Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

dissabte, 20 d’agost de 2011

POETES SEGRESTATS AMB SÍNDROME D’ESTOCOLM. La Festa de la Poesia a Sitges


Assessora lingüística de Bucomsa

“Convidar set poetes (sis en llengua catalana) durant dos dies i mig a Sitges, i fer-los un homenatge popular, lúdic, vital, en comptes d’acadèmic o solemne. Un homenatge íntim basat en els detalls, les sorpreses, l’acolliment... i el reconeixement de la seva obra i vocació. Dit d’una altra manera: segrest de poetes amb síndrome d’Estocolm garantida!”.

Cartell de la 1a Festa de la Poesia a Sitges. Autors: Viki Gallardo i Edu Sentís.

Així exposen Cèlia Sànchez-Mústich i Joan Duran, directors i caps visibles de l’organització de la Festa de la Poesia a Sitges la idea central que la va motivar. Suficient per a intuir que allà no es trama cap celebració poètica a l’ús. En puc donar fe jo mateixa −i no per cap ànsia de protagonisme−, que vaig tenir l’honor d’assistir-hi entre els poetes convidats de la 4a convocatòria, la Festa de l’any 2010.


Cèlia Sànchez-Mústich i Joan Duran, les animetes humanes 
de la Festa de la Poesia.

A Sitges, una banda de música dóna la benvinguda als poetes des de la plaça de l’Estació, i d’allí arranca una cercavila que recorre els carrers del nucli urbà, on té lloc allò que anomenen una “balconada”, perquè des d’alguns balcons apareixen personatges rellevants que tenen algun lligam amb Sitges i que saluden l’arribada dels convidats versaires, els quals miren cap al cel dels carrerons amb la boca oberta. Les flors hi són presents pertot: bon auguri. L’organització, i un grup nombrós de seguidors sitgetans, sembla que participants fidels en cada convocatòria, s’hi dediquen a afalagar i malcriar els absorts homenatjats.


Rebuda dels poetes homenatjats a la plaça de l’Estació de Sitges,
on no hi manquen les autoritats locals, ni la Pubilla de les festes.

Després d’un parell de jornades intenses en actes i en emocions, aquella síndrome d’Estocolm respecte de la qual ens han previngut els directors de la Festa està més que justificada. Als poetes, se’ls demana que trien un plaer −dels aptes per a tots els públics...!−, només pel gust de poder-lo satisfer des de l’organització. I una societat recreativa, de nom el Retiro, d’on provenen bona part dels poders fàctics de la Festa (amb el seu president, Antoni Sella, al capdavant), s’encarrega de muntar un dinar, amb sobretaula d’espectacle de varietats inclòs, on no falta l’actuació de la Colla de Caramelles del Retiro, ni les intervencions musicals i humorístiques d’en Jànio Marti, mític director i músic d’orquestra de ball, ni la simpàtica seducció de la vedet Mercè Garcia. Tot aquest sarau encantador no seria possible sense el suport de l’Ajuntament de Sitges, i d’una llarga dotzena d’entitats col·laboradores, que són la base material d’aquesta efusió d’il·lusionisme artístic.


El públic del Saló d’Or de Maricel contempla embadalit l’espectacle
 d’en Pep Bou. Tots els humans que s’hi veuen són poetes! Glòria Bosch, Anna Montero i Ester Xargay −complimentades a la V Festa, com també Carles Duarte, Pere Pena, Miquel de Palol i Marta Pessarrodona− seuen
a la primera fila. A la dreta de la imatge somriu el gran Màrius Sampere.      Foto: Maite González

Durant el primer cap de setmana de juliol de 2011 es va celebrar a Sitges la Festa número 5. I per aquest motiu se’ns hi va convidar a tornar, als poetes complimentats en ocasions anteriors. Com que compartir alegries fa feliç, aquesta vegada vaig voler anar-hi acompanyada. N’érem 5 de casa, i en va deixar constància el periòdic local L’Eco de Sitges: “És anecdòtic però significatiu, que una poeta convidada en una edició anterior, M. J. Escrivà, vingui de València a reviure la Festa de cap a peus, amb ni més ni menys que un seguici de cinc persones.” És fàcil d’endevinar-hi qui eren els malcriadors, i qui la malcriada... I quina feina se’ns demanava a canvi?: havíem d’intervenir en una lectura que serviria com a introducció d’un espectacle plàstic interpretat pel “geni de les bombolles”, en Pep Bou. Una demostració suggerent i subtil de formes inestables, fràgils i efímeres, belles i quasi impossibles, similars a poemes visuals. Sabó, fum, aire i molta delicadesa en la confecció escènica dels versos irisats amb cos de bombolla.


Pep Bou, “el Geni de les Bombolles”, en plena acció.


No se m’ha acudit cap millor manera de correspondència a tant d’esforç, a tantes modalitats d’afalacs i de sorpresa, que la de compondre un vídeo casolà a partir d’una selecció d’instantànies fotografiades en aquell espectacle de bombolles. Es podria titular, per exemple, “Poemes de pell irisada”. Les fotos van combinades amb una reduïdíssima tria dels textos que llegírem prèviament els poetes Màrius Sampere, Montserrat Rodés, Miquel-Lluís Muntané, Mireia Vidal-Conte, Lluís Calvo, Josep Anton Soldevila, Núria Martínez-Vernis, i jo mateixa. L’espectacle poètic i visual, doncs, està datat a Sitges, concretament al Saló d’Or del Palau Maricel, el divendres dia 1 de juliol de 2011.


Bombolles fent-se i desfent-se. La xemeneia del fons és una peça
 en alabastre de l’escultor J. M. Camps i Arnau. Havia estat ubicada
 al Palau de la Generalitat de Catalunya i, al seu davant, el president
 Francesc Macià va proclamar la República.

Lamente el caràcter elemental i primari de la creació audiovisual, però, tot i així, m’atreviré a dedicar-la, com a prova d’afecte i en gest d’agraïment sincer, a Cèlia, a Joan, a tota la gent del Retiro, i a tots aquells que treballen, donant la cara o des de la invisibilitat, per fer que la Festa de la Poesia a Sitges continue provocant inevitables síndromes d’Estocolm entre els poetes segrestats. Sapigueu tots que el millor homenatge és l’amistat i el record entranyable de tots vosaltres.

Ah, i al Joan Duran i a la Joana Fort, felicitats per l’arribada de Cinta!                   
                                  http://www.youtube.com/watch?v=GBM0HJu9va4

7 comentaris:

 1. Diverses branques de la xarxa internauta estan beneficiant-se del festival de paraules escrites que han organitzat les sres. Cèlia Sànchez-Mústich i Maria Josep Escrivà, amb altres plomes de llum i de foc, sobre aquest article de la dama del Grau. Però el nostre modest burribloc no es menja ni una rosca, i els pobres també tenim dret a gaudir tan encantadores suculències, encara que siguen les sobres.

  ResponElimina
 2. Fa just un mes que vam publicar aquesta entrada com a agraïment a les persones humanes que organitzen des de fa 5 anys la Festa de la Poesia a Sitges. A partir d’aquest text, i del vídeo que l’acompanya, molta gent, amable i solidària, ens ha transmès, d’una manera o d’una altra, les seues consideracions, o bé ha agraït els agraïments amb què nosaltres agraíem la generositat de l’agraïda organització de la Festa.
  En el seu moment ens va semblar que un portaveu d’aquest burribloc manifestava (just al comentari de dalt) una certa enveja perquè les efusions verbals anaven i venien per la xarxa, però cap no aterrava en aquesta pàgina. Aleshores nosaltres vam prometre que, arribat el moment, en faríem una recopilació. I ara és el moment. I encara que algunes felicitacions tinguen un caràcter personal, no oblidem que el blanc de totes elles són els organitzadors sitgetans.
  Comencem pel president de la Societat Recreativa el Retiro, n’Antoni Sella Montserrat: “Acabat de tornar de vacances i amb poques ganes d’emprendre res, resulta gratificant somriure en el record, gràcies als teus experiments per Internet. Moltes gràcies i una abraçada.”
  I també tornava de vacances Lluís Calvo, poeta complimentat a la IV edició, que ens va donar “moltes gràcies” i ens va dedicar “abraçades”; i Mireia Vidal-Conte, poeta ídem del mateix any, que a banda de les gràcies hi va veure “tot un detall”.

  ResponElimina
 3. FINS ALS ARXIUS BURRIBLOQUERS SE'NS VAN REMETRE EN EL SEU MOMENT ELS COMENTARIS DE DUES AMIGUES D’AQUESTA SANTA CASA, SEGURAMENT MOTIVADES PER LA NOSTRA SUBTIL PROVOCACIÓ, REIVINDICATIVA, PERÒ NO ENVEJOSA COM DIU LA SRA. ESCRIVÀ. Els pobres també tenim dret a menjar, i el nostre modest burribloc també és persona:

  Vicenta Llorca, adornava les seues lletres amb adjectius generosos: “les bombolles amb poesia m'han semblat una barreja curiosa, interessant i bonica.”

  I Dolors Pedrós, editora i gaudidora --segons sembla--, de l'experiència poètica sitgetana, hi va entrar en més detalls: “Que bonic el muntatge, i que bonic poder recordar Sitges, la Festa de la poesia, i tot el que l’acompanya. A la Cèlia i al Joan de segur que els encantarà tant o més que a mi!”

  ResponElimina
 4. La senyora Escrivà (jo) distingeix entre dos tipus d'enveja: l'enveja 'cotxina', que és enveja enveja, pecat capital com el que més..., i l'enveja 'sana', que és la que, en el seu moment, vam associar amb el primer comentari aparegut en aquesta entrada. Dit això, voldríem aportar-hi tres proves més d'afecte:

  Pere Pena, un dels poetes homenatjats en l’edició núm. 5, es va manifestar de manera sintètica i familiar: “molt xulo”. Com també l’Anna Aguilar-Amat, veterana ella des dels inicis de la Festa: “Gràcies. Molt maco”.

  Un paisà nostre −Lluís Roda−, poeta de cap a peus, afegia un element quotidià a l’acció de gràcies: “He vist el vídeo! Molt bonic. Salut i orxata!” Molt encertat, en aquells dies de canícula.

  I, si se'm permet, especialment valuós per a una que s'hi declara admiradora, fou la salutació d’en Francesc Parcerisas, poeta de referència, un dels grans, i degà en l’actualitat de la ILC, institució que per aquelles dates travessava moments d’incertesa. Ens hi va tranquil•litzar una mica, i ens va donar “moltíssimes gràcies” que nosaltres sempre considerarem desmesurades.

  ResponElimina
 5. Cèlia Sànchez-Mústich16 d’octubre de 2011, 20:27

  Amics del “modest” (com dieu) burribloc, i amiga Maria Josep Escrivà. La Festa de la Poesia us deu encara uns quants comentaris que l’article i el vídeo de les bombolles ha generat. Com que sabem que esteu impacients, mossegant-vos les ungles, no us fem esperar més: Al meu perfil de facebook i en l’entrada del vídeo, han clicat “m’agrada” Lulu Ana, Laura Dalmau, Laura López-Granell, Vicenç Zumajo, Pura Salceda, Glòria Mengual, Laia Carrasco, Albert Carrasco, Mercè Garcia Campillo, Montse Assens, Àngels Antonell, Joana Fort, Joan Jane Campderros, Martí Ribas i Josep Bertran Teixidó. I també els autors dels següents comentaris: Florenci Salesas ha dit “una entrada de blog molt maca que fa justícia a la feina feta amb il•lusió i amor”. Vinyet Panyella no se n’ha pogut estar i ha dit “el clico”. Edu Sentís ho resum així, “fantàstic”. Àngela Vilagran, des de Vitòria fa “és realment molt bonic”, Lola Cañete reflexiona “sumando poesía a la poesía” i Carles Duarte conclou “una petita meravella”. I continuem, resulta que ni més ni menys que l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ens va escriure entre d’altres coses “sense la implicació i l’estima que hi poseu en Joan i tu, tu i en Joan, res de la Festa de la Poesia tiraria endavant. Ànims i gràcies per tot el que feu per la nostra vila, l’ànima de l’art i la seva gent”. I com que no volia ser menys, la regidora de Cultura, Mireia Rossell, també va escriure “portar la poesia i la sensibilitat poètica al carrer no és fàcil, però sincerament crec que calen espais i moments com aquests. Gràcies a vosaltres que hi poseu tot l’esforç i enhorabona per l’èxit que esteu aconseguint amb la Festa de la Poesia”. Naturalment, aquests dos darrers comentaris van ser provocats per la visió del vídeo i l’estat feliçment hipnòtic en què van quedar alcalde i regidora. I sí, ens falta un comentari, faltaria més, o més ben dit, no podia faltar, el comentari del protagonista del vídeo, l’il•lusionista de les bombolles, Pep Bou. Adreçant-se a la senyora Maria Josep Escrivà, escriu: “Les bombolles són una excel•lent metàfora per donar un sentit poètic a les paraules i en aquest muntatge, tu ho has aconseguit. Moltes gràcies!”

  ResponElimina
 6. Doncs ara que la Cèlia ens ha enllustrat l'ego amb aquesta descàrrega de generositats, ja només ens faltaria posar el colofó a aquesta bonica recreació amistosa celebrant la vinguda al món d'una personeta nova, i lamentant la pèrdua d'un gran amic d'aquesta gran família sitgetana. Ell és (sempre ho serà) Jànio Marti, el músic i director d'orquestra de ball, que ens va deixar fa algunes setmanes. La petita és Cinta, filla de Joan Duran i de Joana Fort, que naixia pels volts de Sant Bartomeu de Sitges. Joan ens va escriure en aquells dies:

  "Estimada Maria Josep,
  quin regal més sentit, més especial, més emotiu que ens fas! T'ho agraeixo moltíssim! tant l'escrit com el muntatge de fotos i versos, que ara ja formen part de l'inventari de records de la nostra (vostra, teva!) Festa.
  Molts petons! penjarem el teu vídeo a la nostra web, eh! I fins ben aviat, espero!"

  Doncs això: tornaria a dir mil vegades que m'honra la vostra amistat. I sí, fins aviat.

  ResponElimina
 7. Considerem de justícia rematar aquesta pluja d'opinions amb la dedicatòria final de la sra. Cèlia Sànchez-Mústich, una de les principals ànimes del Festival de Poesia de Sitges, i també qui ha fet possible que l'afinat concert literari que, sobre els compassos de l'article que ens ocupa, estava celebrant-se al Facebook, tinguera continuïtat als compartiments d'aquest humil burribloc. Gràcies de tot, Cèlia. Ja sap que ens entusiasmen els entusiasmes de la bona gent com vostés.

  Heus ací, doncs, el punt i final de la dama de Sitges:

  "És d'aquelles vegades que no saps com donar les gràcies. Sospites que hi ha d'haver una manera, a la mesura de les teves emocions, i gairebé la trobes però se t'escapa com una bombolla de sabó. Amics: seguiu amb els ulls aquesta bombolla d'un gràcies tan immens com impossible. En nom meu i de tots els esperits arrauxats i un pelet temeraris que fem la Festa de la Poesia a Sitges. Cèlia Sànchez-Mústich"

  ResponElimina

HAN PASSAT ANYS, CINC ANYS; HAN PASSAT MOLTES COSES.

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 12/11/15
*Per Salvador Bolufer* *Ara fa cinc anys des d'aquell 9 de novembre de 2010, quan el Burribloc que ara tenen entre ulls va veure la llum per primera vegada. Aquell dia era dimarts, i divendres següent hi havia programada una representació d'El cantar de la burrera al teatre Micalet, del cap i casal. Com a components del referit espectacle, consideràvem escassa la divulgació que s'havia donat a l'acte; les tarifes de publicitat a l'ús resultaven massa cares per a nosaltres; les xarxes socials, com ara Facebook o Twitter, encara tenien molt poca repercussió; els mitjans de comunicació... més »

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «LLEPASSA» I «PAROT». ESTELLESIANAMENT...

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 6/10/15

*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.»**Isabel Coixet* *Text: Maria Josep Escrivà**i Àngela Guixot * *Fotos: Júlia Llorca Tauste i Consol Martínez Bella * *Setembre és el mes del poeta Vicent Andrés Estellés. Ho és des que, l'any 2010, l'escriptor Josep Lozano ens va recordar que el dia 4 de setembre de 1924 va nàixer a Burjassot (l'Horta) el que es considera el poeta més gran que ha donat el País Valencià des del segle XV. I ens va adreçar una lletra de convit, a la societat i al món de la cultura, per tal de celebrar l'efemèride amb el que ell va anomenar «Festa Estellés»... més »

SER COSA

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 31/08/15
*Per Salvador Bolufer* *En el nostre tractat de lexicografia burra, es defineix l'expressió "Ser cosa" com una manera de referir gent que ostenta algun càrrec o representació en organitzacions de transcendència social (futbol, música, festes, ajuntament, etc.). En sentit pejoratiu, s'utilitza per a burlar-se dels pobres diables als quals els agrada figurar i autoregalar-se importàncies, amb la intenció de provocar l'admiració envejosa de les masses populoses... més »

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «GRAU» I «ESCAR»

Maria Josep Escrivà a El rebost de bucomsa - 11/08/15
*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.»* *Isabel Coixet* *Text: Maria Josep Escrivà* *i Àngela Guixot * *Fotos: Júlia Llorca Tauste * *En moltes ocasions, quan a casa ens hem volgut oposar a algun requeriment o ordre procedents de qui ostenta, amb tots els mèrits, més autoritat que nosaltres, hem remugat, amb aquella pobra manera de justificar-nos-hi: «És que...». I aleshores, aquell savi o sàvia contrincant ens ha retrucat, amb actitud indoblegable: «és que..., és que...; esque i no pesque!». Fins fa pràcticament quatre dies no sabia què volia dir aquell (o aquella) malabar... més »

COMPTANT AMB ELS DITS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 31/07/15
*Per Salvador Bolufer* *Llàgrimes de mal perdedor neguen encara enfurides els fangars de la misèria. Malgrat que els sondejos ja vaticinaven els resultats electorals del passat 24 de maig i les seues conseqüències posteriors, les hosts de reverència pepera renillen indignades contra els pactes que han fulminat les relíquies més caduques dels seus principals reliquiaris. Ho han fet tot pols, han rebentat les barreres del cinisme amb les seues llistes repletes de mediocres i de corruptes, i ara invoquen la injustícia d'una llei electoral, que tants anys han fet servir en favor dels s... més »

GAT ESCALDAT...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 29/06/15
D'històric es pot considerar el segon cap de setmana d'aquest mes de juny, que va començar dissabte amb la festa de les investidures als ajuntaments, va continuar diumenge de vesprada amb l'esclat de goig a la Plaça de Bous de València, i va acabar a primera hora del matí de dilluns amb l'ingrés a la presó de Picassent de l'exconseller Blasco, un dels actors que han protagonitzat la massacre del País Valencià durant les últimes dècades. Però pels motius que després explicaré, les boniques emocions que em provocaren tan especials esdeveniments no van aconseguir alliberar-me del desf... més »

DE QUÈ PARLE QUAN PARLE DE CULTURA. Amb motiu del XV Premi Abril d'Acció Cívica Valenciana

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/05/15
*Per Maria Josep Escrivà* *En aquest país nostre, el que voldríem que fóra molt més país del que ho és ara, continua associant-se la paraula «cultura» i fins i tot «llengua» (la catalana que parlem els valencians; el nostre «valencià» històric) a una ideologia d'esquerres, progressista i, fins i tot «nacionalista». Això és: qualsevol actitud política, i jo diria que humana també, que deriva d'atribuir un alt valor a la idea de «nació» (siga quina siga la nació; l'espanyola, també) i als senyals identitaris que comporta. * *Falten quatre dies per a les eleccions autonòmiques i munic... més »

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «PUPUT»

Maria Josep Escrivà a El rebost de bucomsa - 10/05/15
*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.»* *Isabel Coixet* *No conec cap altre ocell que, sent tan bonic com és, tinga tan mala premsa. El puput —o la puput, que admet els dos gèneres— és, al costat de la merla, l'au que amb major confiança revola entre els bancals; la que amb alegria inconfusible anuncia que l'hivern s'ha acabat: «Quan canta la puput, el bon temps és vingut». Segur que n'heu sentit el cant, però, per si us en voleu assegurar, aneu al peu de la il·lustració que trobareu al marge dret de la pàgina que la Viquipèdia li dedica amb tant d'encert, i entendreu a la p... més »

LA PLATJA DE L’ESPERANÇA (Aguirre)

Salvador Bolufer a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 28/04/15
*Per Salvador Bolufer* *"La platja de l'esperança" és el títol del poema guanyador del Premi Malva 2015 de poesia satírica. Forma part d'un conjunt de cosconelles poètiques que vaig escriure amb tota la mordacitat sarcàstica que mereix el moment actual, i que han estat **publicades en el magnífic llibre Llum, de la Falla Sagrada Família-Corea (Gandia). * *Se suposa que la sàtira fallera radica en la ridiculització –més o menys enginyosa– de determinades situacions atípiques en la normalitat quotidiana. Però l’allau de mediocritat que durant els últims temps ha irromput en el si ... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
……….........................…….
Si al burrigrup canten i ballen, riuen i ploren, comenten i discuteixen... per què ací no?