitats, si ens atenem a la quantitat de coses fetes i ben fetes que ens ha deixat per herència). No puc presumir de conèixer Bernat de tota la vida, però la deessa fortuna em va regalar la sort de coincidir amb ell fa 18 anys, i des de llavors ençà he pogut gaudir la seua amistat i la seua enriquidora mestria. Molt s'ha escrit i molt més s'escriurà sobre la vida i obra d'aquest homenot de Benissa (m'encanta eixe qualificatiu –homenot– que algú li ha atribuït aquests dies), i a més ho han fet i ho ... més »

VERSOS (PER)VERSOS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 3/03/17
*Per Salvador Bolufer* Ja està quasi. Després de 9 mesos de gestació –com les criatures humanes–, *Versos (per)versos* està a punt de veure la llum. Ja hem trencat aigües, i ens avisen del paritori editorial que el feliç esdeveniment tindrà lloc durant els pròxims dies. Portada del llibre *Versos (per)versos*, dissenyada per Josep Olaso, d'Edicions 96. *Versos (per)versos* és un llibre de poemes on es resumeixen, a manera de mostra, les diverses facetes de la meua producció satírica dels últims 15 anys. El projecte s'ha portat a terme amb la necessària complicitat d'Edicions 96... més »

LA PÀTRIA DELS FORASTERS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 17/01/17
*Per Salvador Bolufer* *Començaré aclarint que aquesta referència als "forasters" no amaga per a res connotacions xenòfobes, ni histèries patriòtiques ni monomanies xovinistes. Poder arrelar en qualsevol país del món, siga per gust o per pur instint de supervivència, és un dret que no se li pot negar a ningú, i els que presumim de ser nadius d'una zona privilegiada hem de tenir clar que ho som perquè algun avantpassat nostre va immigrar als paratges que nosaltres ara habitem. Els forasters d'aquesta història són aquells (i aquelles) que, de manera circumstancial i/o motivats per al... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.