Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

dimecres, 6 d’abril de 2011

UN ANY SENSE PEP BAS

Per S. Bolufer 
Era la nit de Sant Josep de l'any passat. Jo estava espaterrat al sofà de ma casa debatent-me entre la vida i la son. La tele estava en marxa; a Canal 9 cremaven falles i els locutors especulaven amb els plors de les falleres que ploraven de veure cremar la seua falla, i fins i tot semblaven contrariats --els locutors-- quan alguna fallera de llàgrima tacanya es mostrava esquiva a exterioritzar els sentiments que marca la tradició. Donya Rita gastava bromes a les falleres; recorde que referia la Fallera Major Infantil amb el nom de "Pistatxito", entre les rialles satisfetes del seguici d'aduladors que tothora envolten la mandatària municipal. Res de nou s'albirava sota la lluna de València. 

Però a les 23:43 h de la susdita nit, el sorollet campaner del meu mòbil m'anunciava l'entrada d'un SMS. Com que a eixes hores no esperava cap salutació ni cap notícia de trellat, vaig pensar que es tractaria de l'oferta d'alguna empresa de telefonia... o d'algun generós que m'anunciava un sorteig del qual jo havia resultat guanyador. Però en veure que el referit SMS provenia d'Olímpia Bas, vaig tensar la posició del cos i se'm van obrir del tot els ulls que ja tenia mig tancats; vaig deduir que el destí havia acomplit la seua amenaça: "Mon pare acaba de faltar", deia el missatge. Pep Bas havia mort. Conserve encara aquell SMS arxivat, però, no sé per què, vaig canviar el sorollet campaner que m'anunciava les entrades dels missatges al mòbil. 

Ha passat un any, i aquell sospir que Carles Mulet va penjar a la xarxa internauta uns minuts després de les 23:43 h del 19 de març de 2010 s'ha repetit pertot arreu al llarg i a l'ample de la galàxia afectiva de Pep. Des de Xàbia, Maria Jesús, Noa i Olímpia ens recorden amb un altre sospir l'esmentat aniversari:

PEP BAS i CABRERA
19 març 2010                                                                                                 

Al complir-se un any de l’absència de Pep, la família volem agrair totes les mostres d’afecte, solidaritat i estima que hem estat rebent i que ens ajuden a suportar millor el dolor.

Gràcies de tot cor.


Com que, quan va morir Pep Bas, aquest modest burribloc encara no existia, he volgut aprofitar l'aniversari de l'amic absent per a instal·lar el record de la seua memòria en un lloc preferent del nostre raconet literari. M'he permés també reeditar l'article que vaig dedicar a l'amic Pep, publicat al Llibre de Festes de Pego el mes de juny de 2010, i a la revista Caramella al juliol del mateix any. (Poden clicar l'enllaç inserit al final de la present entrada). 

El proper 14 de maig se celebrarà un concert dedicat a Pep Bas, dintre el cicle "Xàbia Folk", del qual donarem complida informació des d'aquestes pàgines virtuals (si a l'autoritat "competent" no li entra algun ataquet inquisidor). Siga com siga continuarem recordant el Pep; paga la pena.


PEP BAS
IN MEMORIAM

(publicat a la revista Caramella al juliol de 2010)


Pep Bas va morir el dia de Sant Josep de l’any en curs, mentre València s’encenia en flames falleres. Reconec que no sóc cap expert en literatures emotives ni en ressenyes post mortem, però, per circumstàncies que més avant s’hi deixaran entreveure, vaig dedicar un testimoni escrit a la memòria de l’amic que ens acabava de deixar... (clique ací per a llegir l'article complet)

4 comentaris:

 1. No vaig conèixer Pep Bas personalment, però, de la filosofia de Bucomsa he après aquella sort que diu que la gent estimada dels amics és també gent estimada meua. Supose que tots anem adquirint recursos de supervivència davant de punyades al fetge com la desaparició (més encara prematura, com la de Pep) dels nostres éssers volguts. Per exemple, la certesa que, mentre hi haja algú que els recorde amb un somriure al pensament, aquesta gent bona no se n'haurà anat del tot. Una abraçada a la família.

  ResponElimina
 2. Jo tampoc vaig tindre el gust de conèixer-lo, però per tot el que he escoltat i llegit sobre ell, sé, certament, que era una persona fantàstica. Com a tots els que se'n van, hi ha que recordar-lo sempre amb alegria. Una abraçada als familiars i amics.

  ResponElimina
 3. No sé si acabaré per prendre-li mania al dia del patriarca sant Josep ( en el qual fins fa dos anys tenia a bé celebrar en família el meu sant) o hauré d'agafar-li major devoció pel gust que l'home sant sembla haver pres de convidar a dinars eterns a persones meravelloses. El 19 de març de 2010 va fer l'últim alé l'amic Pep Bas, ens coneixíem de tota la vida.
  Enguany, el 19 de març de 2011, l'amic Marià Iglesias ( mestre també, d'esquerres també, a qui coneixia des de jove) va traspassar l'horitzó de la mar rumb a l'infinit. Un altre sant Josep amb soterrar, nucs a la gola, el cor en un puny i llàgrimes als ulls. Pfff! l'any pròxim me'n vaig de viatge a les antípodes.

  ResponElimina
 4. Màgnífic, Salvador. Tots el recordem.

  ResponElimina

LES VERITATS "OFICIALS"

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/11/17
*Per Salvador Bolufer* Els primers anys de la dècada dels 80, Pego –el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: *La guerra de l'aigua*. El conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva. *Naixement del Riu Bullent* *(Foto: Revista Aguaits)* Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestim... més »

El Gobierno de la Nación disposa...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 15/09/17
*Per Ignasi Mora * El *Gobierno de la Nación* disposa, i no se'n tornarà arrere per més cagaleres que tinga: 1. S'habilitaran les places de bous de tota la Nació Espanyola per a tancar-hi tots els catalans —he dit tots!—, que ja s'han rist prou dels espanyols de veritat. El Director General d'aquesta gran operació nacional serà l'Il·lustríssim Senyor Felipe Cal Viva, amb experiència en aquestes feines de neteja de la població. 2. La Legió Nacional Espanyola substituirà el Barça en la lliga nacional espanyola i la seua cabra farà de porter, i qui no siga prou demòcrata i li clave... més »


«VIDA, TANTA VIDA!» AMB JOAN PELLICER I EL SEU 'DIARI DE SOTAIA'

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 25/07/17
*Per Maria Josep Escrivà* Llegir el *Diari de Sotaia*, que ha publicat, amb encert impagable, la Institució Alfons el Magnànim-CVEI és tornar a caminar a prop de Joan Pellicer, amerar-se de les seues paraules entusiastes i reverencials, admirar-se amb la seua admiració envers cada troballa senzilla i alhora grandiosa que la terra ens descobreix. Us anime, tant si sou amants —o aficionats només— de l'etnobotànica com si no, a no deixar-ne passar l'oportunitat. *Una de les imatges de l'exposició Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes, que es pot visitar al Museu Valencià... més »

EL FLORIDO PERNIL (2)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/05/17
*Per Salvador Bolufer* Fuiste de glorias florido pensil hoy reverdecen a un impulso juvenil Aquests dos pseudoversos –rebordonits, per cert– pertanyen a la lletra de l'himne d'Espanya que publicava l'Enciclopedia Álvarez, el llibre didàctic més habitual en les escoles franquistes entre els anys 1954 i 1966. I això de *Florido pensil*, que traduït al valencià seria més o menys com dir "pèndul florit" –nom de parida–, sembla que va inspirar el títol d'una espècie de memòria de l'escola nacionalcatòlica que va implantar el règim del general Franco. *L'obrires per on l'obrires, l'E... més »

EL NUVOLET DE BERNAT CAPÓ

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/03/17
*Per Salvador Bolufer* *Bernat Capó*Bernat Capó ha mort. Tenia 89 anys (molt ben aprofitats, si ens atenem a la quantitat de coses fetes i ben fetes que ens ha deixat per herència). No puc presumir de conèixer Bernat de tota la vida, però la deessa fortuna em va regalar la sort de coincidir amb ell fa 18 anys, i des de llavors ençà he pogut gaudir la seua amistat i la seua enriquidora mestria. Molt s'ha escrit i molt més s'escriurà sobre la vida i obra d'aquest homenot de Benissa (m'encanta eixe qualificatiu –homenot– que algú li ha atribuït aquests dies), i a més ho han fet i ho ... més »

VERSOS (PER)VERSOS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 3/03/17
*Per Salvador Bolufer* Ja està quasi. Després de 9 mesos de gestació –com les criatures humanes–, *Versos (per)versos* està a punt de veure la llum. Ja hem trencat aigües, i ens avisen del paritori editorial que el feliç esdeveniment tindrà lloc durant els pròxims dies. Portada del llibre *Versos (per)versos*, dissenyada per Josep Olaso, d'Edicions 96. *Versos (per)versos* és un llibre de poemes on es resumeixen, a manera de mostra, les diverses facetes de la meua producció satírica dels últims 15 anys. El projecte s'ha portat a terme amb la necessària complicitat d'Edicions 96... més »

LA PÀTRIA DELS FORASTERS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 17/01/17
*Per Salvador Bolufer* *Començaré aclarint que aquesta referència als "forasters" no amaga per a res connotacions xenòfobes, ni histèries patriòtiques ni monomanies xovinistes. Poder arrelar en qualsevol país del món, siga per gust o per pur instint de supervivència, és un dret que no se li pot negar a ningú, i els que presumim de ser nadius d'una zona privilegiada hem de tenir clar que ho som perquè algun avantpassat nostre va immigrar als paratges que nosaltres ara habitem. Els forasters d'aquesta història són aquells (i aquelles) que, de manera circumstancial i/o motivats per al... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.