...

............................................................................

divendres, 21 de setembre del 2012

ON DIRÍEU QUE ATERREN ELS ÀNGELS...?


Per Maria Josep Escrivà

Estic convençuda que ens sobrevolen àngels. De nit, i de dia, i a tota hora. Ja sé que dir això, en els temps que corren, m’atorga, com a mínim, la condició de bajoca. Tot i així, n’estic convençuda: ens sobrevolen àngels. Àngels de bona pasta."El dia del meu descobriment, però, era hivern. I feia tant de fred que hi havia rosada blanca cobrint les herbes."

Obstinada, però, en la meua creença, i, a pesar d’utopies, sé que els àngels que ens sobrevolen estan exposats, amb tota la seua fragilitat, a les canallades dels qui habitem una mica més avall. Per això intente fixar-me en aquells llocs estratègics que un àngel podria aprofitar en el cas de necessitar un aterratge d’emergència. Aquesta petita mansarda de pissarra, per exemple, em va parèixer indicada per a un incident d’una tal volada.


Mansarda en un carrer del petit poble francès de Barre,
a la serralada occitana de les Cevenes.
Foto: Enric Cerver Olcina.

Però el lloc més idoni perquè un àngel puga aterrar és, sense cap mena de dubte, l’estudi de Maria Alcaraz Frasquet, al carrer Cervantes de Rafelcofer de la Safor. Un autèntic colomar dàngels, amb vistes a la muntanya del Rabat, un pujolet on es va descobrir un jaciment amb restes del segle V a.C. Maria és il·lustradora, artista com la copa d’un pi, amiga estimada, i ara també mare al 50% de la colla de personatges angelicals que poblarà el llibre Àngels de nata, un conte per a tots els públics redactat en els últims anys, i que Edicions 96, amb Dolors Pedrós al capdavant, ha decidit donar cabuda entre el seu catàleg editorial d’ales obertes. Intentaré, en la mesura de les meues possibilitats, estar a laltura de la confiança, tant de Maria i la seua il·limitada imaginació colorida, com de Dolors i la seua empresa... I més ara, que, com a treballadora de la casa, no minteressa gens que faça fallida per culpa de la meua inconsciència! 

Maria Alcaraz Frasquet, il·lustradora, amb Pau Àlvarez, dissenyador:
si els Àngels ixen malament serà per culpa d'ells; i si ixen bé...
serà gràcies a la inspiració de l'autora!


Us deixe, com a petit tast, aquest fragment del conte en qüestió, on alguns dels protagonistes intercanvien opinions sobre la naturalesa i la confusa existència dels àngels. Us ho heu plantejat mai, vosaltres? Jo, a pesar que els temps no hi siguen gens propicis, continue creient que aquests éssers a mitjan camí entre un ocell i una persona ens sobrevolen. I si no, per quins set sous se mhauria acudit, a mi, escriure Àngels de nata?


Les eines de treball de Maria.
 
–I ara què fem, Aldonça?
–No ho sé, Felícia, deixeu-me pensar...
–No podem contar-ho a ningú. Diu que les persones ja no creuen en àngels.
–La meua iaia sí es va apressar a corregir la Carme, la més petita de tots nosaltres. Sempre em diu que porte l’Àngel de la Guarda enganxat al paladar.
–Això no és igual saltà el Cosme. A mi em va explicar un dia mon pare que un àngel és com un dimoni, però al revés. I que de menut es pensava que n’havia vist volar algun per damunt de l’ullal de l’Alqueria del Duc, però quan va créixer va saber que aquelles bestioletes d’ales lluents no eren àngels, sinó parotets. –Doncs la tia Amèlia diu que els àngels són xiquets que han pujat al cel abans d’hora aquest era el Lluïsma, un poquet panoli en temes d’aquesta naturalesa.
–Eixos són els àngels dels morts, badoc! Gustau era el major, i li agradava fer-se el burleta, i tenen galtes color de rosa, i cabells a rulls, i no els falta de res... Ara bé, els àngels dels morts són muts. Tu has vist que el nostre àngel siga mut?
–El nostre àngel, el nostre àngel... ja tornava Encarna a fer la guitza. Els àngels no són de ningú. No tenen pare ni mare, ni home ni dona. Per no ser no són ni persones.


"Quan vaig conèixer l'Aldonça... ella sí que tenia
una bella història per contar!"
–Ah no, llesta, i aleshores què són? li va replicar Rafel.
–Són..., els àngels són...: mig ocell i mig persona!
–Els àngels no són res: ni persona, ni home, ni dona, ni xiquet, ni xiqueta... Encarna s’havia proposat aigualir-nos la festa. Qui vos diu que algun graciós no ens ha volgut gastar un broma?

Silenci sepulcral. Ningú no tenia, en realitat, cap argument per a demostrar que aquell ésser pansit com una bleda i recobert d’una nata blanca i gelada com la neu no fóra una estafa, una manera de prendre el pèl als xiquets, una burla a aquells amics que, desbordats de fantasia, havien transformat paraigües en bolets i llanterners en mags pirata. Ningú..., o quasi ningú...
 

"
Que no deu haver treballat de pirata, vostè...?"

[Continuarà...]


9 comentaris:

 1. Esteu deixant-nos la mel a la boca!A veure quan sentim parlar de nou dels àngels!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Anem matant el cuquet mentre arriba la definitiva, Jovi... Tu saps l'emoció i el 'nirviós' que és això. Gràcies per estar a l'aguait!

   Elimina
 2. Seguint la corda, que els "àngels" el duguen a bon port

  ResponElimina
  Respostes
  1. I que tu ens hi acompanyes, per a compartir, també, aquest comboi. No sé si has vist que la SQS ha enllaçat a fb el teu últim post, i es veu que ha agradat la provocació. Gràcies per deixar-te caure per ací. Salut!

   Elimina
 3. I quant de temps, dius, haurem d'esperar per que aterren del tot???? Et dius a tu mateixa bajoca... Sabies que hi ha molta gent que fariem del món un bajocal? Una abraçada Eduard

  ResponElimina
  Respostes
  1. M'agrada molt l'expressió, Eduard: "fer del món un bajocar"! Jo sospite que sí, que en som molts els qui creiem en la màgia, els qui ens volem deixar guiar pels nostres ideals, perquè això ens fa de motor. És la salsa de la vida, i un espai de felicitat personal que depèn únicament i exclusivament de nosaltres.

   Si tot va bé, els àngels aterraran amb l'arribada de l'hivern. Són criatures molt ben avingudes amb el fred. Una abraçada ben forta.

   Elimina
 4. En els temps que corren, un conte sobre àngels fa de bon llegir i més encara si ens imaginem que estan entre nosaltres. Que be pensar que no estem sols, quan creiem que estem sols.

  ResponElimina
 5. Cadascú té els seus recursos per a sobreposar-se a les mundanalitats del món terrenal. De vegades són lletges com un pecat no comès, i és preferible aferrar-se a una il·lusió com la dels àngels, o al que faça falta. Més encara quan una és tan atea que, si de cas alguna vegada se m'ocorreguera creure en l'existència d'un déu, seria per a bufetejar-lo. Ara, el dret a creure en els àngels, que, com tu dius, ens acompanyen si mai ens sentim a soles (parle d'aquella soledat que dol...), aquest dret no ens el lleva ningú.

  ResponElimina
 6. Per alguna qüestió tècnica, ANTÒNIA MARTÍNEZ no ha pogut publicar un comentari i ens l'ha enviat per correu electrònic per tal que el publiquem nosaltres. Amb molt de gust:

  Has aconseguit dominar i, alhora brodar el raonament infantil impregnat amb la frescura de la innocent espontaneïtat dels infants. FELICITATS!
  No tenia cap dubte de que la il·lustració de les angelicals paraules dels teus personatges, il·lustrarien de forma angelical la nostra il·lustradora (besets a Maria).

  Antònia Martínez

  ResponElimina


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més significatives i entranyables que s'han publicat 

al Burribloc durant els seus 23 anys de vida activa.


I començarem amb l'article publicat el 15 de juliol de 2012 

sobre la vida i obra de l'immortal Joan Pellicer, escrit per 

Maria Josep Escrivà —la Dama del Grau— amb la pulcritud 

que la caracteritza. Malgrat els anys que han passat, 

continua sent un dels posts més visitats de la burrixarxa. 


JOAN PELLICER: «DONEU-ME UN POC DE LA VOSTRA SAVIESA»

Text: Maria Josep Escrivà Muntatge del vídeo: Salvador Bolufer “No l’espectre dels despatxos i salons, ni el fantasma dels pas...


En aquest apartat recordarem, a poc a poc, les burrientrades

 més típiques de la causa burricomprimida que s'han publicat 

al Burribloc, tant les audiovisuals com les escrites.


I començarem amb la presentació del vídeo

"EL POTET DE PIXUM" recitat a duo per l'autor,

Salvador Bolufer i pel mestre Tomàs Llopis.

El potet de pixum és un dels poemes clàssics de Bucomsa.  


EL POTET DE PIXUM
BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 2/10/20
*Per Salvador Bolufer* Durant les huit temporades que va estar en antena el programa *Bon profit*, de Ràdio Pego, solia començar la meua intervenció recitant uns versos de tall satíric, normalment amb la música del preludi de Bohemios que activava des del control la nostra Carmen Oltra (*Carmenzilla del Pedàs*), amb el també nostre Pep el Tito (*Titus magnanimun*), sempre preparat per a completar la festa amb alguna onomatopeia marca de la casa. "El potet de pixum" és un del centenar de poemes que nasqueren per aquell motiu a principis dels anys 90. La temàtica dels textos era mo...
   

En aquest apartat recordarem, a poc a poc, algunes

de les burrientrades precioses que s'han publicat 

al grup del Burribloc i al Pulcribloc «Passa la vida»

que administra la nostra Maria Josep Escrivà.


I començarem amb un dels articles de la sèrie

LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES, un magnífic

      treball que realitzaven conjuntament Maria Josep Escrivà,

Àngela Guixot i Júlia Llorca Tauste. L'entrega que ara

recordem és la que dedicaren a la paraula «MELIC».


 LA VIDA SECRETA DE LES PARAULES: «MELIC»
*«Hay muy pocas cosas: silencio y palabras.» Isabel Coixet Text: Maria Josep Escrivà i Àngela Guixot Escrivà Fotos: Júlia Llorca Tauste * *Això de la foto és un «llombrígol», o «llombric»: «cuc, especialment de terra, o intestinal». A l'amiga Júlia Llorca li resulten repugnants i li costa fotografiar-los. Però, en el meu cas, reconec que em recorden nits de pescar a l'anguila amb el meu pare, al barranc de Sant Nicolau del Grau de Gandia, sempre que no hi hagués lluna plena... I potser per això em resulten entranyables, què hi farem! L'atzar va voler que, just jo i no la Júlia... mostra'n més

EL MÓN PER UN FORAT. Experiment apocalíptic

*Per Salvador Bolufer* El dia 9 de novembre de 2010 encetàvem el Burribloc que ara tenen entre cella i cella. En aquella època es van posar de moda aquesta classe de pàgines Web, conegudes normalment com a "blogs" (per a nosaltres sempre han sigut "blocs"), i la xarxa internauta es va omplir de blocaires, blocòlegs i bloquistes de les més diverses classes i condicions. Després aparegueren altres xarxes més dinàmiques i menys exigents que propiciaren l'abandonament progressiu d'aquesta modalitat divulgativa. Queden enc... mostra'n més
  

  


    LES PREVISIONS DELS BRILLANTS
    Textos i versos: Salvador Bolufer Femenia
    Recitació i muntatge àudios: Salvador Bolufer Sendra

             La romança                     Llagrimetes 
               dels temps que corren                          planetàries 
                       
                           2021                                            2022


             La venjança                          El món
                            de Manitú                                    per un forat
                       
                           2023                                          2024                                                           

...

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.
.................................................
.................................................

...

.......................................................................