Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

diumenge, 28 d’abril de 2013

CEIP AMBRA DE PEGO: EDUCAR DES DE LA CREATIVITAT ARTÍSTICA

Per Maria Josep Escrivà


Calla, escolta, fes faena,
espavila i no t’encantes
que demà hi haurà control.
Caldrà fer-lo en tres quarts d’hora
tant si es vol com si no es vol.

Maria Dolors Pellicer


El mes de febrer passat vaig estar compartint vivències poètiques, lectura i conversa amb alumnes de l'IES Gregori Maians d'Oliva. L'experiència va ser summament enriquidora. Al capdavant d'un alumnat estimulat i participatiu sempre hi ha un equip de mestres inquiets, capaços d'estimular i que segurament entenen la docència com un intercanvi d'aprenentatges vitals compartits. Dic vitals, no curriculars, ni acadèmics, ni exclusivament textuals. 

Una de les imatges dibuixades sobre l'arena d'Amadeu Vives.

Amb el seu alumnat hi havia, aquell matí d'Oliva, Gabriel Garcia Frasquet i Roser Sastre Torrens, professors del Departament de Valencià, i Josep Antoni Alberola, músic i pedagog de la música, que hi treballa organitzant activitats de dinamització i motivació a la lectura. Unes hores després d'aquesta trobada, el músic Alberola m'escrivia això:

"Jornades com la de hui ens fan reflexionar, i molt!, sobre el nostre quefer diari amb horaris estrictes, espais restringits, taules ordenades, alumnes distribuïts classe rere classe, programacions, reglaments... Aquest matí m'ha vingut al cap el llibre de Foucault "Vigilar i castigar", cada dia més el nostre sistema educatiu s'assembla al que deia Michel [Foucault]. Per sort, de tant en tant tenim alenades d'esperança, de saber que un altre tipus d'educació és possible, hui ha sigut un dia d'aquests."

Irene Escrivà, mestra i directora del CEIP Ambra de Pego
i Pepa Pons Costa, mestra, ànima activa d'aquesta
i de tantes experiències creatives de l'escola,
demostren amb la seua tasca diària que sí,
que un altre tipus d'educació és possible.

Multitudinària fou l'alenada d'esperança que vaig respirar jo, el passat dijous 25, gràcies a l'alumnat, a les organitzadores i als artistes menuts i grans del Col·legi Públic Ambra de Pego. Ens hi havien citat, al Teatre Municipal, per participar de l'espectacle titulat Paraules, música, mar i... arena. Com s'hi va explicar des de l'organització, l'activitat s'emmarcava dintre dels múltiples projectes culturals que està desenvolupant el CEIP AMBRA: Projecte Europeu Comenius-Regio i Febrer Cultural sobre l’aigua, Pla de Foment de la Lectura, La mar de paraules de l’AMPA, Projecte d’Innovació educativa contra el fracàs escolar a través de la Música.

Es pot fullejar —de manera virtual, clar— el contingut de l'espectacle,
amb dades sobre els artistes convidats, punxant ací.

L'elaboració del quadernet electrònic és de Pepa Pons.

El teatre de Pego es va omplir de gom a gom amb els i les alumnes que hi acudiren des dels centres educatius del poble. Des d'Ambra, mestres i alumnat havien organitzat un gran muntatge audiovisual i literari, que havia de fer de cloenda de les activitats de Foment Lector i de la Setmana del Llibre. A la primera part, amb la recitació col·lectiva de poemes de Maria Dolors Pellicer, que l'artista plàstic Amadeu Vives anava il·lustrant en directe amb els seus dibuixos sobre arena projectats a l'escenari. La capacitat de generar màgia visual per part d'aquest home és incommensurable.
 
Alumnes preparats per a recitar
poemes de Maria Dolors Pellicer extrets dels llibres:
Versos diversos, Versos de tres sabors
i Nombres con sabor a verso.

Cristina Martí (dolçaina), Àlex Velázquez (piano), Amadeu Vives (animació amb arena) i jo mateixa, amb la narració del conte L'Home del Capell de Palla, ens n'encarregàrem de la part final. I tot plegat fou un goig dels que es repeteixen poques vegades. Si en teniu curiositat, ací podeu llegir el conte complet, que hi vam acompanyar en el seu moment amb alguna de les il·lustracions en arena d'Amadeu.
 
Una imatge encantadora
dels
joves rapsodes atents
a les valuoses indicacions de la mestra
Rosa Mari Morera Sendra.

Per concloure l'acte, se'm va demanar que acompanyara l'auditori en la recitació de la primera estrofa de la "Cançó de la rosa de paper", de V. A. Estellés. I les més de 500 animetes que poblaven el teatre de Pego vam dir a l'uníson allò de:

  Ella tenia una rosa,
una rosa de paper,
d'un paper vell de diari,
d'un diari groc del temps. 
 
Un exemplar de les roses de paper, precioses, que l'escola Ambra
ens va regalar, als artistes convidats, fa ara d'escorta
d'una de les prestatgeries amb llibres de ma casa.
Això és l'exemple d'una satisfacció d'aquelles senzilles
i alhora grandioses, que no es paguen amb diners,
per molt humil que siga el material que ha donat vida a la rosa.Hem completat aquesta petita entrada amb una altra petita segona part, on hem inserit algun poema de Maria Dolors Pellicer, i alguna il·lustració de Xelo Garrigós, per al llibre 100 haikus amb gust de boira (Edelvives Baula). Si us ve de gust llegir-ne més, hi podeu accedir des d'ací.

5 comentaris:

 1. Qui millor que Maria Josep per a transformar en paraules el que va esdevenir en un espai i temps en el que es van fusionar l'art i les emocions. I us puc assegurar que es va arribar ben endins de cada persona que hi va acudir. Va ser una demostració diferent i de qualitat. El professorat l'ha considerat de categoria. MOLTES GRÀCIES!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo no he fet més que alçar acta d'allò que vaig veure, que vaig viure, que vaig sentir i que vaig admirar, el dia 25, al Teatre Municipal de Pego, instigat pel col·legi Ambra i els i les mestres que sé que hi treballeu de valent. Dur endavant un acte amb la implicació de tanta gent, i tanta gent jove, no és gens fàcil. Per a mi va ser una demostració de sensibilitat i d'entusiasme que em va alliçonar l'ànima. I a banda, no us negaré que tot l'equip que férem L'Home del Capell de Palla ens ho gaudírem moltíssim. Així és que, com em va dir també M. Dolors Lloret: hi havia màgia..., que és d'altra banda, el que tothom preteníem. O no...?
   Besades molt i molt agraïdes.

   Elimina
  2. Gràcies Mª Josep per les teues paraules ací al Burribloc i per la teua presència al l'acte literari de l'escola AMBRA. Va ser un plaer per als sentits envoltat per la màgia de les emocions. Despertar les emocions i els sentiments del nostre alumnat és educar para a viure: EDUCAR en majúscula i VIURE des de dintre. Mai deixarem de fer-ho.
   Irene

   Elimina
  3. "Viure des de dintre", "plaer per als sentits", "despertar les emocions": si jo fóra ara mateix alumna vostra em sentiria molt privilegiada, perquè m'estaríeu donant les claus per a aprendre a ser feliç. Quina responsabilitat més gran que aquesta es pot demanar a algú que ensenya? I encara més gran quan s'afirma amb el convenciment amb què tu ho fas. Enhorabona per la vostra feina. No són temps fàcils, però la vostra energia s'imposa per damunt de totes les dificultats. Molta sort, Irene.

   Elimina
 2. Quant educar es una passió el treball dels docents es coverteix en un obra d'art, les obres d'art tenen la capacitat d'emocionar, i les emocions ens fan creixer com a persones.
  Un poble viu i sobreviu mirant al futur i amb la saviesa dels seus habitants. L'educació del poble resideix a l'escola, la nostra escola.
  Gràcies al Ceip Ambra i a tot l'equip docent.

  ResponElimina

LES VERITATS "OFICIALS"

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/11/17
*Per Salvador Bolufer* Els primers anys de la dècada dels 80, Pego –el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: *La guerra de l'aigua*. El conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva. *Naixement del Riu Bullent* *(Foto: Revista Aguaits)* Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestim... més »

El Gobierno de la Nación disposa...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 15/09/17
*Per Ignasi Mora * El *Gobierno de la Nación* disposa, i no se'n tornarà arrere per més cagaleres que tinga: 1. S'habilitaran les places de bous de tota la Nació Espanyola per a tancar-hi tots els catalans —he dit tots!—, que ja s'han rist prou dels espanyols de veritat. El Director General d'aquesta gran operació nacional serà l'Il·lustríssim Senyor Felipe Cal Viva, amb experiència en aquestes feines de neteja de la població. 2. La Legió Nacional Espanyola substituirà el Barça en la lliga nacional espanyola i la seua cabra farà de porter, i qui no siga prou demòcrata i li clave... més »


«VIDA, TANTA VIDA!» AMB JOAN PELLICER I EL SEU 'DIARI DE SOTAIA'

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 25/07/17
*Per Maria Josep Escrivà* Llegir el *Diari de Sotaia*, que ha publicat, amb encert impagable, la Institució Alfons el Magnànim-CVEI és tornar a caminar a prop de Joan Pellicer, amerar-se de les seues paraules entusiastes i reverencials, admirar-se amb la seua admiració envers cada troballa senzilla i alhora grandiosa que la terra ens descobreix. Us anime, tant si sou amants —o aficionats només— de l'etnobotànica com si no, a no deixar-ne passar l'oportunitat. *Una de les imatges de l'exposició Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes, que es pot visitar al Museu Valencià... més »

EL FLORIDO PERNIL (2)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/05/17
*Per Salvador Bolufer* Fuiste de glorias florido pensil hoy reverdecen a un impulso juvenil Aquests dos pseudoversos –rebordonits, per cert– pertanyen a la lletra de l'himne d'Espanya que publicava l'Enciclopedia Álvarez, el llibre didàctic més habitual en les escoles franquistes entre els anys 1954 i 1966. I això de *Florido pensil*, que traduït al valencià seria més o menys com dir "pèndul florit" –nom de parida–, sembla que va inspirar el títol d'una espècie de memòria de l'escola nacionalcatòlica que va implantar el règim del general Franco. *L'obrires per on l'obrires, l'E... més »

EL NUVOLET DE BERNAT CAPÓ

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/03/17
*Per Salvador Bolufer* *Bernat Capó*Bernat Capó ha mort. Tenia 89 anys (molt ben aprofitats, si ens atenem a la quantitat de coses fetes i ben fetes que ens ha deixat per herència). No puc presumir de conèixer Bernat de tota la vida, però la deessa fortuna em va regalar la sort de coincidir amb ell fa 18 anys, i des de llavors ençà he pogut gaudir la seua amistat i la seua enriquidora mestria. Molt s'ha escrit i molt més s'escriurà sobre la vida i obra d'aquest homenot de Benissa (m'encanta eixe qualificatiu –homenot– que algú li ha atribuït aquests dies), i a més ho han fet i ho ... més »

VERSOS (PER)VERSOS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 3/03/17
*Per Salvador Bolufer* Ja està quasi. Després de 9 mesos de gestació –com les criatures humanes–, *Versos (per)versos* està a punt de veure la llum. Ja hem trencat aigües, i ens avisen del paritori editorial que el feliç esdeveniment tindrà lloc durant els pròxims dies. Portada del llibre *Versos (per)versos*, dissenyada per Josep Olaso, d'Edicions 96. *Versos (per)versos* és un llibre de poemes on es resumeixen, a manera de mostra, les diverses facetes de la meua producció satírica dels últims 15 anys. El projecte s'ha portat a terme amb la necessària complicitat d'Edicions 96... més »

LA PÀTRIA DELS FORASTERS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 17/01/17
*Per Salvador Bolufer* *Començaré aclarint que aquesta referència als "forasters" no amaga per a res connotacions xenòfobes, ni histèries patriòtiques ni monomanies xovinistes. Poder arrelar en qualsevol país del món, siga per gust o per pur instint de supervivència, és un dret que no se li pot negar a ningú, i els que presumim de ser nadius d'una zona privilegiada hem de tenir clar que ho som perquè algun avantpassat nostre va immigrar als paratges que nosaltres ara habitem. Els forasters d'aquesta història són aquells (i aquelles) que, de manera circumstancial i/o motivats per al... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.