...

............................................................................

dijous, 6 de desembre del 2012

Talls d'AL TALL


Recentment, AL TALL (cliiic) ha fet pública la decisió d'acabar la seua activitat artística com a grup. Ho fan sense desficis i després de 38 anys de faena feta i ben feta. Volen acomiadar-se dalt l'escenari, amb els seus sons, els seus ritmes i les seues lletres, però no han decidit encara on, com, ni quan ho faran.

AL TALL és un grup imprescindible en la història contemporània del País Valencià, la qual cosa explica els reconeixements i les innombrables mostres d'afecte i solidaritat que està rebent des de tots els sectors benintencionats (i des d'algun que altre no tan benintencionat) de les nostres geografies. Nosaltres també volem aportar el nostre granet d'arena en favor de tan entranyable esdeveniment, i ho farem recordant moments en els quals hem compartit la nostra burrera amb determinats components de la colla. Segurament aquest testimoni serà el més humil de tots, però deixarà entreveure la nostra admiració i agraïment al grup, i l'afecte i l'amistat que mantenim amb alguna de les persones que el componen.


Manolo Miralles i Vicent Torrent (Al Tall),
al plató de La sonata de la pecata minuta (7/06/2002)


TALLS I RETALLS
de la Pecata Minuta
Vicent Torrent


El dia 4 de maig de 2001, Vicent Torrent visità el plató de LA SONATA DE LA PECATA MINUTA, un programa de televisió que va produir BURRERA COMPRIMIDA durant tres temporades (2001-2003). El 7 de juny de 2002 ens va tornar a visitar Vicent, aquesta vegada acompanyat per Manolo Miralles. Amb imatges de les emissions esmentades hem compost el capítol 6é de TALLS I RETALLS, una sèrie d'audiovisuals dedicada a recordar aquella experiència televisiva tan entranyable per a nosaltres. 

Manolo Miralles
Hui i ací presentem l'entrega esmentada. "Talls d'AL TALL" és el títol elegit per a referir un capítol on podran viatjar més de 10 anys enrere per a veure i escoltar els dos components més representatius d'aquest grup emblemàtic que ara ha decidit descansar. Amb els talls que hem seleccionat es poden comprovar les dues gratíssimes estones que ens brindaren entre cançons i bones converses, repletes d'anècdotes molt divertides i comentaris sobre determinats aspectes de la misèria social que, si llavors ja era dolenta, amb el pas del temps encara ha empitjorat. 


Tal com solem fer, hem completat el capítol amb diverses alegries escèniques protagonitzades per gent de l'equip habitual del programa, com ara Salvador Bolufer, Cèsar Monzonís, Cristina Seguí, Malva Ordiñaga (Lady Malva), Josep Moll (Pintat de Parevell), Pep Trotonda (Tito), Kiko Pastor, Carlos Miralles i, com sempre, el mestre Giovani Pastoreli. No es perden l'estampa del Betlem vivent que va encapçalar una edició del programa el Nadal de 2001 (el nostre pessebre no tenia bouet, però burreta sí..., diga el que diga ara el sr. Papa de Roma; això faltava!). 

Heus ací, doncs, l'enllaç al vídeo que ens ocupa:


        
GALERIA DE FOTOS

Tal com vam fer en les entregues anteriors, per completar aquesta presentació hem inserit també algunes fotos extretes de diversos programes. Com que les esmentades instantànies han estat captades de gravacions de vídeo (amb les imatges en moviment), la qualitat no és massa bona, però considerem que reflecteixen amb bastant fidelitat el feliç ambient que respirava la Pecata Minuta:

Betlem vivent que encapçalava un programa de Nadal de l'any 2001.
La burreta que escalfava el pessebre pareixia real, però el Jesuset
resultà ser un impostor.

Dos aspectes del que fou durant un temps la part central
del plató d'hivern de la Pecata Minuta.

Paròdia secció del cor (plató d'estiu).
Els srs. Monzonís i Bolufer discutint (en directe)
 al plató d'hivern com si foren dos edils.
La srta. Cristina transmetent alegries.
Lady Malva: l'altra alegria de la casa.

Transmetent una radionovel·la rebordonida,
sota l'estreta vigilància i control del mestre Giovani Pastoreli.


Per a veure més fotos, clique ací (cliiiic)
4 comentaris:

 1. Documents impagables, en mans de gent amb talent i humor ídem! Això no té preu! Llàstima que no tinguem cap concessió de TDT per reemetre tot el material! Todo se andará

  ResponElimina
 2. El programa ens feia sentir que els personatges convidats entraven a casa. Una ràdio-televisió inusual. Ens acostava tots els pobles de La Marina Alta i en alguns casos de La Safor i ens feia sentir-nos un sol. Els qui estaven fent el programa s'ho passaven bé i això ens contagiava. Ara no queda més que "youtubejar", però amb molt de gust.

  ResponElimina
 3. Hi ha molts d'aquells programes que serien encara de rabiosa actualitat. Ha passat una dècada i les coses que han canviat han sigut a pitjor. Eren temps d'Aznar a Madrid, amb Rodrigo Rato (l'eminència de Bankia) de vicepresident i ministre d'economia. A València manava primerament un valencià de Cartagena conegut com Zaplana, i la segona etapa del programa fou president un altre valencià de Motilla del Palancar (Cuenca), de cognom Olivas (eixe que després li va explotar a les mans Bancaixa i el Banc de València). Aleshores, l'equip del programa, entre paròdies, bromes i rialles, i molts dels convidats que passaven pel plató, denunciaven els destarifos d'aquell present i vaticinaven l'empastre que ara estem vivint. Ara bamben els hereus dels mandataris esmentats perfumant el merder amb colònia de pedania pobra. Llavors deien que estàvem contra el progrés; ara dirien que som antisistema, i demà, si es presenta, diran que per culpa nostra s'ha trencat la unitat d'Espanya. Gràcies per provocar-me, amics Jovi i Pepa.

  ResponElimina
 4. Com sempre, fantàstic programa de Talls i Retalls, però aquesta vegada molt emotiu perquè fa poc ens em assabentat de la trista notícia que Al Tall es retira ja del món de la música. Però sempre ens quedarà, això, la seua preciosa música. A mi m'agrada Al Tall des de ben menuda i, com diria el Sr.Bolufer, ja no tinc quatre dies. Gràcies a Al Tall per tot i a vosaltres per donar-nos l'oportunitat de veure estos divertits i ingeniosos programes, almenys als qui no tinguérem la sort de veure'ls en el seu moment.

  ResponElimina


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més significatives i entranyables que s'han publicat 

al Burribloc durant els seus 23 anys de vida activa.


I començarem amb l'article publicat el 15 de juliol de 2012 

sobre la vida i obra de l'immortal Joan Pellicer, escrit per 

Maria Josep Escrivà —la Dama del Grau— amb la pulcritud 

que la caracteritza. Malgrat els anys que han passat, 

continua sent un dels posts més visitats de la burrixarxa. 


JOAN PELLICER: «DONEU-ME UN POC DE LA VOSTRA SAVIESA»

Text: Maria Josep Escrivà Muntatge del vídeo: Salvador Bolufer “No l’espectre dels despatxos i salons, ni el fantasma dels pas...


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més típiques de la causa burricomprimida que s'han publicat 

al Burribloc, tant les audiovisuals com les escrites.


I començarem amb la presentació del vídeo

"EL POTET DE PIXUM" recitat a duo per l'autor,

Salvador Bolufer i pel mestre Tomàs Llopis.

El potet de pixum és un dels poemes clàssics de Bucomsa.  


EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...
   

En aquest apartat recordarem, a poc a poc, algunes

de les burrientrades precioses que s'han publicat 

al grup del Burribloc i al Pulcribloc «Passa la vida»

que administra la nostra Maria Josep Escrivà.


I començarem amb un dels articles de la sèrie

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES, un magnífic

      treball que realitzaven conjuntament Maria Josep Escrivà,

Àngela Guixot i Júlia Llorca Tauste. L'entrega que ara

recordem és la que dedicaren a la paraula «MELIC».


 LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «MELIC»
*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.» Isabel Coixet Text: Maria Josep Escrivà i Àngela Guixot Escrivà Fotos: Júlia Llorca Tauste * *Això de la foto és un «llombrígol», o «llombric»: «cuc, especialment de terra, o intestinal». A l'amiga Júlia Llorca li resulten repugnants i li costa fotografiar-los. Però, en el meu cas, reconec que em recorden nits de pescar a l'anguila amb el meu pare, al barranc de Sant Nicolau del Grau de Gandia, sempre que no hi hagués lluna plena... I potser per això em resulten entranyables, què hi farem! L'atzar va voler que, just jo i no la Júlia... mostra'n més

EL MÓN PER UN FORAT. Experiment apocalíptic

*Per Salvador Bolufer* El dia 9 de novembre de 2010 encetàvem el Burribloc que ara tenen entre cella i cella. En aquella època es van posar de moda aquesta classe de pàgines Web, conegudes normalment com a "blogs" (per a nosaltres sempre han sigut "blocs"), i la xarxa internauta es va omplir de blocaires, blocòlegs i bloquistes de les més diverses classes i condicions. Després aparegueren altres xarxes més dinàmiques i menys exigents que propiciaren l'abandonament progressiu d'aquesta modalitat divulgativa. Queden enc... mostra'n més
  

  


    LES PREVISIONS DELS BRILLANTS
    Textos i versos: Salvador Bolufer Femenia
    Recitació i muntatge àudios: Salvador Bolufer Sendra

             La romança                     Llagrimetes 
               dels temps que corren                          planetàries 
                       
                           2021                                            2022


             La venjança                          El món
                            de Manitú                                    per un forat
                       
                           2023                                          2024                                                           

...

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................