Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

diumenge, 17 de març de 2013

BURRERA I FALLES. Burrifalles

El dia 17 de març de 2011 presentàrem en societat la FALLA BUCOMSA-BURRERA I ADJACENTS (article: LA BURRERA EN FLAMES (cliiic)). Aquell any vam plantar a la xarxa un monument virtual que portava per lema RIDÍCULUM VITAE (cliiic), construït per l'imaginari Macareno Les Penyes i amb il·lustracions poètiques del no menys imaginari poeta Rafa Burilla. Constituírem una comissió amb presidents d'honor, presidents sense honor i un batalló de vicepresidents i delegats; però com que tot es va fer amb presses i corruixes, se'ns va oblidar fundar prèviament la falla (de fet, a hores d'ara encara no hem tingut temps de fundar-la; en poder, la fundarem ben fundada). Malgrat el caràcter infundat de la nostra institució festera, sí que comptem amb un escut oficial que fou dissenyat per l'equip de dissenyadors de Bucomsa. Miren quina meravella:  Els nostres lectors més espavilats hauran deduït que la FALLA BUCOMSA-BURRERA I ADJACENTS fou creada per a demostrar als bufanúvols, als ofrenaglòries i a la resta de granulomos reaccionaris, que nosaltres no som antifalles; en tot cas som anticoentors institucionals, antiamargats pudents i antillepons donats a dedicar brindis al Sol. Els amics fallers que treballen per a dotar la festa d'enginy, crítica, divertiment, amistat, art i cultura, en qualsevol de les seues vessants, saben que compten amb el nostre suport i, si es presenta, amb les nostres col·laboracions desinteressades.

Algun dels components, simpatitzants o practicants de Burrera Comprimida hem tingut ocasió d'assistir de ben a prop al respectabilíssim canvi qualitatiu que han experimentat els llibres de falla de moltes poblacions valencianes en l'última dècada. Per qüestions de proximitat geogràfica i afectiva, o de col·laboració directa en alguns d'ells, el panorama llibresc que millor coneixem és el de les falles de Gandia, la dignificació del qual hem resseguit amb gratíssima estupefacció. Però hi ha precedents clàssics, com ara Arrancapins, a València; la Falla Malva d'Alzira; la República Argentina de Xàtiva, o d'altres que s'han anat sumant a tan lloable gesta, com per exemple el Mocador de Sagunt, i molts altres que alguna persona amb coneixements més amplis de les literatures falleres podria repassar, segur, d'una manera molt més exhaustiva i fonamentada.
Exemple d'un llibre de falla que en els últims anys ha 
experimentat una evolució lloable: el de la Falla 
Av. de Burjassot-Joaquim Ballester i Reus, de València. 
Una de les principals impulsores és l'amiga Loles Simón. 
Ella i les persones que l'acompanyen en la comissió 
del llibret mereixen la nostra més sincera enhorabona. 
I molt de coratge per a no fer ni un pas enrere.

Portada: Josep Olaso. Disseny i maquetació: Edicions 96


Les dites "literatures falleres" abasten les explicacions de falla, de les grans i de les infantils; els poemes dedicats a les falleres, cada vegada menys encotillats i més universals, i també les col·laboracions literàries, normalment en forma d'articles de reflexió o comentaris relacionats amb motius culturals, etnogràfics, folklòrics... propis de les falles. A Gandia, el premi que atorga el CEIC Alfons el Vell dedicat a destacar la Millor Qualitat Literària dels llibrets de falla, ha correspost aquest any 2013 a la Falla Sagrada Família-Corea, i al seu formidable Speculum. Per a tota la gent valenta, esforçada i creativa que hi ha treballat a consciència, la nostra més sincera enhorabona. Els llibres de falla, la seua evolució, els entrebancs que es troben, les seues qualitats, i també les opinions contraposades dintre del mateix àmbit faller mereixen una reflexió a banda que esperem poder mamprendre un dia. En aquest moment, i havent obtingut l'autorització del seu autor, el professor Daniel P. Grau, ens permetem de reproduir ací un article que ens ha agradat molt, publicat al llibre esmentat de la Falla Av. de Burjassot, dedicat a Joan Fuster i no exempt de brill literari, ni de crítica, de les que no deuen sonar igual de bé en totes les orelles. Ha sigut destacat com a finalista al Premi Enric Soler i Godes al Millor Article d’un Llibret de Falla de la Comarca de l’Horta, que convoca l'Associació d'Estudis Fallers. Un altre motiu d'enhorabona.

Aquest any se n'acompleixen 50 des que Joan Fuster, en forma de ninot de falla, fou cremat en una falla de València. L'intel·lectual i escriptor de Sueca, segurament el més influent de la literatura catalana contemporània, al seu estudi, en una foto de la xarxa.

Per qüestió d'espai i configuració, hem publicat l'article abans referit al nostre Rebost de Bucomsa. Heus a continuació l'enllaç: 


JOAN FUSTER, NINOT DE FALLA (cliiic)

BURRERA COMPRIMIDA  - El Rebost de Bucomsa - 16/03/2013
Quan enguany, passada la mitjanit del 19 de març, la fallera major de València ordenarà cremar la falla municipal, es compliran cinquanta anys d’una de les majors injustícies intel·lectuals comeses per les falles del cap i casal. Llegim-ho en el relat de l’afectat: «A vostès ja els ho puc dir: m’han cremat en efígie. Literalment, he estat objecte, o víctima, d’un autèntic auto de fe... més »


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LES VERITATS "OFICIALS"

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/11/17
*Per Salvador Bolufer* Els primers anys de la dècada dels 80, Pego –el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: *La guerra de l'aigua*. El conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva. *Naixement del Riu Bullent* *(Foto: Revista Aguaits)* Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestim... més »

El Gobierno de la Nación disposa...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 15/09/17
*Per Ignasi Mora * El *Gobierno de la Nación* disposa, i no se'n tornarà arrere per més cagaleres que tinga: 1. S'habilitaran les places de bous de tota la Nació Espanyola per a tancar-hi tots els catalans —he dit tots!—, que ja s'han rist prou dels espanyols de veritat. El Director General d'aquesta gran operació nacional serà l'Il·lustríssim Senyor Felipe Cal Viva, amb experiència en aquestes feines de neteja de la població. 2. La Legió Nacional Espanyola substituirà el Barça en la lliga nacional espanyola i la seua cabra farà de porter, i qui no siga prou demòcrata i li clave... més »


«VIDA, TANTA VIDA!» AMB JOAN PELLICER I EL SEU 'DIARI DE SOTAIA'

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 25/07/17
*Per Maria Josep Escrivà* Llegir el *Diari de Sotaia*, que ha publicat, amb encert impagable, la Institució Alfons el Magnànim-CVEI és tornar a caminar a prop de Joan Pellicer, amerar-se de les seues paraules entusiastes i reverencials, admirar-se amb la seua admiració envers cada troballa senzilla i alhora grandiosa que la terra ens descobreix. Us anime, tant si sou amants —o aficionats només— de l'etnobotànica com si no, a no deixar-ne passar l'oportunitat. *Una de les imatges de l'exposició Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes, que es pot visitar al Museu Valencià... més »

EL FLORIDO PERNIL (2)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/05/17
*Per Salvador Bolufer* Fuiste de glorias florido pensil hoy reverdecen a un impulso juvenil Aquests dos pseudoversos –rebordonits, per cert– pertanyen a la lletra de l'himne d'Espanya que publicava l'Enciclopedia Álvarez, el llibre didàctic més habitual en les escoles franquistes entre els anys 1954 i 1966. I això de *Florido pensil*, que traduït al valencià seria més o menys com dir "pèndul florit" –nom de parida–, sembla que va inspirar el títol d'una espècie de memòria de l'escola nacionalcatòlica que va implantar el règim del general Franco. *L'obrires per on l'obrires, l'E... més »

EL NUVOLET DE BERNAT CAPÓ

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/03/17
*Per Salvador Bolufer* *Bernat Capó*Bernat Capó ha mort. Tenia 89 anys (molt ben aprofitats, si ens atenem a la quantitat de coses fetes i ben fetes que ens ha deixat per herència). No puc presumir de conèixer Bernat de tota la vida, però la deessa fortuna em va regalar la sort de coincidir amb ell fa 18 anys, i des de llavors ençà he pogut gaudir la seua amistat i la seua enriquidora mestria. Molt s'ha escrit i molt més s'escriurà sobre la vida i obra d'aquest homenot de Benissa (m'encanta eixe qualificatiu –homenot– que algú li ha atribuït aquests dies), i a més ho han fet i ho ... més »

VERSOS (PER)VERSOS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 3/03/17
*Per Salvador Bolufer* Ja està quasi. Després de 9 mesos de gestació –com les criatures humanes–, *Versos (per)versos* està a punt de veure la llum. Ja hem trencat aigües, i ens avisen del paritori editorial que el feliç esdeveniment tindrà lloc durant els pròxims dies. Portada del llibre *Versos (per)versos*, dissenyada per Josep Olaso, d'Edicions 96. *Versos (per)versos* és un llibre de poemes on es resumeixen, a manera de mostra, les diverses facetes de la meua producció satírica dels últims 15 anys. El projecte s'ha portat a terme amb la necessària complicitat d'Edicions 96... més »

LA PÀTRIA DELS FORASTERS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 17/01/17
*Per Salvador Bolufer* *Començaré aclarint que aquesta referència als "forasters" no amaga per a res connotacions xenòfobes, ni histèries patriòtiques ni monomanies xovinistes. Poder arrelar en qualsevol país del món, siga per gust o per pur instint de supervivència, és un dret que no se li pot negar a ningú, i els que presumim de ser nadius d'una zona privilegiada hem de tenir clar que ho som perquè algun avantpassat nostre va immigrar als paratges que nosaltres ara habitem. Els forasters d'aquesta història són aquells (i aquelles) que, de manera circumstancial i/o motivats per al... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.