...

............................................................................

dijous, 6 de desembre del 2012

Talls d'AL TALL


Recentment, AL TALL (cliiic) ha fet pública la decisió d'acabar la seua activitat artística com a grup. Ho fan sense desficis i després de 38 anys de faena feta i ben feta. Volen acomiadar-se dalt l'escenari, amb els seus sons, els seus ritmes i les seues lletres, però no han decidit encara on, com, ni quan ho faran.

AL TALL és un grup imprescindible en la història contemporània del País Valencià, la qual cosa explica els reconeixements i les innombrables mostres d'afecte i solidaritat que està rebent des de tots els sectors benintencionats (i des d'algun que altre no tan benintencionat) de les nostres geografies. Nosaltres també volem aportar el nostre granet d'arena en favor de tan entranyable esdeveniment, i ho farem recordant moments en els quals hem compartit la nostra burrera amb determinats components de la colla. Segurament aquest testimoni serà el més humil de tots, però deixarà entreveure la nostra admiració i agraïment al grup, i l'afecte i l'amistat que mantenim amb alguna de les persones que el componen.


Manolo Miralles i Vicent Torrent (Al Tall),
al plató de La sonata de la pecata minuta (7/06/2002)


TALLS I RETALLS
de la Pecata Minuta
Vicent Torrent


El dia 4 de maig de 2001, Vicent Torrent visità el plató de LA SONATA DE LA PECATA MINUTA, un programa de televisió que va produir BURRERA COMPRIMIDA durant tres temporades (2001-2003). El 7 de juny de 2002 ens va tornar a visitar Vicent, aquesta vegada acompanyat per Manolo Miralles. Amb imatges de les emissions esmentades hem compost el capítol 6é de TALLS I RETALLS, una sèrie d'audiovisuals dedicada a recordar aquella experiència televisiva tan entranyable per a nosaltres. 

Manolo Miralles
Hui i ací presentem l'entrega esmentada. "Talls d'AL TALL" és el títol elegit per a referir un capítol on podran viatjar més de 10 anys enrere per a veure i escoltar els dos components més representatius d'aquest grup emblemàtic que ara ha decidit descansar. Amb els talls que hem seleccionat es poden comprovar les dues gratíssimes estones que ens brindaren entre cançons i bones converses, repletes d'anècdotes molt divertides i comentaris sobre determinats aspectes de la misèria social que, si llavors ja era dolenta, amb el pas del temps encara ha empitjorat. 


Tal com solem fer, hem completat el capítol amb diverses alegries escèniques protagonitzades per gent de l'equip habitual del programa, com ara Salvador Bolufer, Cèsar Monzonís, Cristina Seguí, Malva Ordiñaga (Lady Malva), Josep Moll (Pintat de Parevell), Pep Trotonda (Tito), Kiko Pastor, Carlos Miralles i, com sempre, el mestre Giovani Pastoreli. No es perden l'estampa del Betlem vivent que va encapçalar una edició del programa el Nadal de 2001 (el nostre pessebre no tenia bouet, però burreta sí..., diga el que diga ara el sr. Papa de Roma; això faltava!). 

Heus ací, doncs, l'enllaç al vídeo que ens ocupa:


        
GALERIA DE FOTOS

Tal com vam fer en les entregues anteriors, per completar aquesta presentació hem inserit també algunes fotos extretes de diversos programes. Com que les esmentades instantànies han estat captades de gravacions de vídeo (amb les imatges en moviment), la qualitat no és massa bona, però considerem que reflecteixen amb bastant fidelitat el feliç ambient que respirava la Pecata Minuta:

Betlem vivent que encapçalava un programa de Nadal de l'any 2001.
La burreta que escalfava el pessebre pareixia real, però el Jesuset
resultà ser un impostor.

Dos aspectes del que fou durant un temps la part central
del plató d'hivern de la Pecata Minuta.

Paròdia secció del cor (plató d'estiu).
Els srs. Monzonís i Bolufer discutint (en directe)
 al plató d'hivern com si foren dos edils.
La srta. Cristina transmetent alegries.
Lady Malva: l'altra alegria de la casa.

Transmetent una radionovel·la rebordonida,
sota l'estreta vigilància i control del mestre Giovani Pastoreli.


Per a veure més fotos, clique ací (cliiiic)
4 comentaris:

 1. Documents impagables, en mans de gent amb talent i humor ídem! Això no té preu! Llàstima que no tinguem cap concessió de TDT per reemetre tot el material! Todo se andará

  ResponElimina
 2. El programa ens feia sentir que els personatges convidats entraven a casa. Una ràdio-televisió inusual. Ens acostava tots els pobles de La Marina Alta i en alguns casos de La Safor i ens feia sentir-nos un sol. Els qui estaven fent el programa s'ho passaven bé i això ens contagiava. Ara no queda més que "youtubejar", però amb molt de gust.

  ResponElimina
 3. Hi ha molts d'aquells programes que serien encara de rabiosa actualitat. Ha passat una dècada i les coses que han canviat han sigut a pitjor. Eren temps d'Aznar a Madrid, amb Rodrigo Rato (l'eminència de Bankia) de vicepresident i ministre d'economia. A València manava primerament un valencià de Cartagena conegut com Zaplana, i la segona etapa del programa fou president un altre valencià de Motilla del Palancar (Cuenca), de cognom Olivas (eixe que després li va explotar a les mans Bancaixa i el Banc de València). Aleshores, l'equip del programa, entre paròdies, bromes i rialles, i molts dels convidats que passaven pel plató, denunciaven els destarifos d'aquell present i vaticinaven l'empastre que ara estem vivint. Ara bamben els hereus dels mandataris esmentats perfumant el merder amb colònia de pedania pobra. Llavors deien que estàvem contra el progrés; ara dirien que som antisistema, i demà, si es presenta, diran que per culpa nostra s'ha trencat la unitat d'Espanya. Gràcies per provocar-me, amics Jovi i Pepa.

  ResponElimina
 4. Com sempre, fantàstic programa de Talls i Retalls, però aquesta vegada molt emotiu perquè fa poc ens em assabentat de la trista notícia que Al Tall es retira ja del món de la música. Però sempre ens quedarà, això, la seua preciosa música. A mi m'agrada Al Tall des de ben menuda i, com diria el Sr.Bolufer, ja no tinc quatre dies. Gràcies a Al Tall per tot i a vosaltres per donar-nos l'oportunitat de veure estos divertits i ingeniosos programes, almenys als qui no tinguérem la sort de veure'ls en el seu moment.

  ResponElimina

EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...

LA FAULA DE LES PILOTES

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - bucomsa - - 19/05/20
*Per Salvador Bolufer* *"La faula de les pilotes"* és un poema que vaig escriure en els temps en què els duros botaven, quan el formigó era sinònim de *riquea* i prosperitat i la moda dels camps de golf havia d’atraure a les nostres geografies tots els rics del planeta. L'any 2017, quan el vaig incloure al llibre de poemes satírics *Versos (per)versos* (Edicions 96) ja podia considerar-se una crònica de fets, però l’any 2007, quan va guanyar la primera edició del Premi Malva, era només una amanida de versets de caire premonitori. *L'any 2007 es preveia que l'esclafit de la bomb... més »

LA PLATJA DE L'ESPERANÇA (la playa de Madrid)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - bucomsa - 12/04/20
*Per Salvador Bolufer* LA PLATJA DE L'ESPERANÇA és el títol del poema guanyador del Premi Malva 2015 de poesia satírica. Forma part d'un conjunt de cosconelles poètiques que vaig escriure amb tota la mordacitat sarcàstica que el moment reclamava. Es tracta d'una paròdia poètica basada en fets reals, però que ens recorda el *Bienvenido, Mister Marshall*, del gran Berlanga. Don Arturo Torró –el trobador en la ficció– i donya Esperanza Aguirre –la musa– són els principals protagonistes d'una història que es va desenvolupar a Gandia durant una visita oficial de la susdita mandatària... més »

...

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................