Si cliquen ací:


podran fer un passeig virtual pel burribloc i buscar amb facilitat

tots els continguts que hem publicat fins ara.


...


PASSA LA VIDA........................ EL CORRAL DE BUCOMSA

........El Pulcribloc..................................................El racó del fumadorEL SOLFABLOC........................ EL REBOST DE BUCOMSA

... Estellés en solfa........................................La vida secreta de les paraules

divendres, 4 de febrer de 2011

RÀDIO PEGO, 25 ANYS DESPRÉS

El proper dissabte, 5 de febrer, tindrà lloc la inauguració oficial de la seu on ja s'ubiquen els nous estudis de Ràdio Pego.(clic)
Per a BURRERA COMPRIMIDA, el referit esdeveniment no representa un simple tràmit burocràtic. Estem parlant d'una ràdio que alguns de nosaltres hem viscut amb molta intensitat, i per la qual hem lluitat amb força, sobretot a l'hora d'afrontar les dificultats dels seus inicis com a ràdio lliure, i els primers anys de funcionament com a ràdio municipal.

Tot va començar l'any 1985. Després d'alguns mesos de peregrinació per diversos locals, de contratemps en contratemps (algun dia contarem tot això), Ràdio Lliure de Pego va poder assentar-se en un primer pis del carrer Sant Lluís, on va mantenir els estudis fins a l'any 1989, quan el col·lectiu que gestionava l'emissora va decidir posar fi a les emissions per "imperatius legals", que també contarem algun dia. Feia unes setmanes que l'administració, després d'onze anys, havia aprovat un reglament constitucional de radiodifusió per ones que posava fi a la situació d'al·legalitat d'allò que denominaven ràdios lliures (cal aclarir que al·legalitat i il·legalitat no són la mateixa cosa). No sabem com ni per què (però ho imaginem), la nostra ràdio va ser elegida per a ser la primera que tancara; altres emissores similars a la nostra van continuar emetent sense rebre avisos ni amenaces, però nosaltres, a les poques setmanes, vam començar a empomar patracols personalitzats que advertien de les multes de fins a 10 milions de les antigues pessetes si no cessàvem l'activitat immediatament (fins i tot, algú trucava per telèfon a les cases per a preguntar si encara funcionava la maleïda emissora). Cal aclarir també que Ràdio Lliure de Pego va funcionar durant eixos quatre anys sense cap tipus de subvenció ni ajuda oficial. Les instal·lacions van ser sufragades per alguns membres del col·lectiu, i els responsables de cada programa pagàvem una quota mensual que servia per al manteniment i les despeses pròpies de l'emissora.


Gent de Burrera Comprimida formava part d'eixe col·lectiu; entre altres tasques vam assumir el programa esportiu i el magazín dominical Bon profit, un programa que va començar a emetre's el 6 d'octubre de 1985, i que es va acabar onze anys després per presumptes avaries al repetidor. L'esmentat programa va aportar a la radiofonia local més de 300 edicions, per on van passar al voltant de mil convidats distints, de totes les classes i condicions.L'any 1993, Elvira Cambrils i Joan Antoni Oltra (components del col·lectiu abans esmentat) eren regidors de l'ajuntament, i una de les tasques que es van proposar va ser legalitzar la ràdio i reprendre les seues emissions. I així, sota l'assessoria jurídica de Ximo Tur (actual alcalde de Calp), l'ajuntament va sol·licitar la concessió de la llicència com a ràdio municipal que seria gestionada per una mercantil pública denominada Ràdio Pego SL (la susdita mercantil es va dissoldre fa 4 anys, i ara la ràdio està gestionada directament per l'ajuntament). La primera etapa d'aquesta modalitat de ràdio municipal es va desenvolupar amb la mateixa filosofia de ràdio participativa utilitzada pel col·lectiu anterior, si bé tothom estava d'acord que calia donar a l'empresa un caire més professional, en la mesura que les possibilitats ho permeteren. Va assumir la direcció el meu Toni Ribera, i el programa Bon profit va reiniciar la tasca el 26 de setembre de 1993, i es va mantenir al peu del canó fins a l'arribada de la presumpta avaria abans esmentada.
Sara Garcia. Actual directora
de Ràdio Pego


Malgrat tot, el programa va desaparèixer sense cap desfici per la nostra part, i amb la sensació d'haver acomplit un repte i un propòsit. Per això, ara mateix contemplem en la distància la consolidació d'aquella radiet que qüestionaven els de sempre, i no podem evitar, amb tota la nostra modèstia i humilitat, sentir-nos part viva d'una història que afortunadament continua, malgrat les vicissituds que en determinats moments han afectat la seua trajectòria.


Cèsar Monzonís (a l'esquerra), anterior 
director, conduint un programa.
Així doncs, 25 anys després d'aquella escaleta del carrer Sant Lluís, que va continuar en una altra escaleta ubicada on ara hi ha l'arxiu municipal, i va seguir a l'escalota de tres pisos del carrer Sant Agustí, Ràdio Pego ha traslladat els seus estudis a un local situat en una planta baixa, ampli, cèntric, ben protegit i amb accés per a tothom. Serà inaugurat el dia 5 de febrer. L'amiga Sara Garcia, actual directora (successora del també burreracomprimit Cèsar Monzonís), ens ha convidat a aportar el nostre testimoni durant la programació especial que se celebrarà al llarg del dia. Nosaltres allí estarem, contents i agraïts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LES VERITATS "OFICIALS"

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 20/11/17
*Per Salvador Bolufer* Els primers anys de la dècada dels 80, Pego –el meu poble– vivia un dels episodis més turbulents i desagradables de la seua història contemporània: *La guerra de l'aigua*. El conflicte fou provocat per un decret que disposava el transvasament al terme de Dénia d'aigua procedent dels aqüífers de Pego i Oliva. *Naixement del Riu Bullent* *(Foto: Revista Aguaits)* Un grup de veïns –on acabà integrant-se pràcticament tot el poble– es va oposar al transvasament en qüestió, adduint els perills ecològics que podia provocar tal projecte, però els mandataris desestim... més »

El Gobierno de la Nación disposa...

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 15/09/17
*Per Ignasi Mora * El *Gobierno de la Nación* disposa, i no se'n tornarà arrere per més cagaleres que tinga: 1. S'habilitaran les places de bous de tota la Nació Espanyola per a tancar-hi tots els catalans —he dit tots!—, que ja s'han rist prou dels espanyols de veritat. El Director General d'aquesta gran operació nacional serà l'Il·lustríssim Senyor Felipe Cal Viva, amb experiència en aquestes feines de neteja de la població. 2. La Legió Nacional Espanyola substituirà el Barça en la lliga nacional espanyola i la seua cabra farà de porter, i qui no siga prou demòcrata i li clave... més »


«VIDA, TANTA VIDA!» AMB JOAN PELLICER I EL SEU 'DIARI DE SOTAIA'

Maria Josep Escrivà a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 25/07/17
*Per Maria Josep Escrivà* Llegir el *Diari de Sotaia*, que ha publicat, amb encert impagable, la Institució Alfons el Magnànim-CVEI és tornar a caminar a prop de Joan Pellicer, amerar-se de les seues paraules entusiastes i reverencials, admirar-se amb la seua admiració envers cada troballa senzilla i alhora grandiosa que la terra ens descobreix. Us anime, tant si sou amants —o aficionats només— de l'etnobotànica com si no, a no deixar-ne passar l'oportunitat. *Una de les imatges de l'exposició Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes, que es pot visitar al Museu Valencià... més »

EL FLORIDO PERNIL (2)

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/05/17
*Per Salvador Bolufer* Fuiste de glorias florido pensil hoy reverdecen a un impulso juvenil Aquests dos pseudoversos –rebordonits, per cert– pertanyen a la lletra de l'himne d'Espanya que publicava l'Enciclopedia Álvarez, el llibre didàctic més habitual en les escoles franquistes entre els anys 1954 i 1966. I això de *Florido pensil*, que traduït al valencià seria més o menys com dir "pèndul florit" –nom de parida–, sembla que va inspirar el títol d'una espècie de memòria de l'escola nacionalcatòlica que va implantar el règim del general Franco. *L'obrires per on l'obrires, l'E... més »

EL NUVOLET DE BERNAT CAPÓ

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. 31/03/17
*Per Salvador Bolufer* *Bernat Capó*Bernat Capó ha mort. Tenia 89 anys (molt ben aprofitats, si ens atenem a la quantitat de coses fetes i ben fetes que ens ha deixat per herència). No puc presumir de conèixer Bernat de tota la vida, però la deessa fortuna em va regalar la sort de coincidir amb ell fa 18 anys, i des de llavors ençà he pogut gaudir la seua amistat i la seua enriquidora mestria. Molt s'ha escrit i molt més s'escriurà sobre la vida i obra d'aquest homenot de Benissa (m'encanta eixe qualificatiu –homenot– que algú li ha atribuït aquests dies), i a més ho han fet i ho ... més »

VERSOS (PER)VERSOS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 3/03/17
*Per Salvador Bolufer* Ja està quasi. Després de 9 mesos de gestació –com les criatures humanes–, *Versos (per)versos* està a punt de veure la llum. Ja hem trencat aigües, i ens avisen del paritori editorial que el feliç esdeveniment tindrà lloc durant els pròxims dies. Portada del llibre *Versos (per)versos*, dissenyada per Josep Olaso, d'Edicions 96. *Versos (per)versos* és un llibre de poemes on es resumeixen, a manera de mostra, les diverses facetes de la meua producció satírica dels últims 15 anys. El projecte s'ha portat a terme amb la necessària complicitat d'Edicions 96... més »

LA PÀTRIA DELS FORASTERS

BURRERA COMPRIMIDA a BURRERA COMPRIMIDA S.A. - 17/01/17
*Per Salvador Bolufer* *Començaré aclarint que aquesta referència als "forasters" no amaga per a res connotacions xenòfobes, ni histèries patriòtiques ni monomanies xovinistes. Poder arrelar en qualsevol país del món, siga per gust o per pur instint de supervivència, és un dret que no se li pot negar a ningú, i els que presumim de ser nadius d'una zona privilegiada hem de tenir clar que ho som perquè algun avantpassat nostre va immigrar als paratges que nosaltres ara habitem. Els forasters d'aquesta història són aquells (i aquelles) que, de manera circumstancial i/o motivats per al... més »


.

BURRÍCULUM COMPANYIA:

>Burrera Comprimida SA (cliquen)

INTÈRPRETS EN ACTIU:

>Salvador Bolufer, trobador (cliquen)

>Enric Murillo, músic (cliquen)

>Cristina Martí, músic (cliquen)

>Cèsar Monzonís, actor (no disponibl)

ASSESSORIA LINGÜÍSTICA:

>Tomàs Llopis (cliquen)

>Maria Josep Escrivà (cliquen)

ASSESSORIA ESPIRITUAL:

>Pasqual Molina, ponències (cliquen)

>Vicenta Llorca, actes poètiques (no disponibl)

>Maria Tomàs, peripècies escrites (no disponibl)

PERSONATGES DE FICCIÓ:

>D. Furgoneto Pastizal (no disponibl)

>Profeta Makok (no disponible)

MÉS BURRÍCULUMS:

>Ressennyes d’altres grups i personalitats burreracomprimidores que formen part del present i del passat de la causa BUCOMSA (no disponibl)

.

.

BURRIGLOSSARI
Lexicografia autonòmica i volantins gramaticals.
(Especial crisi)

.

BURRIBREUARI
Notícies, curiositats i comentaris expressats en format breu.
(Magatzem de burribreus)

.

Accés als enllaços:

GLOSSES GLOSSADES I BURRIBREUS DE BUCOMSA (cliiic)

BURRERA FALLERA

Sobre el vol rebolicat dels gafarrons,
volaran altres espècies clandestines.
Per les tèrboles penombres, els falcons;
i per TERRA, MAR I ANO, les gavines.


AUCA COMPLETA (cliiic)
.
(cliiic)

.

BUCOMSA Grup escènic nascut com a conseqüència d’un espectacle basat en el poemari homònim de Salvador Bolufer publicat l’any 1999. Es calcula que més de 10.000 persones van presenciar en directe aquell espectacle, que va ser reconegut amb el premi Notable de l’any 2001 concedit per la cadena SER. Després d’un temps fent televisió, el grup va tornar als escenaris amb nous vessants artístics enriquits amb les incorporacions de la guitarrista Cristina Martí i del pianista i compositor Enric Murillo.EL CANTAR DE LA BURRERA és l’espectacle que actualment representa la companyia. Un treball en clau d’humor basat en el disc del mateix títol editat l'any 2009 per MFactory Music.