Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

diumenge, 31 d’agost de 2014

LO TIGRE DE BENISSANÓ. Soliloquis amb Serafí (capítol 3)

En un dels comentaris que honoren el darrer soliloqui serafínic burripublicat al nostre grup de Facebook, l'amic Raül Hernàndez es va espolsar una dissertació d'eixes de tronar i fer ploure, on referia el paladí Serafí com "LO TIGRE DE BENISSANÓ". La frase em va alegrar el cos i em va divertir l'ànima; per això he tingut a bé emprar la parida a Raül, i he tingut a mal utilitzar-la per intitular aquesta tercera entrega dels SOLILOQUIS AMB SERAFÍ; una sèrie inventada per a recopilar i republicar (verb transitiu) les cosconelles literàries que venim inserint al burrigrup de Facebook amb certa regularitat, elaborades amb gramàtiques festives, i dedicades a descobrir tants casos d'analfabetisme funcional com ens envolten.

Foto extreta del Twitter oficial de Serafí, on es publiquen, en castellà de pedania, les seues activitats com a Delegat del Govern. 
En aquest cas, la referència twitterina diu: 
"En la procesión en honor a Santa Bárbara, patrona de Casinos".
Amén.
Hui els ofrenem quatre gracietes literàries que foren publicades entre finals de 2013 i principis de 2014. Aleshores encara pegàvem els parells de coces en formats més estrambòtics (paràboles, farses, faules, bravates...), però ja començava a notar-se la nostra vocació soliloquística i la nostra debilitat cap a qui llavors era el principal portaveu del valencianisme troglodita: LO TIGRE DE BENISSANÓ.

---------------------------------

El primer es basava en realitats històriques, i està escrit per a bons entenedors (per això ningú no es va donar per al·ludit):

FOC A LA BARRACA!
(paràbola)
23/12/2013

Diuen que un dia, un savi va dir: "Quan els que manen perden la vergonya, els que obeeixen perden el respecte". I els que llavors manaven van acusar el savi de ser un antisistema i un independentista. Però en un moment inesperat, els deixebles del savi demonitzat van exclamar: "FOC A LA BARRACA!"... I llavors es va armar la de Déu.

Molts anys després, els que manaven van tornar a perdre la vergonya i els que obeïen els havien perdut el respecte. Els manaires, que ja ho havien fet tot pols, no volien anar-se'n a casa i amenaçaven a continuar remenant el merder que ells mateixos havien creat. I si un dia els deixebles del savi exclamaren de nou: "FOC A LA BARRACA", les conseqüències podrien ser imprevisibles.

Llavors..., qui tindria la culpa? Els que haurien perdut el respecte o els que ja feia temps que havien perdut la vergonya?

Paràbola que dediquem a l'amic Joan Femenia.---------------------------------


El dia dels Sants Innocents de 2013, vàrem fer una ressenyeta basada en la celebració de la tal efemèride, i la vam il·lustrar amb una genial troballa de l'amiga Isabel Cunyat, dama de l'Horta:

LA FARSA DELS PRESUMPTES INNOCENTS
28/12/2013


Diuen que hui és el dia dels Innocents (no sabem si dels sants o dels presumptes). La gent sol gastar bromes que se solen considerar "innocentades". Nosaltres passarem d'aquesta data, perquè ja fa molts anys que vivim immersos en una permanent innocentada que alguns justifiquen invocant les urnes (emparats per una llei electoral que, al seu torn, és també una altra innocentada). I les bromes que no són gracioses, a nosaltres, no ens fan cap gràcia.

Il·lustrem aquesta proclama amb una estampa de Chappatté que hem afanat de la finestra facebooquera que regenta la dama Isabel Cunyat. Açò no és una innocentada; és, senzillament, una genialitat.
Un betlem en femení, Serafí.
---------------------------------

L'any 2014 ja vam començar amb les salutacions sistemàtiques a Serafí des del País Valencià. Encara que la breu ressenya periodística que republiquem a continuació refereix una de les al·lucinacions enfebrides de Pepe Trola, el final ja marca el camí que seguiran els futurs soliloquis serafínics:

BON DIA PEL MATÍ, SERAFÍ!
23/01/2014

Els de la banda de l'empastre afirmen que ja s'ha acabat la crisi (gràcies a ells, clar). Mariano el de les troles i Cospedal de la Manxa diuen que "Una vez superada la crisis, ha llegado el momento de empezar a crear empleo i a recuperar la economía". Aleshores pregunte jo— si han esperat que s'acabara la crisi per a començar la recuperació..., com era la crisi quan encara no s'havia acabat?, rebordonida o diferida? 

Disculpen la foto que il·lustra aquest comentari, però anit vaig tenir un malson i necessitava fer una comprovació. Des del País Valencià, bon dia pel matí, Serafí.

---------------------------------

I per acabar aquesta entrega, republiquem una faula molt coneguda que nosaltres vam relatar amb gramàtica salvatge. La tal faula parla per si sola i, per tant, considerem que explicar-ne el significat podria ser una ofensa contra la intel·ligència dels nostres lectors. De nou, el final és una declaració d'intencions:

L'HAQUETA DEL RETOR 
11/02/2014 Conta la faula que un retor molt devot tenia una haqueta faenera que alegrava amb els seus renills els repics de les campanes del campanar, i adobava amb les seues bonyigues l'acurat jardí de la casa abadia. 
Com que l'haqueta tenia el defecte de menjar tots els dies, el tal retor va decidir acostumar-la a no menjar, i va programar una sèrie de reformes de quadra i algunes retallades de subministrament que li permeteren aconseguir el seu propòsit. Així, va convertir la pallissa en un magatzem de ciris; va reduir el pessebre tant que el morro de l'haqueta no cabia dins; va suprimir la dotació de garrofes i va restringir de tal manera les racions de palla, que l'animal va perdre per complet l'apetit. 

I, quan l'haqueta ja estava acostumada a no menjar, doncs... ES VA MORIR!! El retor va plorar desconsolat tan dolorosa pèrdua, però mai no va arribar a entendre 
per què havia estirat la pota aquell animalet al qual tant li havia costat d'ensenyar a viure sense menjar. (Clique ACÍ per a llegir la faula sencera).

Des del País Valencià, bon dia pel matí, Serafí. Per on passem hui el rotovato?


---------------------------------

I ací ho deixem per hui. Entre aquest capítol que acabem d'acabar i els dos que hem publicat anteriorment, hem recopilat les gramàtiques atrevides que donaren peu a la consolidació de la sèrie que marcarà un abans i un després en la història de la literatura burra. La pròxima entrega ja s'endinsarà per complet en la realitat d'aquests SOLILOQUIS AMB SERAFÍ.
COSCONELLES LITERÀRIES (2).
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LES VERITATS "OFICIALS"

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/11/17
*Per Salvador Bolufer* Els primers anys de la dècada dels 80, Pego –el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: *La guerra de l'aigua*. El conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva. *Naixement del Riu Bullent* *(Foto: Revista Aguaits)* Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestim... més »

El Gobierno de la Nación disposa...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 15/09/17
*Per Ignasi Mora * El *Gobierno de la Nación* disposa, i no se'n tornarà arrere per més cagaleres que tinga: 1. S'habilitaran les places de bous de tota la Nació Espanyola per a tancar-hi tots els catalans —he dit tots!—, que ja s'han rist prou dels espanyols de veritat. El Director General d'aquesta gran operació nacional serà l'Il·lustríssim Senyor Felipe Cal Viva, amb experiència en aquestes feines de neteja de la població. 2. La Legió Nacional Espanyola substituirà el Barça en la lliga nacional espanyola i la seua cabra farà de porter, i qui no siga prou demòcrata i li clave... més »


«VIDA, TANTA VIDA!» AMB JOAN PELLICER I EL SEU 'DIARI DE SOTAIA'

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 25/07/17
*Per Maria Josep Escrivà* Llegir el *Diari de Sotaia*, que ha publicat, amb encert impagable, la Institució Alfons el Magnànim-CVEI és tornar a caminar a prop de Joan Pellicer, amerar-se de les seues paraules entusiastes i reverencials, admirar-se amb la seua admiració envers cada troballa senzilla i alhora grandiosa que la terra ens descobreix. Us anime, tant si sou amants —o aficionats només— de l'etnobotànica com si no, a no deixar-ne passar l'oportunitat. *Una de les imatges de l'exposició Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes, que es pot visitar al Museu Valencià... més »

EL FLORIDO PERNIL (2)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/05/17
*Per Salvador Bolufer* Fuiste de glorias florido pensil hoy reverdecen a un impulso juvenil Aquests dos pseudoversos –rebordonits, per cert– pertanyen a la lletra de l'himne d'Espanya que publicava l'Enciclopedia Álvarez, el llibre didàctic més habitual en les escoles franquistes entre els anys 1954 i 1966. I això de *Florido pensil*, que traduït al valencià seria més o menys com dir "pèndul florit" –nom de parida–, sembla que va inspirar el títol d'una espècie de memòria de l'escola nacionalcatòlica que va implantar el règim del general Franco. *L'obrires per on l'obrires, l'E... més »

EL NUVOLET DE BERNAT CAPÓ

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/03/17
*Per Salvador Bolufer* *Bernat Capó*Bernat Capó ha mort. Tenia 89 anys (molt ben aprofitats, si ens atenem a la quantitat de coses fetes i ben fetes que ens ha deixat per herència). No puc presumir de conèixer Bernat de tota la vida, però la deessa fortuna em va regalar la sort de coincidir amb ell fa 18 anys, i des de llavors ençà he pogut gaudir la seua amistat i la seua enriquidora mestria. Molt s'ha escrit i molt més s'escriurà sobre la vida i obra d'aquest homenot de Benissa (m'encanta eixe qualificatiu –homenot– que algú li ha atribuït aquests dies), i a més ho han fet i ho ... més »

VERSOS (PER)VERSOS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 3/03/17
*Per Salvador Bolufer* Ja està quasi. Després de 9 mesos de gestació –com les criatures humanes–, *Versos (per)versos* està a punt de veure la llum. Ja hem trencat aigües, i ens avisen del paritori editorial que el feliç esdeveniment tindrà lloc durant els pròxims dies. Portada del llibre *Versos (per)versos*, dissenyada per Josep Olaso, d'Edicions 96. *Versos (per)versos* és un llibre de poemes on es resumeixen, a manera de mostra, les diverses facetes de la meua producció satírica dels últims 15 anys. El projecte s'ha portat a terme amb la necessària complicitat d'Edicions 96... més »

LA PÀTRIA DELS FORASTERS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 17/01/17
*Per Salvador Bolufer* *Començaré aclarint que aquesta referència als "forasters" no amaga per a res connotacions xenòfobes, ni histèries patriòtiques ni monomanies xovinistes. Poder arrelar en qualsevol país del món, siga per gust o per pur instint de supervivència, és un dret que no se li pot negar a ningú, i els que presumim de ser nadius d'una zona privilegiada hem de tenir clar que ho som perquè algun avantpassat nostre va immigrar als paratges que nosaltres ara habitem. Els forasters d'aquesta història són aquells (i aquelles) que, de manera circumstancial i/o motivats per al... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.