...

............................................................................

dissabte, 31 de desembre del 2011

GÈNESI APÒCRIFA (I COMPRIMIDA) DE LA BURRERA

Coassessors lingüístics de BurreraComprimida SA

El mes de novembre acomplia aquest burribloc el seu primer any d’existència. I un mes abans se n’acomplien dos de la celebració, a Pego-BB [Bressol de la Burrera], d’un espectacle memorable que feia de tret d’eixida i presentació en societat del Cd titulat El cantar de la Burrera. Allí actuàrem com a introductors Tomàs Llopis i Maria Josep Escrivà, en condició de coassessors de Bucomsa, de copresidents de l’Acadèmia Valenciana de la Burrera i, sobretot, d’incondicionals de la causa burra i admiradors de tots i cadascun dels membres que componen, han compost o compondran aquesta Societat Anònima que s’ha establert a la Terra per comprimir la burrera que altres expandeixen.

Sessió d’escalfaments previs a una sessió d’El Cantar de la Burrera, en aquest cas al teatre Micalet de València, el dia 12 de novembre de 2010. Una curiositat: la pancarta decorativa correspon a una actuació que aquell mateix dia hi feia també Xavi Castillo. Foto: MjE

A Pego, ens hi acollí la filà de dones mores HA-BEN-SAHINES que s’encarregaren de l’organització de l’acte i de la convocatòria exitosa. Com que guardem un bon record d’aquella brillant intervenció compartida, hem decidit fer donació, a l’arxiu del bloc Burrera Comprimida SA, del text que ens va fer de guió en aquella nit històrica del 16 d’octubre de 2009. Amb el complement gràfic d’algunes instantànies el valor de les quals són aquells i aquelles que els posen cara. És impossible deixar-hi constància de tots els que són. Els i les que estan ho fan en representació d’aquesta immensa tropa de persones humanes unides pel do comú de practicar burrera, i sobretot, de gaudir-la i de fer-la gaudir.

La Burrera també va cantar a Barcelona l’any 2009, al Verger del museu Marès. Francesc Vila en va fer un bell reportatge fotogràfic.
A la imatge, el trobador Bolufer acompanyat del músic Enric Murillo

Per a llegir la susdita introducció 
(il·lustrada amb fotos memorables) 
clique a continuació:

3 comentaris:

  1. Bon dia i bon Any 2012 a tots els integrants de la Burrera comprimida i als seus seguidors.
    Interessant gènesi la dels començaments de la Burrera. Poc a poc anem assabentant-nos de més coses, ja,ja,ja.
    Una abraçada
    Mercè

    ResponElimina
  2. M'agrada!!!Heus ací, al menys em sembla a mi, l’explicació del MITE de la BURRERA segons la MITOLOGIA COMPRIMIDA(mythos: discurs, i logos:habilitat d’una persona per expressar els seus pensaments). S’acaba de relatar el seu origen per al qual no hi ha una explicació simple.
    “El mite és una forma d'expressar conceptes i realitats de forma poètica, de comprendre i sentir el món i la vida diferent de com ho faria la lògica. Les imatges del pensament mític no es dirigeixen a l'enteniment, sinó a la fantasia i a la sensibilitat, per això tenen una força expressiva intraduïble. La mitologia, a més de ser una forma de llenguatge, és una forma de vida que han creat certs grups socials.” (Diuen les ...pèdies)

    ResponElimina
  3. Ai, Mercè...! La Burrera és un pou sense fons. I t'ho diu una fan de recent incorporació a la causa. Gràcies per deixar ací el teu testimoni escrit. Una abraçada també per a tu.

    ResponElimina


Vam disposar aquest apartat per a recordar, a poc a poc,

 les burrientrades més significatives i entranyables 

que s'han publicat al Burribloc durant 

els seus 23 anys de vida activa.


I seguim el recorregut amb l'article publicat 

el 7 de juliol de 2016 dedicat a LA GOSSA SORDA,

grup pegolí que s'havia acomiadat dels escenaris amb

un concert multitudinari que va tenir lloc al seu poble.

"LA GOSSA SORDA, per omnia in secula seculorum..."

és el títol de l'article en qüestió. 


LA GOSSA SORDA, per omnia secula seculorum...

Per Salvador Bolufer La nit del 18 al 19 de juny  de 2016, LA GOSSA SORDA va posar el punt i final a la gira de comiat que iniciaren fa m...


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més típiques de la causa burricomprimida que s'han publicat 

al Burribloc, tant les audiovisuals com les escrites.


I començarem amb la presentació del vídeo

"EL POTET DE PIXUM" recitat a duo per l'autor,

Salvador Bolufer i pel mestre Tomàs Llopis.

El potet de pixum és un dels poemes clàssics de Bucomsa.  


EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...
   

En aquest apartat recordarem, a poc a poc, algunes

de les burrientrades precioses que s'han publicat 

al grup del Burribloc i al Pulcribloc «Passa la vida»

que administra la nostra Maria Josep Escrivà.


I començarem amb un dels articles de la sèrie

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES, un magnífic

      treball que realitzaven conjuntament Maria Josep Escrivà,

Àngela Guixot i Júlia Llorca Tauste. L'entrega que ara

recordem és la que dedicaren a la paraula «MELIC».


 LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «MELIC»








*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.» Isabel Coixet Text: Maria Josep Escrivà i Àngela Guixot Escrivà Fotos: Júlia Llorca Tauste * *Això de la foto és un «llombrígol», o «llombric»: «cuc, especialment de terra, o intestinal». A l'amiga Júlia Llorca li resulten repugnants i li costa fotografiar-los. Però, en el meu cas, reconec que em recorden nits de pescar a l'anguila amb el meu pare, al barranc de Sant Nicolau del Grau de Gandia, sempre que no hi hagués lluna plena... I potser per això em resulten entranyables, què hi farem! L'atzar va voler que, just jo i no la Júlia... mostra'n més

CENT D'ESTELLÉS. Memorietes d'una gravació

*Per Salvador Bolufer* L'any 2013 va veure la llum el CD *Estellés en solfa* (MFactory Music), un treball discogràfic que vam portar a cap el compositor Enric Murillo i jo mateix, amb l'ajuda inestimable de Maria Josep Escrivà —Dama del Grau— en l'assessoria lingüística, la selecció de textos i l'elaboració del magnífic llibre-estoig que acompanyaria el disc. Al final d'aquest article inserirem l'enllaç a un audiovisual on podran escoltar com sona aquesta gravació. *Portada del llibre-disc Estellés en solfa. Excel·lent disseny de Pau Àlvarez* Un contratemps a les cordes vocals em ... mostra'n més
  

  


    LES PREVISIONS DELS BRILLANTS
    Textos i versos: Salvador Bolufer Femenia
    Recitació i muntatge àudios: Salvador Bolufer Sendra

             La romança                     Llagrimetes 
               dels temps que corren                          planetàries 
                       
                           2021                                            2022


             La venjança                          El món
                            de Manitú                                    per un forat
                       
                           2023                                          2024



                                                           

..



.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.